Řekové se zatím vyhnou bankrotu, dostanou dalších 130 miliard eur

Brusel - Řekové mohou začít dostávat peníze z druhého záchranného balíku půjček ve výši 130 miliard eur. Ten odsouhlasili ministři financí eurozóny v reakci na to, že se k výměně řeckých dluhopisů přihlásilo dost soukromých věřitelů. Seškrtání značné části řeckého dluhu privátní sférou bylo jednou z klíčových podmínek záchranného balíku - 86 procent soukromých věřitelů stačí k tomu, aby země odvrátila hrozbu bezprostředního bankrotu. Na dluhopisech budou věřitelé část peněz tratit. Řecká vláda chce ale využitím legislativní doložky donutit ke stejnému kroku i zbývajících 14 procent z nich. Všichni by pak Řecku prominuli víc než polovinu dluhu. Zpravodaj ČRo Pavel Novák nadšení brzdí s odůvodněním, že ministři pouze řekli, že Řekové splnili podmínky.

Podle prohlášení šéfa Euroskupiny Jeana-Claudea Junckera jsou podmínky pro uvolnění peněz z balíku splněny. Atény mohou z balíku pomoci od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v první fázi získat 35,5 miliardy eur. Řecko potřebuje splatit část svých dluhů 20. března. 

V řeckých vládních kruzích zavládl optimismus, levice však tuto dohodu kritizuje, protože výměna dluhopisů podle ní způsobí krach řeckých penzijních fondů. Řečtí ekonomové považují tento odpis státního dluhu za historický počin, který dává Řecku možnost překonat obrovské ekonomické problémy, a zároveň zdůrazňují, že je to poprvé, co byl odepsán tak velký státní dluh, aniž by došlo k neřízenému bankrotu.

Evangelos Venizelos, řecký ministr financí:

„Tahle obrovská a komplikovaná operace razantně sníží veřejný dluh. Pokud všechno půjde dobře, budeme moct lidem oznámit, že dluh klesne o víc než 105 miliard euro.“

Řekové už dříve oznámili, že investoři držící až 95,7 procent dluhů nacházejících se v privátních rukou vymění dluhopisy za nové s novými podmínkami. Výměnou za to investoři získají až 30 miliard eur a 5,5 miliardy eur úroků.

Obří výměna řeckých dluhů byla hlavní zprávou světových médií. Jejich analytici ovšem nadšením nehýří: „Nezapomeňme, že Řecko je pátým rokem v recesi a nezaměstnanost je kolem 20 procent,“ tvrdí analytik tiskové agentury AP.

Fitch zařadil řecký rating dočasně do platební neschopnosti 

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes podle očekávání umístila řecký úvěrový rating dočasně do kategorie „omezené platební neschopnosti“. Jako poslední ze tří velkých agentur tím reagovala na dohodu Řecka se soukromými věřiteli, která předpokládá seškrtání jeho dluhu o zhruba 105 miliard eur (2,6 bilionu Kč). 

Fitch před dvěma týdny snížil úvěrovou známku Řecka na C z dosavadního stupně CCC a dodal, že kvůli výměně dosavadních řeckých dluhopisů za nové o zhruba poloviční nominální hodnotě brzy přeřadí řecký rating do kategorie „restricted default“. K témuž kroku již v minulých dnech přistoupily konkurenční agentury Standard & Poor's a Moody's. 

Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank

„Je mnohem realističtější scénář, že Řecko nějakou formou zbrankrotuje dřív nebo později.“

Fitch dnes sdělil, že jakmile bude výměna dluhopisů dokončena a nové cenné papíry vydány věřitelům, udělí Řecku nový rating. Ten by se měl pohybovat v dolní části spekulativního pásma. 

ISDA: Výměna řeckých dluhopisů je „úvěrová událost“ 

Okolnosti výměny řeckých dluhopisů zakládají „úvěrovou událost“, která umožňuje nárokovat proplacení pojistek CDS proti jejich nesplacení. Sdělilo to dnes večer Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA). Výměnou dluhopisů se sníží dluh Řecka u soukromých věřitelů, kteří na nominální hodnotě nových obligací ztratí 53,5 procenta a celkově přijdou až o 74 procent investic. ISDA uvedla, že její výbor „se jednomyslně usnesl, že u Řecké republiky nastala ˙událost úvěrové restrukturalizace˙“. Rozhodl tak proto, že Atény uplatní legislativní doložku, která umožní vnutit výměnu dluhopisů i těm věřitelům, kteří své dluhopisy do výměnné transakce nepřihlásili.  Znamená to, že vlastníci pojistek CDS budou moci uplatnit nároky na náhradu ztrát.

2. května 2010 - Řecku byla schválena tříletá pomoc ve výši 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Podmínkou jejího poskytnutí byl tříletý plán rozpočtových škrtů a strukturálních reforem. 

12. března 2011 - Mimořádný summit eurozóny schválil snížení úroků z úvěrů Řecku a slíbil zemi více času na splacení úvěru - sedm let namísto původního 3,5 roku. 

22. července 2011 - Ministři eurozóny schválili nový záchranný program pro Řecko v objemu 109 miliard eur. Do pomoci se měl dobrovolně zapojit i soukromý sektor, proti čemuž se dlouhodobě stavěla Evropská centrální banka. 

27. října 2011 - Summit eurozóny skončil dohodou, podle níž banky odepíší přibližně 50 procent řeckých dluhů. Navrhnuto, že soukromému sektoru budou nabídnuta úvěrová zvýhodnění až 30 miliard eur, čímž velikost úvěru dosáhne asi 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč), místo v červenci dohodnutých 109 miliard eur. 

21. února 2011 - Ministři financí eurozóny rozhodli, že Řecko dostane druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur. Dnes ministři financí eurozóny oznámili, že Řekové mohou dostat peníze z druhého balíku. 

Vydáno pod