Novým zástupcem ombudsmana bude vládní zmocněnec Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu ve středu v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman. Ombudsman Stanislav Křeček svého nového zástupce označil za posilu pro úřad veřejného ochránce práv.

Schorm získal 82 ze 160 odevzdaných hlasů. Pro advokáta a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelku z neparlamentního hnutí Trikolora hlasovalo 57 poslanců. Právníka Petra Scholze, který byl interním ombudsmanem Energetického regulačního úřadu, volili tři poslanci. Schorm se ujme funkce do deseti dnů složením slibu do rukou předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

Nový zástupce ombudsmana by podle svých slov chtěl zlepšit komunikaci v úřadu uvnitř i navenek. Uvedl rovněž, že pokládá za předčasné sdělovat, jakými úkoly by se chtěl v nové funkci zabývat. Hodlá vyčkat, jakou agendu mu ombudsman vyhradí. S Křečkem po volbě zatím nehovořil. Před volbou ano, přičemž Křeček byl podle Schorma s jeho kandidaturou „srozuměn“.

Schorm chce po svém nástupu nejprve důkladně poznat instituci, do které přichází. „Vnímám to jako dvojí funkci. Za prvé ombudsman řeší konkrétní lidské příběhy a podněty. Druhá větev, která je také velice důležitá, je zevšeobecňování získaných poznatků a zpětná vazba pro Parlament či úřady,“ popsal. Za důležité pokládá také vytváření návodů pro lidi, jak mají postupovat v různých situacích.

Devětačtyřicetiletý právník Schorm připomněl, že profesní změna pro něj přichází po více než dvaceti letech, kdy zastupoval Česko před soudem ve Štrasburku. „Bude to výzva. Doufám, že se s ní popasuji,“ podotkl. Zmínil také, že doufá, že bude zajištěna kontinuita jeho dosavadního působení. Činnost zmocněnce podle něj vyžaduje práci na vysoce odborné úrovni, a proto by bylo vhodné, aby po něm post převzal někdo z jeho dosavadního pracoviště.

Zástupce veřejného ochránce volila sněmovna, aby obsadil místo po Monice Šimůnkové, která ke konci srpna kvůli sporům s ombudsmanem Křečkem na funkci rezignovala. Učinila tak poté, co jí Křeček odebral svěřenou agendu.

„Srdečně blahopřeji kolegovi Schormovi ke zvolení, známe se ze společné práce už z dřívějška. Sejdeme se v nejbližší době, jakmile složí slib, a dohodneme se na nějaké budoucí spolupráci. Jeho výhoda je znalost evropského prostředí, znalost problematiky lidských práv, bude to jistě posílení pro nás,“ nechal se slyšet Křeček.

Schorm patřil k favoritům volby vzhledem k tomu, že jeho nominaci v Senátu předložili předseda klubu Starostů Jan Sobotka, Rostislav Koštial (ODS), Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a pirátská senátorka Adéla Šípová, čímž předkladatelé stínovali i vládní půdorys.