Rusko už je poraženo v morální rovině, míní Kocáb

Interview ČT24 speciál s Michaelem Kocábem z Milovic (zdroj: ČT24)

Před třiatřiceti lety vedl Michael Kocáb parlamentní komisi, která dohlížela na odsun sedmdesáti tisíc sovětských vojáků z Československa. Vyrůstal v Mladé Boleslavi, nedaleko Milovic, a na sovětské vojáky má živé vzpomínky. V Interview Speciál Kocáb řekl, že Rusko poraženo nebude, ale může být vytlačeno z ukrajinského území. Poraženo už však podle něj je morálně.

Milovice jsou symbolem přítomnosti sovětské armády na našem území, byl to stát ve státě. Před třiatřiceti lety se ale podařilo sovětské vojáky na základě dohody obou zemí odsunout. „Taková období se pojí s pocitem vítězství. Smutek s radostí. To, že se je podařilo vymístit v tak rychlém termínu a že to všechno dopadlo, tak jak to dopadlo, to jsem byl samozřejmě šťastný, to byl nádherný okamžik za mě, za naši komisi, za celou republiku,“ vzpomínal Kocáb.

Do Milovic prý dodnes jezdí a dokonce získal čestné občanství. „Určitě byla velká zásluha našich lidí, že jsme dokázali věci vzít do svých vlastních rukou. Ono se často říkalo, že rozpad Sovětského svazu a celé Varšavské smlouvy byl nevyhnutelnou nutností. To myslím, že je dneska naprosto překonáno. Ukazuje nám to případ Číny, která přežila, a třeba i Severní Koreje a nakonec i dnešního Ruska, které teskní po období Sovětského svazu,“ poznamenal.

Česká republika, ale i další země bývalého východního bloku se ovšem podle něj dokázaly rozloučit jak se socialismem, tak se Sovětským svazem.

Morální porážka a izolace Ruska

„Žijeme ve velice nebezpečném období a budeme muset velmi vážit, jakým způsobem nadále s Ruskem jednat, protože bez toho jednání to nepůjde, to je jasné, ale měla by tam být vytyčena podmínka, kterou stanoví Ukrajinci. Nesmíme si nikdy osobovat právo jako západní mocnosti, že sami rozhodneme, co bude dostatečným ústupkem, například (Vladimiru) Putinovi. Tak jako někteří říkají, nechte mu Krym, nechte mu Donbas, skončí válka… Ne. Toto budou rozhodovat Ukrajinci,“ upozornil v rozhovoru.

Rusko podle něj vojensky poraženo nebude, ale může být vytlačeno z ukrajinského území. „Rusko bude poraženo a už je poraženo v morální rovině. To už nastalo a už to nejde odestát. Putin zavlekl svou zemi do dlouhodobé ostrakizace, do dlouhodobé izolace, z které se nevzpamatuje podle mě ani za tři sta let,“ hodnotí Kocáb.

Komunistická minulost prezidentských kandidátů

Prezidentské volby představovaly pro mnoho lidí změnu. Kocábovi vadila komunistická minulost u obou prezidentských kandidátů, kteří postoupili do druhého kola. „Já tvrdím, že jsme propásli první kolo voleb, kdy jsme měli možnost se rozhodnout mezi (Andrejem) Babišem a (Petrem) Pavlem, což byli bývalí komunisté, ale byli také demokratičtí kandidáti jako (Pavel) Fischer, ale i další,“ poznamenal.

„Měli jsme takové čtyři základní pilíře: že se rozloučíme s nadvládou komunistické strany, že se zbavíme vlivu Sovětského svazu, vstoupíme do Evropské unie, NATO…No a ten pilíř týkající se komunismu velice korodoval, protože to, co se stalo teď s novým prezidentem, se stát nemělo,“ míní Kocáb.

Na druhou stranu ale říká, že je třeba přijmout situaci. „Nebudu váhat generála Pavla oceňovat tehdy, když stát posune tím směrem, který jsme v případě (Miloše) Zemana a (Václava) Klause postrádali,“ uvedl.