Hladiny řek v Česku jsou po deštích stále zvýšené. První povodňový stupeň platí na dvaceti místech

Události: Hladiny řek v Česku jsou zvýšené (zdroj: ČT24)

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně dvaceti místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.

Během pondělí ještě může v přeháňkách spadnout pět, na horách až deset litrů vody na metr čtvereční, průtoky řek už by to ale zásadně ovlivnit nemělo. Toky, na kterých byly ráno dosaženy povodňové stupně, budou podle ČHMÚ mírně kolísat s převážně klesající tendencí. „Opětovné výrazné vzestupy neočekáváme,“ uvedli meteorologové.

Prvního, tedy nejnižšího ze tří povodňových stupňů, dosahovaly brzy ráno zejména toky v jižní polovině Čech a Moravy. Prvního stupně dosahovalo rovněž Labe v Děčíně, Litoměřicích a Mělníku a řeka Berounka ve Zbečně a u Bílé Hory na Plzeňsku. 

V Jihočeském kraji byl první stupeň dosažen alespoň na jednom měřicím profilu na řekách Lužnici, Nežárce, Malši a Moravské Dyji. Na jihu Moravy vystoupala na první povodňový stupeň Svratka ve Veverské Bítýšce a Jihlava v Ivančicích. Na druhý stupeň, označovaný jako stav pohotovosti, se dostala Dyje v Ladné u Břeclavi a u přehrady Nové Mlýny. 

Kvůli zaplavení lužních lesů platí od pondělí do poloviny května zákaz vstupu do obory Soutok u Břeclavi. Zákaz na žádost Lesů ČR vyhlásil Městský úřad Břeclav. Vodohospodáři lužní lesy v okolí Dyje zaplavili po vytrvalých deštích z minulého týdne, aby regulovali průtok.

Odpouštění vody na přehradě

Prvního stupně dosáhla v noci na pondělí také Vltava v pražské Chuchli. Podle ČHMÚ jde o důsledek odpouštění vody na přehradě Vrané. „V brzkých ranních hodinách hladina v Praze-Chuchli kulminovala při 510 metrech krychlových za sekundu a nyní je již také na poklesu,“ popsali meteorologové. Pod první povodňový stupeň se podle jejich odhadu Vltava v Chuchli vrátí kolem úterního poledne.

Hlavní město se na vzedmutí hladiny připravilo již v neděli, kdy nechalo preventivně uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce a náplavky. Kvůli velké vodě pak město přerušilo od 08:00 podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) provoz tří ze sedmi přívozů, a sice P1 ze Sedlce do Zámků, P2 z Podbaby do Podhoří a P6 z Lahoviček do Modřan. Ostatní jsou v provozu a plout mohou v Praze po Vltavě i další lodě, například výletní parníky.

Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) město zatím dospělo k názoru, že je povodňová situace stále na úrovni pouze hrozby. „Do rána začaly hladiny v Berounce i Sázavě klesat, průtok v Praze nepřekročil předpovídanou hodnotu (550 metrů krychlových za sekundu) a v současné době zůstává stav bdělosti. V tuto chvíli se skutečně voda chová jako by na ústupu, hladiny klesají ve všech přítokových řekách a meteorologové nám řekli, že pršet nebude,“ řekl Svoboda.