Energetická spolupráce bude klíčová, říká o předsednictví Lipavský. Dle Jourové nesmí mít krize vítěze a poražené

Události, komentáře: Musíme být připraveni na řadu problémů, říkají k předsednictví Jourová a Lipavský (zdroj: ČT24)

Úkolem českého předsednictví v Radě EU bude co nejvíce utlumit dopady nadcházejících hrozeb, například energetické či potravinové krize. Právě evropská spolupráce je pro řešení velkých výzev klíčová, věří místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). O výzvách, které českou vládu v čele Unie čekají, hovořili v Událostech, komentářích.

Česko převzalo unijní předsednictví od Francie spolu s řadou úkolů. Jourová se ale domnívá, že ty budou jen menšinou toho, co bude muset česká vláda v čele Rady EU řešit. „Většina věcí bude přicházet postupně a předsednictví bude muset reagovat,“ předpokládá místopředsedkyně Komise.

Ruská agrese na Ukrajině ovlivňuje plejádu oblastí, a i když například potravinovou krizi nepocítí přímo Česko, projeví se v Africe a může vyvolat uprchlickou vlnu, kterou posléze musí řešit celá Unie, doplňuje Lipavský.

„Je potřeba udělat maximum, aby krize co nejméně doléhala na občany České republiky i celé Evropy,“ říká s odkazem na energetiku Jourová. Připomíná plán obnovy, který vzešel z covidové pandemie, ale s válkou nepočítal. Peníze z něj by se podle eurokomisařky měly nyní co nejefektivněji využít k usnadnění životní situace obyvatel.

Jourová zdůrazňuje, že bude potřeba důsledně vysvětlovat kroky unijní exekutivy i národních vlád, protože budou muset přijít i nepopulární, ale potřebná opatření. Zároveň apeluje na to, aby Evropa zvládla – zejména s ohledem na energetiku – rozlišit dopady na různé země, protože odstávka fosilních paliv z Ruska na každý stát dopadne jinak.

„Solidarita bude znamenat, že žádná ze zemí nesmí padnout, krize nesmí mít vítěze a poražené,“ poznamenává k nadcházejícím měsícům místopředsedkyně EK.

Spolupráce v energetice bude klíčová

I podle ministra zahraničí je energetika dobrým příkladem nutnosti propojit jednotlivé členské země. To se týká například sdílení existujících kapacit energií, protože kupříkladu středoevropské země jsou v dodávkách závislé na svém okolí. „To je přesně moment, kdy může evropská spolupráce dobře zafungovat. Evropská komise umí šikovně posílat peníze, podpořit projekty,“ míní Lipavský.

Byť je ruská válka na Ukrajině velkou neznámou, na konci předsednictví snad uvidíme plody solidarity, doufá Jourová a mluví o časech sociálního smíru a míru jako takového. Upozorňuje kupříkladu na to, že české předsednictví může udržovat pozornost západních politiků směrem na východ, protože kvůli odlišné historické zkušenosti nemají vůči Moskvě ostražitý instinkt.

Úspěšné české předsednictví bude, když se podaří udržet pozornost na našich prioritách a i za šest měsíců se o nich bude mluvit, dodává šéf diplomacie Jan Lipavský.

  • Zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny
  • Energetická bezpečnost
  • Posílení evropských obranných kapacit a bezpečnost kybernetického prostoru
  • Strategická odolnost evropského hospodářství 
  • Odolnost demokratických institucí