Za chybné rozhodnutí označila Čína plán Pekarové Adamové navštívit Tchaj-wan. Na cestu se těším, reagovala

Čína ve čtvrtek označila plánovanou návštěvu předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) na Tchaj-wanu za nesprávné rozhodnutí a vyzvala k jejímu zrušení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínské ministerstvo zahraničí. „Reakce Pekingu mě nepřekvapila, ale naše hodnoty měnit nebudeme. Na cestu se těším,“ reagovala šéfka sněmovny na Twitteru.

„Čína je rozhodně proti tomu, aby země, se kterými má diplomatické vztahy, navazovaly oficiální výměny s Tchaj-wanem. Vyzýváme příslušné strany, aby své nesprávné rozhodnutí zrušily,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie Mao Ning na čtvrteční tiskové konferenci.

Pekarová Adamová se však svou cestu zrušit nechystá. „Cesta na Tchaj-wan je rozhodnutím předsedkyně sněmovny suverénní země. Je v zájmu České republiky a navazuje na předchozí parlamentní delegace. Cílem je zejména prohloubení ekonomické spolupráce,“ napsala na svůj Twitter.

Předsedkyně české sněmovny se chystá navštívit Tchaj-wan na konci března. Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací. O cestě a dalších tématech ve středu jednala prostřednictvím videohovoru s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem. Tchaj-wan navštívil již v roce 2020 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Protesty čínské strany vyvolal i pondělní telefonát zvoleného českého prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl během volební kampaně.

Světová média upozornila, že Pavel se stal první evropskou zvolenou hlavou státu, která s tchajwanskou prezidentkou telefonovala. Necelý měsíc po zvolení americkým prezidentem telefonoval s Cchaj Jing-wen v roce 2016 Donald Trump.

Většina zemí se kontaktům s Tchaj-wanem vyhýbá, nechce provokovat Peking

V srpnu navštívila Tchaj-wan předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, na což Čína reagovala rozsáhlými vojenskými manévry. Většina zemí se ale kontaktům s Tchaj-wanem na vysoké úrovni vyhýbá, protože nechce druhou největší světovou ekonomiku provokovat, píše agentura Reuters.

Agentura v této souvislosti připomněla, že Čína omezila diplomatické vztahy s Litvou a začala vyvíjet tlak na nadnárodní společnosti, aby tuto pobaltskou zemi vyřadily ze svých dodavatelských řetězců, protože umožnila Tchaj-wanu otevřít ve Vilniusu zastupitelský úřad pod jeho názvem. Peking rovněž uvalil sankce na náměstkyni litevského ministra dopravy Agne Vaiciukevičiutéovou kvůli její návštěvě Tchaj-wanu.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.