Turecká ekonomika utrpěla první pokles za sedm let

Turecká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla meziročně o 1,8 procenta, oznámil statistický úřad. Byl to její první meziroční pokles za sedm let a tempo propadu výrazně překonalo odhady. Ekonomika se letos dostala pod tlak prudce zhoršené bezpečnostní situace a vývoje kolem červencového nezdařeného vojenského puče.

Analytici oslovení agenturou Reuters odhadli, že hrubý domácí produkt (HDP) země klesne jen o 0,5 procenta. Podle dnešních revidovaných údajů úřadu rostl HDP v prvním i druhém čtvrtletí shodně o 4,5 procenta.

Domácí spotřeba se v letním čtvrtletí snížila o 3,2 procenta, což podle agentury Reuters dokládá, že vývoj po nezdařeném puči podkopal spotřebitelskou a podnikatelskou důvěru. Investice klesly o 0,6 procenta. Vliv propadu domácí poptávky na ekonomiku se snažily kompenzovat vládní výdaje, které vzrostly o 24 procent.

Turecko letos zasáhl propad turistického sektoru, který je jedním z pilířů ekonomiky. Po loňském ochlazení vztahů s Ruskem podkopal cestovní ruch v zemi odchod ruských návštěvníků a prudké zhoršení bezpečnostní situace pak odradilo od návštěvy země i turisty ze západní Evropy. Nedůvěru vůči zemi pak ještě zesílil červencový pokus o puč a následné rozsáhlé čistky ve státní správě a veřejném sektoru.

Vydáno pod