Letecké spojení mezi Prahou a Šanghají odstartuje 2. dubna

Prahu spojí s čínskou Šanghají od 2. dubna linka společnosti China Eastern Airlines. V provozu bude třikrát v týdnu: v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Záměr zřídit linku potvrdila firma při nedávné návštěvě českého premiéra Bohuslava Sobotky v Číně.

„Čína je jednou z našich priorit v rozvoji dálkových spojení a Šanghaj určitě má potenciál zájmu cestujících srovnatelný s již zavedenou linkou do Pekingu. Zároveň se jedná o lokality s rozdílnou strukturou cestujících, u Šanghaje se dá předpokládat větší podíl byznys klientely,“ uvedl Václav Řehoř, ředitel Českého Aeroholdingu, do kterého pražské letiště patří.

Ze Šanghaje do Prahy budou letouny Airbus A330 - 200 odlétat ve 12:30 místního času a do české metropole přiletí po více než dvanáctihodinovém letu v 18:15. Zpátky poletí z Prahy ve 20:15 a v Šanghaji přistane ve 13:15 druhý den.

Od září začal létat mezi Prahou a Pekingem dopravce Hainan Airlines. Původně společnost provozovala také tři páry letů týdně, o měsíc později počet letů o jeden pár omezila. Důvodem ale může být zimní sezona.

„Je naprosto běžné, že některé linky se z důvodu počasí nebo obchodního zájmu dopravce na zimu redukují,“ uvedla mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková. Řehoř se domnívá, že bude záležet hlavně na schopnostech leteckých dopravců, zda se vedle sebe uživí obě spojení, Šanghaje a Pekingu, s Prahou.