Sněžení komplikovalo dopravu na Liberecku, meteorologové výstrahu zmírnili

Silné sněžení zasáhlo v noci a ráno část Středočeského a Libereckého kraje, problémy byly v okolí Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Nymburka, České Lípy či Liberce. Na hlavní silnici 35 z Liberce na Prahu se tvořily kolony kvůli uvázlým kamionům. V Libereckém kraji napadlo od rána až deset centimetrů sněhu. Na Pardubicku a Rychnovsku se ocitly stovky domácností bez proudu.

Na severu Čech se problémy objevily na hlavních tazích. V Libereckém kraji na hlavní silnici 35 od Turnova směrem na Hodkovice nad Mohelkou a dál směrem k Rádelskému mlýnu dopravu zkomplikovaly kamiony, které uvázly na sněhu ve stoupáních. Silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska zůstává i pro kamiony průjezdná.

Silničáři však uzavřeli ve středu od 09:00 až do odvolání pro kamiony nad šest tun silnici přes Oldřichovské sedlo směrem na Raspenavu a Hejnice. Leží v chráněné oblasti, a silničáři tam proto nemohou solit. Řidiči kamionů musí na Raspenavu a Hejnice po silnici 13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. Pro autobusy a osobní auta je silnice průjezdná.

Nehody řešili v souvislosti se sněžením policisté po celém kraji. U Hrádku nad Nisou na Liberecku se ráno autobus střetl se sypačem. V Bílém Kostele se autobus srazil se dvěma osobními auty, nehoda se obešla bez zranění. Několik střetů aut řešili policisté v krajském městě, kde hlavně v částech pod Ještědem napadlo deset centimetrů sněhu. Podle Petra Správky, ředitele Silnic LK, které zajišťují údržbu krajských komunikací i hlavních tahů s výjimkou I/35, by měli být motoristé obezřetní také na Českolipsku, hlavně v oblasti Práchně a Svoru, i tam je na silnicích sníh.

V Královéhradeckém kraji ráno ještě zůstávaly zbytky rozbředlého sněhu i na dálnici D11 a na silnicích prvních tříd na Jičínsku a Hradecku. Pozor si musejí dát řidiči na silnici I/16 v obcích Ohařice, Dolní Lochov, Holín a Ohaveč na Jičínsku. Silnici tam pokryla ledovka a tvořily se kolony, uvedla policie. U Sobotky na Jičínsku na silnici druhé třídy 281 na zasněžené silnici ráno uvázlo osobní auto. Stejnou silnici u Mladějova ráno zablokoval spadlý strom. Na silnici u Nového Města na Hradecku se srazilo nákladní auto s osobním. Také u Holohlav na Hradecku se srazily osobní a nákladní auto.

V Ústeckém kraji byly silnice ráno podle silničářů s opatrností sjízdné. Na železnici byly ve Středočeském kraji ráno potíže v Nymburce, kde kvůli zasněžené výhybce nejely časně ráno spoje do Poříčan. Přerušen byl provoz mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou kvůli pádu stromu na trať.

Kde jsou na dálnici sypače

Silničáři nabádají motoristy k opatrnosti i v dalších krajích, větší problémy z nich ale nehlásili. Na severu Olomouckého kraje podle správců silnic napadlo v nejvyšších polohách Jesenicka až sedm centimetrů sněhu. Sněžilo i na Šumpersku a ve vyšších polohách Olomoucka. Hasiči na Vysočině museli v noci zasahovat kvůli vyproštění dodávky, která sjela do příkopu ve Velkém Meziříčí. Podle informací na webu policie havarovalo i auto na dálnici D1 u Měřína.

V souladu s českou legislativou jsou dálnice a silnice první třídy při zajišťování sjízdnosti nejdůležitější. Doba od zjištění problému se sjízdností do doby výjezdu prvních vozidel zimní údržby nesmí být v zimním období delší než třicet minut. Ředitelství silnic a dálnic spustilo nový web, který poskytuje informace o aktuální poloze vozidel zimní údržby.

Nehoda na přejezdu a domácnosti bez elektřiny

Čtyři lidé se zranili při nehodě kamionu s vlakem u Čimelic na Písecku v Jihočeském kraji. Nehoda se stala na železničním přejezdu. Zranění jsou řidič kamionu, strojvedoucí a dva cestující. Řidiče nákladního automobilu přepravili záchranáři letecky do nemocnice. Cestující jsou v pořádku. Provoz na trati z Protivína do Berouna je přerušený. Vyplývá to z informací policie a Českých drah. „Řidič kamionu vjel na přejezd a kvůli sněhu se z něj zřejmě nedokázal dostat včas pryč,“ řekla policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Na Pardubicku bylo podle společnosti ČEZ kvůli poruše na vedení vysokého napětí bez dodávek energie 900 domácností, havárie zasáhla oblast Kladruby nad Labem, Řečany nad Labem a Zdechovice na Pardubicku. Podobný problém byl i v Královéhradeckém kraji, kde energetici evidovali poruchu na vedení vysokého napětí na Rychnovsku. V lokalitách Kostelce nad Orlicí, Synkova a Tutlek se ocitlo zhruba 700 domácností bez elektřiny. 

Další sněžení by mělo přijít v sobotu

Meteorologové ráno zrušili výstrahu před novou sněhovou pokrývkou na většině území, do středečních 15:00 trvala jen pro sever Čech. Výstraha tak platí už jen pro většinu regionů v Libereckém kraji a pro okolí měst Děčín, Rumburk a Varnsdorf v Ústeckém kraji.

Do konce týdne očekávají meteorologové celonoční mrazy. „Další intenzivnější sněžení by mělo přijít v sobotu. Množství sněhu upřesníme v předpovědi,“ uvedl ČHMÚ na Twitteru.