Když na práci z domova na úkor zaměstnance vydělává firma…

Praha - Práce z domu představuje ideálním způsobem pro studenty, ženy na mateřské nebo třeba pro důchodce, jak si trochu přivydělat. To však platí pouze v případě, že je firma seriózní. Někdy se totiž může stát, že jediný, kdo si přivydělá, je naopak firma, která práci nabízí. Na jeden takový případ si posvítili reportéři Černých ovcí.

Milan Sobek žije v rodinném domě v Hodslavicích. Dům zrovna opravuje, a protože je důchodce, hledal si nějakou brigádu. Na internetu narazil na stránky manuální-práce.cz, který nabízel jednoduchou práci - plnění obálek propagačním materiálem, který firma zašle. Zároveň inzerát sliboval výdělky až dvanáct tisíc měsíčně. Podmínkou sice bylo zaplatit předem 790 korun, firma prý ale částku vrátí u první výplaty.

A tak pan Sobek zaplatil. Za tři dny přišla od firmy Tomáš Velcl obálka, v ní návrh smlouvy a návod k práci. Rázem bylo po nadšení z brigády. „To nebylo plnění obálek, jak psali na webu, podle návodu jsem já sám měl shánět zákazníky,“ popsal své zkušenosti pan Sobek.

Podle návodu na plnění obálek si měl pan Sobek sám zadat inzerát typu nabízíme práci z domu, chtít po zájemcích, kteří se ozvou, obálku se známkou a s adresou. Do obálky pak vložit propagační list firmy a obálky poslat zpět firmě. Za každou takto odevzdanou obálku pak dostane 4,90 Kč. Pokud bude obálek více než 100, pak dokonce 9,90. Mimochodem, v propagačním listě je pouze vyjmenovaná další nabídka práce, od psaní dopisů až po výrobu plyšových medvídků. Bližší informace samozřejmě firma zájemcům pošle – ovšem za dvě stovky.

„Podle mě je to podvod,“ míní pan Sobek. A protože s takovou to prací nechtěl mít nic společného, rozhodl se od smlouvy odstoupit. Žádal také vrácení zaplacené částky. Podle právníků na to má nárok, přesto se peněz nedočkal, a tak se obrátil na redakci Černých ovcí. Ta se s žádostí o vyjádření obrátila přímo na provozovatele webu manuální-práce.cz Tomáše Velcla.

Velcl podniká jako fyzická osoba a podle výpisu z živnostenského rejstříku má trvalé bydliště i místo podnikání v Šumperku. Tam už ale nebydlí a ani v provozovně jsme ho nezastihli. Poslal nám ale e- mailové vyjádření: „Pan Sobek má právo na odstoupení dle stanovených podmínek a zákona ve 14 denní lhůtě, k čemuž jsme ho opakovaně vyzvali.“

To je ale překvapivá informace - pan Sobek přece od smlouvy odstoupil. Dva dny po jejím uzavření, tedy po registraci na webových stránkách, napsal e-mail, že smlouvu ruší. „Jeho e-mail nelze interpretovat jinak, než že od smlouvy odstoupil a má nárok na vrácení částky 790 korun,“ potvrdil advokát Pavel Nastis.

Krátce poté ale Tomáš Velcl poslal další e-mail. Odstoupení od smlouvy pana Sobka nakonec přece jen uznal. Peníze vrátí, má ale další podmínku. „Pana Sobka jsme vyzvali k vrácení všech podkladů, následně bude vrácena částka snížená o stornopoplatek ve výši 290 korun,“ sdělil.

Jenže podle zákona na žádný stornopoplatek nemá nárok. „Pan Sobek odstoupil od smlouvy podle § 53 Občanského zákoníku a firma mu může strhnout pouze částku, která odpovídá prokazatelně vynaloženým nákladům, které bude mít s vrácením zboží,“ vysvětlil Nastis. V tomto konkrétním případě pan Sobek vrací pouze obálku s několika papíry. „Nedovedu si představit, jaké náklady by pan Velcl mohl mít s tím, že mu pošta doručí obálku do jeho sídla a on si ji převezme,“ říká advokát s tím, že pan Sobek má nepochybně nárok na vrácení celé částky. Pokud jej ale Velcl neuzná, nezbyde panu Sobkovi nic jiného než se obrátit na soud. Jenže to u tak malé částky snad ani nemá smysl.

„Nejvíc mě štve to, že on bude pokračovat dál a bude podvádět další a další lidi, tak bych je aspoň rád varoval,“ uzavřel svůj příběh Sobek.