Ceny prodaných bytů výrazně stouply v Plzni, největší pokles hlásí Jihlava

Ceny prodaných bytů nejvíce stouply v Plzni (zdroj: ČT24)

Ceny prodaných bytů v krajských městech se v druhém čtvrtletí letošního roku nejvíce zvýšily v Plzni (o 14,4 procenta), následovány Karlovými Vary (+10,7) a Pardubicemi (9,9). Ve srovnání s prvním čtvrtletím stouply v deseti krajích, ve čtyřech naopak klesly. K největšímu snížení došlo v Jihlavě (-3,5 procenta). Za celou republiku se Deloitte Real Index, který tyto ceny sleduje, zvýšil o 6,1 procenta. Průměrná prodejní cena dosáhla 45 tisíc korun za metr čtvereční.

Vyplynulo to z údajů portálu cenovamapa.org, o kterém ve čtvrtek informovala poradenská firma Deloitte. Portál zpracovává informace o skutečných prodejních cenách přímo z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Deloitte Real Index
Zdroj: Deloitte

Jiné pořadí nabízí žebříček sestavený podle výše skutečně dosažených cen. Na prvním místě je tradičně Praha (60 300 korun za metr čtvereční), následovaná Brnem (46 100) a Českými Budějovicemi (33 800). Nejlevněji v tomto srovnání vycházejí Karlovy Vary (23 600), Ostrava (17 300) a Ústí nad Labem (11 400).

Praha ovlivňuje celý trh

„Zvyšující se ceny nemovitostí v Praze v posledních třech čtvrtletích jsou odrazem několika základních faktorů. Vyšší poptávky po bytech, nízkých úroků hypoték a nyní zejména úbytkem volných nových bytů, neboť v Praze se v posledních třech letech zásadně zbrzdil proces povolování nových bytových projektů,“ uvedl jednatel portálu cenovamapa.org Milan Roček.

Deloitte Real Index
Zdroj: Deloitte

Zdůraznil také, že výstavba nových bytů v Praze zásadním způsobem ovlivňuje celý realitní trh a že trend vývoje ceny novostaveb má zásadní dopad na trend vývoje cen také u starších bytů. „Praha prostě ovlivňuje celý trh, a ceny nových bytů zejména. Je vlastně zásadním ukazatelem trendu vývoje, a pokud je v Praze nedostatek nových bytů a jejich cena roste, vezou se s tímto trendem i ceny starých bytů, včetně bytů v panelových domech,“ dodal Roček.

Manažer oddělení nemovitostí společnosti Deloitte Petr Hána pak uvedl, že v druhém čtvrtletí se prodalo o téměř tisíc bytů více než ve čtvrtletí předchozím. Z toho téměř polovina bytů byla v Praze a polovina v krajských městech.

Vedou prodeje bytů v panelových domech

V celé republice bylo nejvíce prodejů uskutečněno v panelových domech, téměř 2500 z celkových 6400 prodejů.

„Výjimku tvoří Praha, kde díky rozvinutému developerskému trhu bylo nejvíce prodejů v developerských projektech. Z celkových téměř tří tisíc prodaných bytů v Praze se jich v developerských projektech prodalo 1300,“ uvedl Hána.