Dobrá zpráva pro Česko: Německé hospodářství rostlo nejrychleji za posledních pět let

Hrubý domácí produkt Německa v loňském roce stoupl o 1,9 procenta, tedy nejprudším tempem za posledních pět let. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnil spolkový statistický úřad. Na výkonu německého hospodářství závisí i řada českých podniků, také pro ně je to dobrá zpráva. V roce 2015 růst činil 1,7 procenta.

Německé hospodářství vykázalo ještě o desetinu větší růst, než s jakým počítal trh, uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.  To podle ní naznačuje, že za samotné čtvrté čtvrtletí dosáhl meziroční růst 1,6 procenta.

K dobré výkonnosti přispívá především domácí poptávka, uvedla analytička. Na trhu práce se začíná projevovat nedostatek pracovní síly, která tlačí nahoru mzdy. To vylepšuje náladu německým spotřebitelům, kteří jsou pak ochotni více utrácet.

Údaje rovněž ukázaly, že německé veřejné finance uzavřely loňský rok s přebytkem 18,2 miliardy eur (téměř půl bilionu korun), což odpovídá 0,6 procenta HDP. V předchozím roce činil přebytek 20,9 miliardy eur.

Vylepšují se i indikátory důvěry, což naznačuje, že slušný hospodářský růst bude pokračovat i v letošním roce. To, že se německé ekonomice vede dobře, je příslibem i pro hospodářský růst České republiky.
Jana Steckerová

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Domácí spotřeba již dříve vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství. Spotřebu domácností podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby.

Steckerová odhaduje, že i růst Česka ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku výrazně zrychlil. „Ve srovnání s minulým kvartálem by podle našeho předběžného odhadu měl český HDP vzrůst o 0,8 procenta, v meziročním srovnání pak o 2,4 %. Provázanost s Německem je tak velkým přínosem pro Česko,“ dodala analytička. 

Nejvýznamnější investor v Česku

Z analýzy investic, kterou vypracovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR vyplynulo, že Německu patří první místo na žebříčku investic v ČR. Za období let 1993 až 2014 na něj připadala více než pětina všech investic (21,9 %). Až s odstupem následovaly Rakousko (13,3 %), Nizozemí (12,7 %), Francie (6,8 %) a USA (5,8 %).

Podle Česko-německé obchodní a průmyslové komory je Německo pro Českou republiku nejdůležitějším obchodním partnerem. Obchod s Německem tvoří téměř třetinu celkového zahraničního obchodu ČR. Podíl na celkových investicích za období 1993 až 2015 odhaduje na zhruba 24 procent. Pro Německo je pak Česká republika po Polsku druhým nejdůležitějším obchodním partnerem ze zemí střední a východní Evropy. 

Hlavní oborové zaměření německých investic v ČR jsou výroba motorových vozidel, obchod a obchodní služby, peněžnictví a výroba elektropřístrojů. Za klíčové německé investice v Česku považuje Asociace investice firem Volkswagen (Škoda Auto), RWE (Transgass), Siemens, AEG, Continental, Linde, Deutsche Telekom, Robert Bosch, Schoeller, Knauf, Paul Hartmann, Messe Düsseldorf, Schade, TDW, Osram, HellaAutotechnik, Hebel a E.ON.

Celkový počet německých podniků a filiálek se sídlem v ČR se odhaduje na 3500 až 4000. Naopak počet českých podniků a filiálek se sídlem v Německu je přibližně 150.

Ke klíčovým českým investicím v Německu pak lze podle analýzy řadit investice firem Škoda Auto, Agrofert (Stickstoffwerke Piesteritz), Agrofert (Lieken), EP Energy - Energetický a průmyslový holding (Mitteldeutsche Braunkohlengesellschaft - MIBRAG), RD Rýmařov (RD Germany), Mitas, Triton, Penta (Gehring Technologies, Gimborn Holding), ČEZ (Sonnenbaterie, Sunfire).

Co láká německé firmy

Česká státní agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest uvedla, že za období od roku 1993 do konce prvního pololetí 2016 dojednala 341 německých investic v souhrnné hodnotě 202,2 miliardy korun. Ty zde pak vytvořily či vytvoří 51 694 míst.  

Německo je pro Česko klíčovým obchodním partnerem a zároveň největším zahraničním investorem. Dle průzkumu provedeného Česko-německou průmyslovou a obchodní komorou v dubnu loňského roku by si 92 % německých podniků opětovně vybralo pro své investice Česko. Německé firmy nejvíce oceňují kvalitní síť lokálních dodavatelů, produktivitu a píli pracovníků, mzdové náklady a vysokou úroveň školství.

Kromě výroby motorových vozidel a strojírenství německé investory láká IT, telekomunikace a finanční sektor, uvedl CzechInvest. Velký investiční potenciál by v budoucnosti mohly podle agentury nabídnout i další prioritní oblasti německého hospodářství jako jsou nanotechnologie nebo biotechnologie a molekulární genetika.

Dvě nejprůmyslovější země v Evropě a budoucnost

Německo a Česko jsou dvě nejprůmyslovější země v Evropě, jsou součástí stejného dodavatelského cyklu, řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Připomněl, že na mnoho trhů (například na čínský) se české výrobky dostávají skrze Německo. Český průmysl v řadě případů funguje jako subdodavatel.

„Je svým způsobem štěstí, že z evropských ekonomik úzké partnerství padlo na tu německou. Z velké části se jí podařilo vyřešit strukturální problémy a její potenciální růst je tak rychlejší než u jiných států eurozóny. Čeští výrobci však nejsou pouze subdodavatelé pro německý průmysl, ale vycházejí vstříc také německé domácí poptávce,“ uvedl Zeisel. 

Nepředpokládá, že význam Německa pro Česko bude ustupovat. I přes období, kdy bylo módní hledat nové obchodní partnery na východě, Německo zůstalo stabilní protistranou pro české exporty, řekl analytik. Myslí si, že německý trh bude vzhledem ke své stabilní vývozní výkonnosti a rostoucí domácí spotřebě pro české podnikatele stále lukrativní. Připomněl také, že podle výzkumů česko-německé obchodní a průmyslové komory je Česko pro Němce stále nejatraktivnější investiční destinace.

„Aby si Česko tento post udrželo, nesmí zanedbat investice do dopravní infrastruktury ani reformu vzdělávacího systému. Riziko úzkého spojení s Německem je v nízké diverzifikovanosti. Jestliže se přestane dařit Německu, je to problém pro velkou část českého průmyslu,“ dodal analytik. 

Také podle Jiřího Polanského z oddělení ekonomických a strategických analýz České spořitelny potrvá silná ekonomická vazba mezi Německem a Českem i v následujících letech, což je dáno výhodnou geografickou polohou ČR či majetkovou provázaností firem. Na druhé straně si myslí, že s oživením jižního křídla eurozóny by od roku 2018 mohlo dojít k posílení vztahů Česka s těmito státy a tedy k mírnému snížení ekonomické role našeho souseda.