Posílení hraničních kontrol uklidnilo slovenské dopravce, blokádu D2 ráno odvolali

Události: Autodopravci hrozí zablokováním dálnice D2 ve směru na Slovensko (zdroj: ČT24)

Hraniční přechod Lanžhot–Brodské na dálnici D2 je průjezdný bez omezení. Slovenští autodopravci, kteří ho chtěli na celý den zablokovat kvůli hraničním kontrolám, svůj protest nakonec ukončili již ráno, protože česká strana kontroly posílila a zrychlila. Pohrozili však, že by mohli D2 zablokovat v pátek, kdyby se situace zase zhoršila. Kontroly na hranicích jsou zatím schváleny do 12. prosince a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odmítl, že by bylo možné je zrušit. Zadržených migrantů v posledním týdnu poněkud ubylo, zároveň více lidem policie zakázala vstoupit do republiky, případně je vrátila na Slovensko.

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) ohlásila původně čtyřiadvacetihodinovou blokádu jediného česko-slovenského dálničního hraničního přechodu Lanžhot–Brodské. Nakonec o půlnoci zablokovali odstavné parkoviště před hranicemi, ale v půl páté ráno protest přerušili a po osmé ráno oznámili, že prozatím s ním končí.

Uspokojilo je zrychlení hraničních kontrol.  Svaz dopravců svolal blokádu kvůli tomu, že podle něj kontroly příliš zdržují. Česká policie od nedělního večera zdvojnásobila kapacitu z dvou míst, kde se zároveň kontrolují kamiony, na čtyři. Podle mluvčího policistů Bohumila Maláška se opatření jeví jako účinná. Podle hlavního organizátora protestu Stanislava Skaly dostali dopravci ujištění, že to tak zůstane. „Slíbili nám, že se tam už nebudou tvořit žádné kolony,“ citovala Skalu agentura TASR.

Je podle něj přijatelné nanejvýš dvacetiminutové čekání. „Kdyby se náhodou stalo, že do konce týdne by to nebylo průjezdné, vrátíme se zpět na hraniční přechod a znovu to zablokujeme na slovenské straně,“ zdůraznil.

Také ministr dopravy Martin Kupka (ODS) potvrdil, že posily na hranicích zůstanou. Policie podle něj bude kamiony na D2 u Lanžhota odbavovat tak, aby „kontroly komplikovaly život řidičům co nejméně“.

Autodopravci tvrdí, že je česká policie a finanční kontrola dlouhodobě šikanují a ve frontách na hranicích tráví až osm hodin bez možnosti občerstvení nebo využití sociálních zařízení. Vozidla podle UNAS nemají kde parkovat a využívají pravý odstavný pruh, přičemž policie denně řeší vážné dopravní nehody, kdy do stojících kamionů někdo narazí.

Prezident asociace Žltý Anjel Marián Ürge zopakoval ráno varování, které asociace dopravců vyslovila dříve: Kdyby ani celodenní blokáda na D2 nepomohla ke zlepšení situace na hranicích, zablokovali by slovenští autodopravci i další silniční hraniční přechody mezi oběma státy.

Policisté kontrolují slovenské hranice od září. V posledním týdnu zadrželi méně migrantů

Kontroly na hranicích se Slovenskem zavedla Česká republika 29. září, zprvu na deset dní, poté je ale vláda opakovaně prodloužila. Momentálně jsou schválené do 12. prosince. Rozhodnutí kabinet zdůvodnil množstvím nelegálních migrantů, kteří podle českých – a také německých – úřadů přes Slovensko a Česko procházejí dále na západ, přičemž Bratislava podle ministerstva vnitra situaci neřeší a ignoruje readmisní dohodu. Slovensko naopak tvrdí, že se dohodou neřídí Česko a navíc zadržené běžence odmítá přijímat Maďarsko, odkud se předtím dostali na slovenské území.

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před blokádou uvedl, že ani českou stranu komplikace netěší a dělá vše pro to, aby se přeshraniční kontakt se Slovenskem vrátil do běžného režimu. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec koncem října řekl, že Slovensko považuje kontroly za porušení schengenského kodexu, což Rakušan odmítl.

Aktuální počet zadržených migrantů za poslední týden je nižší než v týdnu přecházejícím. Ve Zlínském kraji jich policie přistihla 441, což byl třetinový pokles. Z nich 185 policie odepřela vstup do České republiky a u 140 přistoupili k takzvané readmisi, což znamená, že je vrátili na Slovensko. Je to výrazně vyšší počet vrácených než o týden dříve, kdy policie v regionu evidovala 42 odepřených vstupů a pět readmisí.

Od zavedení kontrol zajistila policie ve Zlínském kraji v součtu 2778 migrantů a v celé republice 8840 lidí při nelegální migraci a 91 převaděčů. Podmínky pro vstup do Česka nesplnilo 1587 lidí, na Slovensko se muselo vrátit 2841 migrantů.

Vít Rakušan řekl v pondělí v souvislosti s blokádou u Lanžhota, že zatím není možné hraniční kontroly zrušit. „Při číslech, která stále máme, si neumím představit, že by teď rychle Česká republika řekla, že ty kontroly na hranicích končí,“ uvedl. Připustil však, že jsou rezervy ve způsobu, kterým se vozidla na hraničních přechodech kontrolují. „Snažíme se budovat další odbavovací pruhy na hranicích i pro dopravce jako takové,“ nastínil.

Situaci chce Rakušan řešit se svým slovenským protějškem Romanem Mikulcem, v plánu jsou i jednání premiérů obou zemí mimo jiné kvůli naplňování dohod o zpětném přebírání běženců. Rakušan uvedl, že v této souvislosti jednal i s albánskými představiteli, je ochoten pomoci posílit kontroly na balkánských hranicích.