Nejvyšší soud zasáhl do kauzy předmětů s nacistickou tematikou. Vyhověl stížnosti Blažka

Nejvyšší soud (NS) zasáhl do případu prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko. Justice podle něj porušila zákon, když obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu dvakrát vrátila k došetření. Vyplývá to z rozsudku, který má ČT k dispozici. Nejvyšší soud tak vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), podle kterého soudy neuvedly, jaké důkazy má státní zástupce doplnit.

V kauze čelí stíhání nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitel Emerich Drtina. Policie je viní ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Důvodem je prodej propagačních předmětů s nacistickou tematikou, konkrétně kalendářů, knih, triček, hrnků nebo popelníků. Vyobrazeni na nich byli i nacistický vůdce Adolf Hitler nebo zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Drtina vinu odmítá.

Státní zástupce nakladatelství a jeho ředitele dvakrát obžaloval, Obvodní soud pro Prahu 5 ale případ pokaždé vrátil k došetření. Naposledy předloni v listopadu, jeho rozhodnutí pak potvrdil i nadřízený Městský soud v Praze. Podle Blažka ale soudy porušily zákon, protože žalobci a policii neřekly, jaké důkazy mají doplnit.

S tím souhlasil i Nejvyšší soud, který ministrově stížnosti vyhověl. „Státní zástupce předložil trestní věc natolik objasněnou, že příslušný soud mohl a měl o ní meritorně rozhodnout,“ napsal NS v rozsudku. V něm sice konstatoval porušení zákona, rozhodnutí nižších instancí ale kvůli právním důvodům zrušit nemohl.

Případ se tak znovu vrací žalobcům, kteří musí rozhodnout, zda nakladatelství a Drtinu opět obžalují. „Po doručení uvedeného rozhodnutí, jakož i vrácení spisových materiálů, bude dozorujícím státním zástupcem rozhodnuto o dalším postupu ve věci samé,“ reagoval pro ČT náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý.

Šíření toxikomanie

Kvůli prodeji kalendáře s nacistickou tematikou podalo trestní oznámení na nakladatelství a jeho majitele několik organizací, například Federace židovských obcí. Kritizovali ho i izraelský a německý velvyslanec v Česku. Ministerstvo vnitra vypovědělo společnosti smlouvu o nájmu pro sklad, pražský magistrát pak vypověděl smlouvu prodejně na Andělu.

Policie se nakladatelstvím zabývala i v jiných případech. V jednom z nich došla k tomu, že samotný prodej triček a hrnků s portréty Hitlera a Heydricha trestný nebyl, protože za ním nebyl jiný motiv než finanční zisk. Naopak kvůli distribuci knihy Recepty z konopí dostal Drtina za šíření toxikomanie roční podmínku, nakladatelství pak muselo zaplatit sto tisíc korun a uveřejnit rozsudek.