Pavel odlétá na Valné shromáždění OSN. Očekává tam i „konfrontační okamžiky“ na téma konflikt na Ukrajině

Prezident Petr Pavel před odletem do Spojených států na 78. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku řekl, že předpokládá, že tam bude mnoho příležitostí hovořit o ruské vojenské invazi na Ukrajinu. Očekává na toto téma i konfrontační okamžiky. Uvedl také, že bude usilovat o podporu českého nestálého členství v Radě bezpečnosti této organizace.

Očekává se, že hlavním tématem bude v OSN konflikt na Ukrajině, a to i vzhledem k avizované účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Předpokládám, že bude mnoho příležitostí o konfliktu na Ukrajině hovořit,“ řekl prezident Petr Pavel.

„Bude-li potvrzena možnost pro Českou republiku vystoupit v Radě bezpečnosti, což zatím ještě není, tak určitě se budu držet toho, co říkám dlouhodobě, to znamená, že odsuzujeme ruskou agresi, že není možné dopustit její úspěch, naopak, že se musíme všemi silami snažit o to, aby Ukrajina v tomto konfliktu uspěla, protože pokud by prohrála, tak prohrálo mezinárodní právo a systém, na kterém je nakonec založena i naše bezpečnost,“ dodal.

Konfrontační okamžiky

Konfrontační okamžiky očekává kvůli tomu, že mnoho zemí se na ruskou invazi na Ukrajinu dívá podle něho jinak – ne z hlediska principu porušení mezinárodního práva. „Vidí spíše pozici Ruska jako toho, kdo uplatnil právo silnějšího. Budu se snažit ve vystoupení na Valném shromáždění apelovat na to, abychom se na řešení problémů ve světě dívali ne jako na konfrontaci, ale jako na soutěžení podle férových a srozumitelných pravidel,“ podotkl prezident.

K takovému pohledu je podle něj třeba hledat partnery i mezi zeměmi Afriky, Jižní Ameriky a střední Asie. „Pokud v tomto soupeření uspěje autoritářský pohled na svět prezentovaný ať už Ruskem, nebo Čínou, pak naše část světa ztratí,“ dodal.

Představitelé Ruska a Ukrajiny na jednom místě

Prezidentův program začne v pondělí účastí na summitu o naplňování cílů udržitelného rozvoje (SDG), kde přednese projev jménem skupiny 46 zemí, mezi kterými jsou i USA, Španělsko, Německo či Brazílie.

O den později promluví v rámci všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN a vystoupení ho čeká i ve středu při otevřené debatě na zasedání Rady bezpečnosti OSN k Ukrajině. Tam se očekává velmi vypjatá atmosféra, protože na tomto fóru se zřejmě ocitnou na jednom místě představitelé Ruska a Ukrajiny. Zatím ale není jisté, zda se ho zúčastní i Zelenskyj. Ruskou delegaci na Valném shromáždění vede ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Pavlova bilaterální jednání

Pavel má během zasedání OSN v plánu i řadu dvoustranných jednání. Bude mluvit mimo jiné s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem, generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem či lichtenštejnským dědičným princem Aloisem. Setká se i se zástupci americké židovské komunity nebo generálem Johnem Allenem.

Na novinářský dotaz také sdělil, že nemá domluvenu bilaterální schůzku s americkým prezidentem Joem Bidenem a neočekává ani setkání se Zelenským v tomto formátu, pokud se ukrajinský prezident Valného shromáždění zúčastní.

Česko usiluje o členství v Radě bezpečnosti

Prezident poznamenal, že jedním z bodů prakticky všech jeho jednání je vzájemná podpora nebo žádost o podporu české kandidatury na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN v letech 2032 a 2033. „Stejně tak tomu bude i v New Yorku, bude to součástí nejen vystoupení před Valným shromážděním, ale také součástí mých bilaterálních jednání,“ uvedl.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který hlavu státu do Spojených států doprovází, řekl, že české úsilí o nestálé členství v Radě bezpečnosti bude předmětem také při jeho schůzkách v OSN. „Je to takový spojník veškerých našich aktivit,“ uvedl. Česko má dobré renomé ve světě a dokáže podporu získat, míní ministr.

Zasedání Valného shromáždění je každoročně příležitostí pro setkání hlav vlád a států, které jinak nemají příležitost spolu přímo hovořit. Společenský rozměr akce letos dokreslí nejen recepce pořádaná v Metropolitním muzeu americkým prezidentem Joem Bidenem, ale také galavečeře u příležitosti třiceti let od vzniku samostatné České a Slovenské republiky, na které ve středu přednesou krátké projevy Pavel i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Návštěvu New Yorku prezident zakončí prohlídkou závodu české zbrojařské skupiny Colt CZ Group v Hartfordu. Známého amerického výrobce zbraní Colt koupila v roce 2021 Česká zbrojovka Group SE, která se později kvůli této akvizici přejmenovala.

Českou republiku bude na jednání VS OSN zastupovat prezident poprvé od roku 2017. Tehdy vedl národní delegaci naposledy Miloš Zeman, v následujících letech na půdě OSN vystoupili ministři zahraničí a dvakrát tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).