Růst spotřebitelských cen zrychlil, inflace byla loni nejvyšší za poslední tři roky

Inflace byla loni nejvyšší za poslední tři roky (zdroj: ČT24)

Spotřebitelské ceny vzrostly v prosinci meziročně o dvě procenta. Jedná se o nejvyšší meziroční růst cen od prosince 2012, zrychlil z listopadových 1,5 procenta. Růst byl ovlivněn zejména zvýšením cen potravin a nealkoholických nápojů (o 3,3 procenta) či dopravy (ceny pohonných hmot stouply o 4,3 procenta), uvedl ve své zprávě Český statistický úřad.

 V meziměsíčním srovnání vzrostly ceny v prosinci oproti listopadu o 0,3 procenta. Statistici zmínili zejména vliv zdražení zeleniny o 10,6 procenta, běžného pečiva (8,7 %), chleba (4 %) či vajec (3,5 %). 

Stravovací služby pak stouply o 2,4 procenta, z toho ceny v restauracích a kavárnách o tři procenta. Již čtvrtým měsícem pokračoval růst cen pohonných hmot. Průměrná cena benzinu Natural 95 (30,00 Kč/l) a průměrná cena motorové nafty (29,40 Kč/l) byly nejvyšší od října, resp. listopadu 2015.

Opačným směrem pak šly zejména alkoholické nápoje a tabák, když se ceny lihovin snížily o 3,1 procenta, piva o 1,4 procenta a vína o 1,2 procenta. U potravin byly zejména levnější citrusy (o 18,8 %), drůbeží maso (3,5 %), jogurty (o 6,4 %).

Průměrná míra inflace byla v loňském roce 0,7 procenta, což je nejvyšší hodnota za poslední tři roky. Byla o 0,4 procentního bodu vyšší než v roce 2015. Tato inflace je vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v roce 2016 proti průměru roku 2015.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel připomněl, že česká inflace v prosinci pokračovala v rychlém růstu a tím, že se vyšplhala na 2 procenta, dosáhla inflačního cíle České národní banky. Důležité je, že k vyšší inflaci nepomáhají pouze ceny pohonných hmot, ale vysoko se nachází i jádrová inflace a ceny potravin, uvedl.

Vývoj spotřebitelských cen v prosinci 2016 (v meziročním srovnání oproti prosinci 2015, v %)
Zdroj: ČSÚ

Kdy skončí intervence centrální banky?

Zeisel má zato, že i další vývoj cen se od února (po očekávaném lednovém poklesu) bude držet kolem tohoto cíle. To pak uvolní ČNB ruce, aby mohla zrušit svůj kurzový závazek (tedy držet českou měnu slabší než je kurz 27 Kč za euro), který drží svými intervencemi na trhu. 

Zeisel se tak stejně jako hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler domnívá, že k odstranění (ukončení) tohoto závazku dojde již v druhém čtvrtletí letošního roku. Seidler také zmínil, že na zrychlování inflace má nejvýznamnější vliv vyprchávání meziročního poklesu cen ropy a potravin, který doprovází jejich postupný růst. 

Ke zvyšování cen však podle Seidlera přispívá i příznivý ekonomický vývoj českého hospodářství a zrychlující se zvyšování mezd. 

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč uvedl, že celkovou inflaci tlačily nahoru ceny potravin, pohonných hmot a ceny ve veřejném stravování a ubytování: zde se podle něho evidentně projevil vliv zavedení elektronické evidence tržeb.

Jen jednorázové vlivy, tvrdí ČNB

Ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub upozornil mj. na to, že inflace dosáhla dvouprocentního cíle proti předpovědi ČNB dříve.

„Rychlejší než prognózovaný nárůst inflace v závěru loňského roku lze nicméně považovat za důsledek jednorázových vlivů pramenících z tradičně kolísavého vývoje cen některých druhů potravin a ze zavedení elektronické evidence tržeb v odvětví stravovacích a ubytovacích služeb. Proinflační dopad uvedených vlivů do meziročního cenového růstu přitom ke konci letošního roku vyprchá,“ uvedl.

V opačném směru bude navíc letos podle ČNB působit stávající prognózou neočekávané další snížení regulovaných cen zemního plynu pro domácnosti.