Měnový fond: Česko letos zpomalí, pozor si musí dávat na hypotéky

Události: Ekonomika Česka letos zpomalí (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika letos podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) zpomalí růst na 2,2 procenta z loňských 4,3 procenta. Jako důvod fond uvedl především pomalý rozjezd investic financovaných z fondů Evropské unie.

Mezinárodní měnový fond zároveň v rámci svého hodnocení České republiky konstatoval, že rozpočtová politika je velmi dobrá a doporučuje ji udržet. To podle MMF znamená populisticky nezvyšovat výdaje a zároveň snižovat daně, zvláště před volbami. 

Letos by měl deficit veřejných financí podle MMF činit 0,6 procenta HDP, tedy hluboko pod hranicí tří procent požadovaných EU.

Držte disciplínu nehledě na volby

MMF upozornil, že je nutné přijmout legislativu, která by v Česku ukotvila rozpočtovou disciplínu. Takzvaná finanční ústava přitom již přes rok leží ve sněmovně.

Zároveň by se vláda podle MMF měla soustředit na zvyšování výkonu ekonomiky a k tomu by měly pomoci strukturální reformy. „Je třeba se soustředit na pracovní trh, inovace a zlepšení podnikatelského prostředí,“ uvedl šéf mise MMF v ČR Costas Christou.

Na pracovním trhu je totiž podle něj málo kvalifikovaných lidí, a proto je důležité zlepšit vzdělání. Rovněž je podle něj potřeba například snížit administrativní zátěž podnikatelů. 

Ekonom Neset: Česku chybí manuální práce (zdroj: ČT24)

Ekonom z Vysoké školy obchodní Pavel Neset uvedl, že ve srovnání s mnoha jinými zeměmi je na tom Česko i přes zpomalení velmi dobře. Nesouhlasil s tvrzením MMF o tom, že je  v Česku málo kvalifikovaných lidí, a odmítl i pochvalu fondu za dobrou rozpočtovou politiku. Zmínil rovněž, že Česku chybí manuální práce. Dochází tak podle něho k situaci, kdy kvalifikovaní lidé mají nižší příjmy než manuálně pracující, nízkokvalifikovaní lidé. Jako příklad zmínil vysoký příjem svářečů.

Silný růst úvěrů je fajn, ale…

Finanční sektor ČR je pak podle MMF stabilní a odolný proti otřesům. Zároveň jako pozitivní vidí Christou robustní růst úvěrů.

Je třeba pečlivě sledovat vývoj trhu s hypotékami. ČNB již vydala doporučení na zpřísnění podmínek pro udělování hypoték. My doporučujeme situaci sledovat a pokud to bude nutné, podmínky ještě zpřísnit.
Costas Christou
šéf mise Mezinárodního měnového fondu v ČR

Inflace by měla podle MMF dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle v polovině příštího roku. „Náš scénář se shoduje s Českou národní bankou. Jak bude klesat nezaměstnanost, budou růst mzdy a díky útratám poroste i inflace,“ uvedl Christou.

  • České ministerstvo financí letos počítá s růstem hrubého domácího produktu o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta.
  • Česká národní banka odhaduje růst HDP v letošním roce na 2,3 procenta a příští rok na 3,4 procenta.
  • Evropská komise očekává, že české hospodářství stoupne letos o 2,1 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Mezinárodní měnový fond prognózuje pro Česko letošní růst 2,2 procenta, pro další rok pak zrychlení na 3,4 procenta.
  • Zdroj: ČTK

Zatímco MMF si všiml pomalého rozjezdu investic financovaných z fondů EU, tuzemský Nejvyšší kontrolní úřad si prověřil, jak jsou využity motivační pobídky pro zahraniční firmy a nejen pro ně. Například v Nošovicích se linka automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech rozjela před sedmi lety. Pracovní místa, která tu firma vytvořila, spolufinancoval tehdy i úřad práce. 

Podle závěrů NKÚ však úřady práce v letech 2012–2014 využily jen pětinu peněz na nová místa.  

Rekvalifikovalo se téměř 40 tisíc lidí

V jedné olomoucké tiskárně například úřad práce podporuje osm pracovních míst. Jedná se většinou o pozice pro zaměstnance se sníženou pracovní schopností. Jeden ze zaměstnanců, Ivo Heinz, k tomu říká: „Můžu dělat jen denní směnu, a to mi ještě nechtěli povolit osm hodin, tak jsem je ukecal.“

Dohromady daly úřady práce na zaměstnávání zdravotně postižených téměř čtyři a půl miliardy korun.

Peníze z úřadů práce jdou také na podporu rekvalifikací. Jen loni se tak rekvalifikovalo přes 38 tisíc lidí. Kupříkladu Anna Dvořáková podpory využila a stala se z ní rekvalifikovaná chůva.

„Tím, že se mi narodila dcera,  jsem najednou začala ve svém původním zaměstnání postrádat smysl. Kdežto v práci s dětmi a v péči o ně smysl je,“ zdůvodnila přechod ke svému novému zaměření. Musela se přitom naučit všechno – od první pomoci až po základní hygienu dítěte.