Urovnání emisního skandálu v Kanadě přijde Volkswagen na 72 miliard korun

Německá automobilka Volkswagen vydá v Kanadě na odkupy a úpravy svých vozů s nelegálně upravenými naftovými motory a kompenzace tamním majitelům v přepočtu až 2,8 miliardy amerických dolarů (72,4 miliardy korun).

Společnost Volkswagen v Kanadě odkoupí nebo upraví 105 tisíc naftových vozů, sdělil automobilový výrobce. Bude tak muset vynaložit necelé tři miliardy amerických dolarů.

V červnu Volkswagen uzavřel podobnou dohodu s americkou vládou a majiteli svých vozů a v listopadu ji schválil federální soud. Jen v USA Volkswagen na urovnání skandálu ale vynaloží až 16,5 miliardy dolarů (427 miliard korun).

Tady však všechna jednání neskončila. Ještě zbývá dohoda ohledně zbylých 80 tisíc automobilů s třílitrovými naftovými motory se zabudovaným softwarem umožňujícím manipulovat s emisními testy. Soudce Charles Breyer, který má tento případ u soudu v San Francisku na starosti, uvedl, že jednání jsou komplikovaná. Prodloužil sice termín na předložení dohody do úterý, ale upozornil, že půjde o „konečné“ datum.

Podle pátečních informací světových agentur se automobilka dohodla, že v tomto případě zaplatí jako kompenzaci přes 200 milionů dolarů (5,2 miliardy korun).

Navzdory loňskému skandálu směřuje VW letos k „dobrému výsledku“

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software, který při testování emisí umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se skandál týká zhruba 11 milionů naftových automobilů.

Skandál se zájmem o vozy koncernu nicméně výrazně nehnul. V listopadu meziročně zvýšil německý výrobce odbyt o téměř osm procent na 899 400 vozů. Firma uvedla, že od začátku roku dodala zákazníkům 9,38 milionu aut, což je meziroční nárůst o více než tři procenta. „Navzdory všem potížím směřujeme k dobrému výsledku na konci roku,“ uvedl šéf prodeje Volkswagenu Fred Kappler.