Meteorologové zmírnili výstrahu před sněžením, přesto místy napadne až dvanáct centimetrů

V Česku začne v noci na středu sněžit a během dvanácti hodin napadne na většině území republiky od sedmi do dvanácti centimetrů sněhu. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydané v úterý večer. V souvislosti s tím meteorologové upozorňují na možné komplikace v dopravě a energetice. Původně výstraha varovala před až patnácti centimetry nového sněhu.

„Sněžit začne od jihu a ve středu ráno bude sněžit téměř na celém území. Během dopoledne bude sněžení od jihovýchodu pozvolna ustávat a v Čechách slábnout až odpoledne,“ informoval ČHMÚ.

Výstraha platí pro většinu území Česka od půlnoci do středečních 15 hodin. Netýká se Karlovarského a Plzeňského kraje, jihozápadní části Jihočeského a částí Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

„Celkový úhrn nového sněhu bude v oblastech s výstrahou sedm až dvanáct centimetrů. Jinde napadne většinou do pěti centimetrů,“ doplnili meteorologové. 

Kvůli sněhu se podle ČHMÚ očekávají komplikace při chůzi, v dopravě či zásobování. Mokrý sníh pak může poškodit stromy a také elektrické vedení. „Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ upozornili pracovníci ústavu.

Do Česka se vrací zimní počasí, což bude čím dál více patrné i při pohledu na teploměry. Zatímco v úterý ještě ukazovaly nejvyšší teploty mezi dvěma a šesti stupni nad nulou, v noci již bude převážně mrznout a ve středu přes den na některých místech také. Nejvýše bude minus jeden až plus tři stupně Celsia.

V dalších dnech se ještě mírně ochladí, ve druhé polovině týdně by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat mezi minus dvěma a plus dvěma stupni a noci by od čtvrtka mohly být mrazivé v celé republice.