Slovenští autodopravci hodlají zablokovat dálnici D2

Slovenští autodopravci v noci z neděle na pondělí kvůli stávce zablokují dálnici D2 z Česka na Slovensko. S odkazem na Unii autodopravců Slovenska (UNAS) o tom informují slovenská média. Na české straně hraničního přechodu Lanžhot-Kúty chce policie ve stejnou dobu zdvojnásobit kapacitu odbavování nákladních vozidel.

„O půlnoci hermeticky uzavřeme celou dálnici D2 z ČR na SR na slovenské straně. Předpokládaná délka stávky bude 24 hodin,“ avizovala ve svém sdělení UNAS. Stávku podle ní podporuje i české sdružení automobilových dopravců Česmad.

Mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek předeslal, že řidiči z Česka mají kvůli blokádě volit alternativní trasy, osobní auta mají jet přes Kúty, kamiony přes Hodonín.

Autodopravci tvrdí, že je česká policie a finanční kontrola dlouhodobě šikanuje a ve frontách na hranicích tráví až osm hodin bez možnosti občerstvení nebo využití sociálních zařízení. Vozidla podle UNAS nemají kde parkovat a využívají pravý odstavný pruh, přičemž policie denně řeší vážné dopravní nehody, kdy do stojících kamionů někdo narazí.

Unie také upozornila, že při „nesmyslných kontrolách“ vznikají autodopravcům velké finanční ztráty. „Jestli mají Češi problém s migrací, ať to řeší na srbsko-maďarské hranici, nebo na půdě Evropské unie,“ stojí ve vyjádření.

Rakušan: Neměli jsme jinou možnost

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k chystané blokádě poznamenal, že ani českou stranu komplikace netěší a dělá vše pro to, aby se přeshraniční kontakt se Slovenskem vrátil do běžného režimu. „Jinou možnost než zavést kontroly jsme ale v současné situaci neměli a já věřím, že rozumní lidé na obou stranách hranice to chápou,“ napsal. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec koncem října řekl, že Slovensko považuje kontroly za porušení schengenského kodexu.

Slovenští autodopravci už v únoru pohrozili úplnou blokádou hraničních přechodů, pokud vláda nesplní jejich požadavky, například ohledně úlev na spotřební dani z pohonných hmot, na silniční dani a na mýtném.

Od nedělních 22 hodin chce česká policie zdvojnásobit kapacitu odbavování nákladních vozidel na hraničním přechodu Lanžhot-Kúty. Podle českého ministerstva dopravy má opatření pomoci zkrátit kolony kamionů a zabránit blokádě dálnice D2.

Česko zavedlo dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem na konci září kvůli zvýšené míře migrace. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pátek potvrdil, že Česko reaguje zvýšením kapacit i na hrozbu sdružení slovenských dopravců, kteří kvůli kontrolám a dlouhým čekacím dobám na začátku příštího týdne dálnici zablokují.