Nedoplatky za energie jsou leckde velmi vysoké. Některé radnice chystají pomoc

Události: Obce řeší vysoké nedoplatky obyvatel (zdroj: ČT24)

Radnice ve Slaném a v Lubech slíbily občanům, že budou hledat další možnosti, jak pomoct s vysokými nedoplatky za energie. V obou městech se kvůli tomu ještě během středy konaly bouřlivé diskuse místních s vedením obcí. Řadě lidí po vyúčtování topné sezony totiž přišly faktury na desítky tisíc.

Vedení města Slaný po středeční demonstraci obyvatel hledá možnosti, jak lidem s nedoplatky pomoct. Starosta Martin Hrabánek (ODS) zmínil, že město například hodlá nabízet bezúročné půjčky nebo chce s právníky projít historické smlouvy s dodavatelem tepla z devadesátých let. 

Největším problémem je podle zastupitelstva to, že město nedokáže kontrolovat cenu tepla a jeho hospodaření a je odkázáno pouze na to, až od dodavatelské společnosti získá data. 

„Zřídíme pozici konzultanta pro ty, kteří chtějí vyzkoušet, jestli mají nárok na příspěvek na bydlení,“ avizoval rovněž v pátek Hrabánek. „Pomoc je potřeba, aby byla cílená a rychlá. Od poloviny měsíce by měl ten člověk pomáhat lidem například uzavřít splátkový kalendář nebo s kalkulací toho, jestli nájemník má šanci z úřadu práce získat doplatek na bydlení,“ dodal v pořadu 90' ČT24

Podle společnosti RDK Servis, která dodává teplo a vodu do bytů ve Slaném, jsou vysoké ceny důsledkem toho, že těsně před ruskou invazí na Ukrajinu přišla o dodavatele plynu. Zároveň si podle ní někteří lidé málo zvedli zálohy. „Z oslovených firem se s nabídkou ozvala pouze jedna, prostor pro nějaké vyjednávání byl proto minimální,“ uvedla firma v oficiálním prohlášení. 

Podobnou situaci řeší také v Lubech na Chebsku. Na městském úřadě v pátek podala hromadnou reklamaci vyúčtování se zhruba stovkou podpisů obyvatelka obce Kamila Krejčíková. 

Část lidí na místě už kontaktovala právníky, aby mohli vyplnit stížnost k Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ). Po středeční, místy bouřlivé debatě v kulturním domě se nyní místním snaží pomoct i vedení města.

„Veřejnosti jsme vysvětlili postoje a možnosti, jaké tu jsou. A to nejen z pohledu města, ale i z pohledu možnosti získání nějaké podpory od státu,“ přiblížil starosta města Luby Vladimír Vorm (nestraník za KDU-ČSL). Chebský úřad práce obyvatele vybídl, aby se pokusili požádat o státní podporu. V krajním případě mají k dispozici také krajský program.  

90’ ČT24: Co s vysokými doplatky za energie? (zdroj: ČT24)

Obyvatelé obcí se chtějí proti účtování odvolat

Obyvatelé si stěžují na to, že si zálohy na teplo a teplou vodu právě kvůli rostoucím cenám zvýšili, někteří opakovaně, a zároveň se snažili šetřit, topili méně, méně se sprchovali, a i tak mají nedoplatky v tisících nebo desetitisících korun. Snížení spotřeby opakovaně zmiňovali všichni oslovení občané ve Slaném. 

„Nedoplatky v těchto případech sahají do desetitisícových částek a podle nich se jejich snaha na vyúčtování vůbec neprojevila. Právě ale tím, že si lidé málo nebo vůbec nenavýšili zálohy se brání dodavatel –⁠ RDK servis,“ informovala z místa reportérka ČT Karolína Nová, která v obcích mluvila s nespokojenými obyvateli.

Několik desítek lidí v obcích se podle dostupných informací chce proti vyúčtování odvolat, protože podle nich údaje o tom, kolik spotřebovali tepla a teplé vody, neodpovídají realitě. Vyúčtování mohou reklamovat do třiceti dnů od jeho doručení.

„Pozor si ale odběratelé musí dát na to, že reklamace sama o sobě nemá odkladný účinek. To znamená, že nedoplatek musí zaplatit do data splatnosti, aby jim nehrozily úroky z prodlení nebo následná exekuce a také odpojení od tepla,“ připomíná Nová. 

Podnět na neúměrně vysoký nedoplatek dostal ERÚ už od jednoho společenství jednotek vlastníků ze Slaného. „Podle mluvčího to vypadá spíš na to, že si lidé nezvedli dostatečně zálohy podle toho, jak rapidně cena tepla rostla, v případě Slaného o tři sta procent,“ dodala reportérka.

Otázkou podle úřadu zůstává, zda dodavatel poskytl všechny potřebné informace. Měl by také prověřit, jestli nedošlo k porušení během výpočtů ceny a zda si distributor či dodavatel nenačetli neoprávněné náklady. 

Události, komentáře ČT24: Drahá elektřina a plyn (zdroj: ČT24)

Vysoké nedoplatky čekají ještě asi 15 procent měst, říká starosta Slaného

Jedním z avizovaných druhů pomoci s vysokými nedoplatky za energie jsou například městské bezúročné půjčky s cílem pomoci nájemníkům. Podle starosty Slaného Martina Hrabánka jsou už půjčky připravené pro nájemníky v městských bytech, u lidí evidovaných ve sdružení vlastníků jednotek (SVJ) ještě město čeká na právní posouzení. 

„U městských bytů se problém s nedoplatky týká asi jedenácti procent. U osmi procent lidí jsou to nedoplatky ve výši přibližně dvaceti tisíc. Další dvě procenta nájemníků má nedoplatky ve výši zhruba třiceti tisíc. Zbývající jedno procento je nedoplatek až nad čtyřicet tisíc,“ řekl pro ČT starosta. 

Zmínil, že pro město budou půjčky pro obyvatele městských bytů znamenat potenciální výdaj dvou milionů korun a bezúročnost bude platit dvanáct měsíců. „Samozřejmě v případě některých klientů jsme připraveni pro individuální případ a můžeme se v mimořádných případech domluvit i na delším splátkovém kalendáři,“ doplnil. 

V rozhovoru také odkázal na to, že ihned po zjištění problémů s vysokými nedoplatky ve městě nechal odborníky z ČVUT zanalyzovat výši ceny za teplo. Z jejich zprávy podle Hrabánka vyplývá, že měst a obcí s tímto problémem bude ještě zhruba 15 až 20 procent. 

„Jsou to většinou města s podobným příběhem jako Slaný,“ myslí si starosta. „U nás je vysoká cena způsobená tím, že padnul dodavatel plynu a město muselo vysoutěžit nového. Vzhledem k válce na Ukrajině se dá říct, že se nejednalo o žádné soutěžení, a museli jsme přistoupit na podmínky vysokých cen,“ doplnil.