Karlovy Vary prodaly lázeňský dům firmě Kazacha s vazbami na Rusko

Události: Karlovy Vary prodaly lázeňský dům firmě Kazacha s vazbami na Rusko (zdroj: ČT24)

Evropská unie se zabývá dalším obcházením sankcí. Podle zpravodajských služeb míří na její území ruské zboží přes postsovětské republiky – například Kazachstán. Tamní investoři obchodují i v Česku. Karlovarští zastupitelé v úterý odhlasovali prodej jednoho z lázeňských domů firmě kazašského vlastníka s vazbami na Rusko. Někteří tamní politici to považují za bezpečnostní riziko.

Lázeňský dům Trocnov byl původně evangelickým hospicem. Budova je z devatenáctého století. Město tvrdí, že je to pro něj ztrátový podnik. V úterý rozhodlo o prodeji jedinému zájemci – společnosti Česká hotelová. „Je to česká akciová společnost, ačkoliv víme, že Češi nejsou pravděpodobně jejími vlastníky,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Společnost je ovládaná firmou Elisa trade company kazašského podnikatele Alexeye Zhevaikina. „Firma majitele prodává uhlí, má uhelné doly,“ sdělil předseda správní rady České hotelové Evgeny Kamaletdinov. V roce 2020 prodávala uhlí dvěma společnostem se sídlem v Bělorusku a Rusku, stojí ve výroční zprávě Elisa trade company.

Karlovy Vary prodaly léčebnu za 58 milionů korun. Peníze na nákup podle Kamaletdinova pocházejí právě z uhlí.

Památkově chráněný lázeňský dům Trocnov považuje město za zbytný majetek. V kupní smlouvě si ustanovilo dvacetileté předkupní právo. „Mělo by být trošku ostražité, komu teď prodává majetek. A pokud jsou tam nějaké zřejmé vazby třeba na Ruskou federaci, tak by si to pohlídat mělo,“ míní opoziční zastupitel Adam Klsák (KOA).

„Samozřejmě pokud by byla nějakým způsobem bezpečnostně problematická, předpokládáme, že bychom byli třeba upozorněni finančními analytiky,“ řekl Kopál.

Nový majitel sanatoria Alexey Zhevaikin vlastní i českou firmu Fimilat. Tu koupil od exdůstojníka ruské policie Anatolie Petuchova. Současnou jednatelkou firmy je Yevgeniya Statsenková. Ta do letošního května uváděla ruské občanství. Nyní se ale označuje jako Kazaška. „Nevíme, odkud pochází ty peníze. Velmi často nevíme úplně dobře ani ty vlastníky,“ řekl Klsák.

Kazachstán patří mezi nejbližší spojence režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten do země zavítal vloni v červnu. V Karlových Varech v minulosti Kazaši investovali opakovaně. Například vilu Myslivna dříve koupil člen rodiny kazašského prezidenta Nazarbajeva. Celý areál je v tuto chvíli uzavřený, nemovitost je psaná na společnost Margot Investments s kazašskou jednatelkou.

Kazachům patří nemovitosti i v dalších lázeňských městech. Například ve Františkových Lázních.