Alitalia bankrotuje, jak to Berlusconi naplánoval

Řím - Italská letecká společnost Alitalia požádala o ochranu před věřiteli. Bankrot aerolinek, kterým se deset let nedaří vybřednout ze ztráty, se uskuteční podle nového konkurzního zákona, který vláda premiéra Silvia Berlusconiho ušila Alitalii přímo na míru. Je prvním krokem v restrukturalizaci společnosti a má umožnit její následný prodej.

Alitalia by teď měla být rozdělena na dvě části. Do jedné z nich budou vyčleněny ztrátové jednotky, jako jsou pozemní služby a čeká ji likvidace. Do druhé části 16 italských investorů mělo napumpovat dohromady asi miliardu eur. Alitalia se pak narodí jako menší štíhlejší letecká společnost. I když do svých struktur včlení menší low-cost aerolinky Air One, které budou obsluhovat kratší lety.

Nový restrukturalizovaný přepravce má být štíhlejší. Zřejmě bude zajišťovat přepravu na krátké a střední vzdálenosti, bude mít mnohem menší flotilu a asi o 40 procent méně zaměstnanců. Po ozdravení začne znovu hledat zahraničního partnera a předpokládá se, že mezi zájemci s největší šancí na úspěch bodu Air France-KLM a německá Lufthansa.

Podle dnešního prohlášení aerolinek představenstvo již požádalo vládu, aby jmenovala správce konkurzu. Podle spekulací médií by se jím mohl stát odborník na daňové právo a bývalý ministr financí Augusto Fantozzi.

Vydáno pod