Vláda ustupuje od slibu snížit odvody firem, stát by přišel o desítky miliard

Události: Vláda ustupuje od slibu snížit sociální pojištění (zdroj: ČT24)

Vládní koalice začíná ustupovat od svého programového slibu snížit v tomto volebním období sociální pojištění zaměstnavatelů o dva procentní body. Důvodem jsou vysoké rozpočtové schodky, zjistila ČT. Klíčoví ministři říkají, že v době stamiliardových rozpočtových deficitů si kabinet nemůže snížení povinného pojistného dovolit. Pokles o dva procentní body by znamenal roční rozpočtový výpadek víc než čtyřicet miliard korun.

Necelý rok od loňského listopadového podpisu koaliční smlouvy vládní koalice přiznala, že kvůli energetické krizi či vysoké inflaci nebude schopná prosadit snížení odvodů firem o dva procentní body.

„Upřímně, já si myslím, že v této situaci, ve které jsme, s ohledem na výdaje, které tato vláda musí realizovat na pomoc domácnostem, firmám a veřejnému sektoru, tak to možná do konce volebního období nebude reálné,“ přiznává ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podobně to vidí i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Musíme opravdu zvládnout současný nápor na rozpočet i na významnou pomoc malým, středním podnikům či domácnostem,“ říká.

Veřejné finance tíží vysoká inflace

Závazek, který si vládní strany napsaly do koaliční smlouvy i do programu kabinetu, zněl přitom jasně. „Snížíme sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body, za předpokladu konsolidovaných veřejných financí,“ deklarovaly vládní strany dříve.

Jenže dát do pořádku veřejné finance se zatím kabinetu i kvůli růstu výdajů souvisejících s vysokou inflací nedaří. Pro příští rok plánuje kabinet deficit ve výši 295 miliard a snížení sociálního pojištění by prohloubilo schodek o dalších 41 miliard korun.

„Státní rozpočet by to neusnesl, my musíme pomoct s energiemi, musíme lidem pomoci se základními životními potřebami,“ má jasno ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Zároveň z rozpočtového hlediska je potřeba najít opatření tak, aby se státní rozpočet stabilizoval,“ přizvukuje místopředseda TOP 09 Jan Jakob.

Opoziční poslanecké kluby by ve sněmovně snížení sociálního pojištění o dva procentní body podpořily. Zároveň ale připouštějí, že by kvůli tomuto návrhu vypadly ze státního rozpočtu ročně desítky miliard korun. „Tato vláda slíbila, že sníží sociální pojištění, slíbila to voličům a někteří ji možná proto volili,“ poznamenal expremiér Andrej Babiš (ANO).

Naopak zaměstnavatelům záchranářů plánuje vláda sociální pojištění kvůli jejich dřívějšímu odchodu do důchodu postupně zvýšit.