Řecká ekonomika zůstala loni bez růstu

Řecká ekonomika loni celkově stagnovala, hodnota hrubého domácího produktu (HDP) zůstala na předloňské úrovni 184,5 miliardy eur (zhruba pět bilionů korun). V předběžné zprávě za celý rok to oznámil řecký statistický úřad ELSTAT. Země tak zaznamenala horší výkon, než očekávali její věřitelé.

V předešlém roce ekonomika vykázala pokles o 0,2 procenta. V roce 2014 se přitom po šesti letech vymanila z recese a mírně stoupla. Slibné oživování ale na přelomu let 2014 a 2015 podkopaly nové politické otřesy, předčasné volby a vleklá jednání nové levicové vlády s mezinárodními věřiteli.

Evropská komise v únoru odhadla, že za celý loňský rok řecká ekonomika vykázala růst o 0,3 procenta. Na letošní rok očekává Brusel v Řecku zrychlení tempa růstu na 2,7 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) odhadl loňský růst na 0,4 procenta, tento týden ale byly zveřejněny nepříznivé zpřesněné údaje za poslední čtvrtletí roku.

V pondělí ELSTAT uvedl, že HDP klesl ve čtvrtém čtvrtletí proti předešlému kvartálu o 1,2 procenta a pokles vykázal i v meziročním srovnání. Ekonomika tak zastavila růst z předešlého čtvrtletí.

Od vypuknutí dluhové krize v roce 2010 se řecká ekonomika propadla už asi o čtvrtinu. Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a v rámci dvou záchranných programů dostalo od Evropské unie a MMF celkem 240 miliard eur (6,5 bilionu korun). Aténám to ale k zotavení z krize na rozdíl od ostatních zemí eura zasažených dluhovou krizí nepomohlo a předloni se dohodly na třetím záchranném programu v sumě 86 miliard eur.