Covid pozitivních rychle přibývá. Žádné restrikce nechystám, vzkázal ministr Válek

Události: V Česku přibývá covid pozitivních (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá lidí nakažených koronavirem. Zatímco ještě před měsícem nedosahovaly denní počty 500, v uplynulých dnech už to byl víc než dvojnásobek. Nejvíc tento pátek. To laboratoře odhalily přes 1800 pozitivních vzorků, což je nejvyšší přírůstek od začátku května. Epidemiologové navíc předpokládají, že křivka bude dál stoupat, a to minimálně 14 dní až tři týdny.

„Před těmi třemi týdny to bylo přibližně dvacet třicet (odebraných) vzorků, z toho deset pozitivních, teď je to přibližně stopadesát vzorků vyšetřených a padesát šedesát pozitivních,“ popisuje aktuální trend vedoucí Klinické laboratoře IFCOR Gabriela Vaňková.

V hospitalizacích se zatím vyšší počty infikovaných moc neprojevují. Ministr zdravotnictví proto neplánuje žádná omezení. Doporučil ale následující – v nemocnicích a při příznacích nosit respirátor, omezit cesty hromadnou dopravou a pracovat z domova.

Aquapark: Počty návštěvníků se vrací na dřívější úroveň

Nejen v pardubickém aquaparku trval loni nákup vstupenky kvůli nutnosti prokázat bezinfekčnost několik minut. Teď žádná omezení neplatí, a lidé tak u pokladny obvykle stráví jen pár vteřin. 

A postupně do normálu už se začínají vracet i počty návštěvníků. Zatímco loni byly tržby zhruba na polovině v porovnání s dobou před začátkem pandemie, teď už se blíží téměř k předcovidové úrovni.

Pozitivních testů je násobně víc než před rokem

Na odlišné úrovni jsou ale už zmiňovaná čísla o šíření nákazy. Lidí s pozitivním testem je teď totiž víc než před rokem. Laboranti tehdy potvrdili covid zhruba u jednoho až dvou odběrů ze sta, nyní se jako infekční ukáže téměř každý čtvrtý vzorek. Podle některých odborníků to znamená jediné: Startuje další vlna.

„Když se podíváme do Portugalska, které si touhle BA.5 (subvarianta omikronu) vlnou už prošlo, tak tam to byly dvě až tři úmrtí za den. A to není málo,“ upozorňuje epidemiolog Petr Smejkal.

Zavádět kvůli tomu opatření ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nechce. Zvažuje nanejvýš rozšíření už vyhlášených doporučení. A to o nošení respirátorů v hromadné dopravě.

„Žádné jiné restrikce, nařízení, zákazy, opatření neplánuji. Ani teď, ani na podzim. To, že čísla porostou, víme, porostou dalších 14 dnů, možná tři týdny, pak začnou postupně klesat. Zásadní nárůst nás čeká na podzim,“ má jasno ministr.

Důvodem je to, že aktuálně nejrozšířenější mutace covidu-19 způsobují těžší průběhy výjimečně. Přesto se počet infikovaných v nemocnicích za poslední dva týdny skoro zdvojnásobil.

Například na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno leží devět pacientů s covidem-19, ještě před několika týdny to nebyl žádný nebo maximálně jeden až dva. Zatím jsou tu pacienti na standardních lůžkách a jejich stav nevyžaduje hospitalizaci na JIP.

Covidové jednotky ani místní zdravotníci nechystají – nakažení se budou léčit na odděleních, kam s ohledem na svá případná další onemocnění patří. Ve většině zařízení také počítají s tím, že si zdravotníci po dvouleté pauze konečně vyberou dovolenou. Loni v létě totiž doháněli skluz v počtu operací, které kvůli covidu museli odložit.

Pohled do regionů ukazuje, že nejvíc nakažených přibylo za posledních sedm dní v hlavním městě a v okrese Praha-východ. Na 100 tisíc lidí tam připadá víc než stovka případů. Naopak nejklidnější je momentálně situace na Jesenicku, kde to nejsou ani tři případy na sto tisíc obyvatel.