Obyvatelé řady obcí protestují proti vysokým cenám energií. Mají desetitisícové nedoplatky

Protesty proti vysokým doplatkům za energie (zdroj: ČT24)

Obec Luby na Chebsku, město Slaný ve Středočeském kraji nebo Podbořany na Lounsku řeší stejný problém. Jejich obyvatelé nesouhlasí s vysokými cenami energií. Někteří mají nedoplatky sedmdesát až devadesát tisíc korun. Ve Slaném odpoledne demonstrovali nespokojení lidé před městským úřadem, v Lubech protestovali před radnicí minulý týden.

Marie Lacioková z obce Luby má doplatit bezmála třicet tisíc korun, dodavatel energií jí údajně na navýšení záloh neupozornil. „My jsme loni dopláceli dva a půl tisíce, tak jsme šli a zvedli jsme si zálohy. Že bude tak drahý plyn, to nám nikdo neřekl,“ postěžovala si.

Vysoké doplatky řeší i v Podbořanech na Lounsku. Karel Zerner šetřil teplem i teplou vodou. Platil i vyšší zálohy. Vyúčtování ho proto zaskočilo. „Nedoplatek je velmi vysoký, u mě konkrétně to dělá téměř dvaapadesát tisíc korun,“ řekl.

Situaci bude řešit s obcí a firmou, která místní teplárnu provozuje. Podle vedení obce si někteří zálohy dostatečně nezvýšili. „Lidem firma napsala, aby si zvýšili zálohy. Významná část lidí ty zálohy zvedla, ale ne všichni to udělali,“ poznamenal tajemník Městského úřadu Podbořany Martin Gutzer.

Cena se zvedala několikrát

Podobná situace je i ve Slaném. Dodavatel tam vytápí přes tři tisíce domácností. Firma k navýšení záloh údajně několikrát vyzývala. „Popravdě řečeno, od nového roku, co jsme navýšení ceny vyhlásili, jsme ji ještě dvakrát museli zvednout, tak jsme všechny upozornili na to, že je potřeba si upravovat i zálohy,“ řekl vedoucí útvaru tepelného hospodářství RDK servis Ivo Hort.

Poprvé si zálohy upravila podle firmy většina odběratelů. Při dalším zdražení ne. I tady tak někteří obyvatelé doplácejí desítky tisíc. „Doplácíme přes třicet devět tisíc. My jsme v podnájmu a majitelka nás nestihla informovat včas, takže zálohy zůstaly stejné,“ řekl jeden z nespokojených obyvatel Slaného.

Protesty a stížnosti na ERÚ

O situaci jednala rada města, obyvatelé před radnicí protestovali. Firma odběratelům nabízí také splátkové kalendáře. Kvůli vysokým doplatkům se teď více lidí obrací i na regulátora trhu. Ten se zabývá i podnětem ze Slaného.

„Energetický regulační úřad řeší vztah mezi dodavatelem tepla a odběratelem, což je ale v tomto případě vlastník objektu. Energetický regulační úřad může situaci řešit, pokud by dodavatel porušil pravidla kalkulace,“ vysvětlil mluvčí ERÚ Jan Hamrník. Zvýšení ceny tepla, na rozdíl od plynu a elektřiny, navíc dodavatel, pokud to nebylo uvedené ve smlouvě, nemusel oznámit.

Ceny energií ve čtvrtek plánuje řešit i premiér Petr Fiala. Ten nesouhlasí se závěrem evropského statistického úřadu, podle kterého rostly Čechům v minulém půl roce ceny plynu pro domácnosti nejvíce v rámci celé Evropské unie. Diskutovat chce třeba se zástupci Energetického regulačního úřadu.