Reportéři ČT: Čeští policisté v kauze Vrbětice spojili síly s britskými kolegy, založili společný tým

Události: Čeští a britští policisté utvořili společný tým (zdroj: ČT24)

V kauze Vrbětice založili čeští detektivové společný vyšetřovací tým s britskými policisty, zjistili Reportéři ČT. Propojí se tak informace z vyšetřování výbuchu ve Vrběticích a útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury, ze kterých jsou podezřelí agenti ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

„Důvodem vytvoření tohoto společného vyšetřovacího týmu je zejména výměna informací o osobách, které jsou pro obě strany podezřelé ze spáchání trestné činnosti,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej s tím, že česko-britský tým funguje od února. Dohodu o vytvoření společného vyšetřovacího týmu podle něj podepsal za Česko zástupce Nejvyššího státního zastupitelství a za britskou stranu zástupce justičních orgánů Spojeného království.

„Policie (v kauze Vrbětice) dosud nikoho neobvinila, vše je v rovině podezření, detektivové ale v minulosti ukázali poslancům řetězec nepřímých důkazů, který podle nich svědčí o tom, že právě toto jsou pravděpodobní pachatelé. Ale to, že by se dostali české jurisdikci do rukou, není v tuto chvíli úplně pravděpodobné,“ připomněla ve vysílání Studia ČT24 redaktorka Reportérů ČT Adéla Paclíková.

Dodala, že vyšetřovatelé se ale zároveň velmi intenzivně zajímají o to, kdo mohl ruským agentům zde v Česku pomáhat. „Podle našich informací se zajímají také o konkrétního člověka, o zaměstnance společnosti, které muniční sklady (ve Vrběticích) patřily,“ přiblížila Paclíková. Tohoto muže se Reportérům ČT podařilo nedávno vystopovat, odmítl ale, že by věděl, že se jedná o agenty.

Kvůli zapojení Ruska byli vyhoštěni diplomaté

Že byli do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, k nimž došlo před osmi lety, zapojeni ruští špioni, oznámil tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) loni na jaře. Následovalo vyhoštění většího počtu ruských diplomatů z Česka, kteří byli identifikováni jako příslušníci ruských tajných služeb. Celkem se jednalo o 18 zaměstnanců ruské ambasády v Praze.

„Na základě jednoznačných důkazů, získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek, musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014,“ oznámil Babiš na mimořádné tiskové konferenci 17. dubna 2021.

Česká policie také vyhlásila pátrání po Alexandru Petrovovi (skutečným jménem Alexandru Miškinovi) a Ruslanu Boširovovi (Anatoliji Čepigovi). Oba muži se na českém území pohybovali v roce 2014, kdy k výbuchu skladů s municí ve Vrběticích došlo. 

Mužům stejného vzezření s pasy na jméno Alexandr Petrov a Ruslan Boširov rovněž připisuje Velká Británie útok jedem novičok na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Atentát na ně se odehrál v březnu 2018 v britském Salisbury. Oba otravu nervovým jedem přežili. Rusko odmítá jakýkoli podíl na tomto činu či na výbuších ve Vrběticích.