Parkování na Ruzyni se mění, pozor na nové ceny

Praha - Ruzyňské letiště připravilo svým cestujícím nepříjemné překvapení. Od 1. dubna zpoplatnilo další parkoviště, tentokrát těsně před druhým terminálem. Přestože změna tarifu platí už skoro měsíc, řidiči se v sazebnících moc neorientují. Letiště Praha nejprve zavedlo pro tak zvaná krátkodobá parkoviště u příletových a odletových hal svých terminálů režim, kdy bylo 15 minut zadarmo, a poté se platila stokoruna za každou půlhodinu. Jedno z parkovišť teď ale nově zpoplatnilo a účtuje si hodinu za padesátikorunu.

„Jen jedu vyzvednout kamarády a už za to musím platit,“ stěžoval si dnes jeden z řidičů. Navíc u výjezdové závory se často tvoří dokonce kolony. Řidiči zde kroutí hlavou, couvají a řada z nich si jde stěžovat. Správce letištního parkoviště potvrzuje, že se denně setkává s několika desítkami stížností, často i s nadávkami. Řidiči byli zvyklí parkovat zdarma, nových cedulí si nevšimli a za pár minut parkování platit nechtějí.

Kolečka po 15 minutách nebude možné donekonečna opakovat

Parkování na Ruzyni (zdroj: ČT24)

Michaela Lagronová, mluvčí Letiště Praha

„Důvod je takový, že se nám tady blokovala doprava. V tuto chvíli tady máme dvě parkoviště, kde se může 15 minut parkovat zadarmo.“

Čtvrt hodiny lze zdarma parkovat před terminálem číslo 1 a nahoře u terminálu 2. I na nich už ale nebude možné zdarma parkovat donekonečna. Vynalézaví čeští řidiči nebo taxikáři totiž parkoviště těsně před uplynutím grátis čtvrthodiny často vyjíždějí, objíždí kolečko a najíždějí znovu. A to i několikrát, dokud letadlo s jejich příbuznými nebo známými neusedne na zem.

Nyní by se však takto vynalézavým řidičům mohlo parkování ve snaze ušetřit nakonec dosti prodražit. Při třetím výjezdu totiž systém rozpozná jejich poznávací značku a závora se neotevře, dokud nezaplatí stokorunu. „Pokud se stane, že taxikář, který sem najížděl několikrát denně a provozoval komerční činnost a porušoval naše řády, bude muset chtě nechtě potřetí zaplatit,“ upřesnila mluvčí letiště Lagronová.

Letiště i nadále nabízí možnost dlouhodobější parkování ve vzdálenějších krytých halách a levnější sazby pro ty, kteří nepotřebují najet až k terminálům a plánují se v letištních halách zdržet. Mapky s ceníky parkování jsou dostupné na internetu.

Letištní odbavení
Zdroj: ČT24