Do Česka přiletěl nový papežský nuncius. Na letišti ho přivítal Duka

Do Česka přiletěl nový apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Na letišti ho přivítal kardinál Dominik Duka, který je v pátek poslední den ve své funkci. První kroky nového nuncia zamíří do pražského arcibiskupského paláce. V sobotu se pak zúčastní uvedení Jana Graubnera do funkce pražského arcibiskupa. Arcibiskupa Okola čeká v Česku například jmenování nových biskupů či vyjednávání o mezinárodní smlouvě.

Nového apoštolského nuncia čeká ve funkci řada výzev. Mezi agendu nunciatury patří především výběr nových kandidátů na biskupy. Ty bude muset Okolo hledat minimálně pro tři biskupství.

Po jmenování Jana Graubnera arcibiskupem pražským se uvolnil úřad arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského. Biskupský stolec je po úmrtí Františka Lobkowicze neobsazený také v ostravsko-opavské diecézi, a litoměřický biskup Jan Baxant se chystá do důchodu v říjnu příštího roku.

Předpokládá se, že se Okolo také aktivně zapojí do vyjednávání česko-vatikánské smlouvy o vzájemných vztazích. Dosažení její ratifikace má vláda Petra Fialy (ODS) ve svém programovém prohlášení a vyjednávání o ní se táhne již přes dvacet let. V Evropě jinak běžnou mezinárodní smlouvu však neměl český stát s ústředím katolické církve ani za první republiky.

Těžké diplomatické vztahy s Římem

Ačkoli apoštolský nuncius vždy v českém diplomatickém prostředí držel čestný titul doyena diplomatického sboru, vztah státu a Vatikánu byl problematický od samého počátku. První nuncius v Československu odevzdal prezidentovi své pověřovací listiny až v roce 1920, tedy dva roky po vzniku samostatného státu.

O pět let později vypukl mezi státem a církví diplomatický skandál po ustanovení 6. července památným dnem výročí upálení mistra Jana Husa. Katolická církev to považovala za urážku a vydala protestní diplomatickou nótu. Tu však československá vláda přijala jako nepřípustné vměšování do vnitřních věcí státu.

Roztržka skončila tím, že prezident Masaryk nechal na Pražském hradě vyvěsit černý husitský prapor s rudým kalichem. To nuncia Francesca Marmaggiho pobouřilo natolik, že ještě ten den opustil zemi.

Takzvaná Marmaggiho aféra výrazně poškodila diplomatické vztahy obou zemí, avšak po smírných jednáních nakonec nedošlo k přerušení diplomatických vztahů. Přes snahu o udržení korektních vztahů však opět od roku 1934 nebyl v zemi přítomen zástupce římského papeže.

Situace se nezlepšila ani po druhé světové válce. Na nátlak Sovětského svazu nebyl jmenován nuncius, ale pouze zvláštní vyslanec, neboť velvyslanec Zorin požadoval titul doyena diplomatického sboru pro sebe. Po převratu v únoru 1948 byl vatikánský vyslanec vládou Klementa Gottwalda prohlášen za personu non grata a vyhoštěn ze země.

Následně pak Československo přerušilo s Vatikánem veškeré diplomatické styky. Tento stav trval až do pádu komunistického režimu. V roce 1990 byl nunciem jmenován Giovanni Coppa.

Jude Thaddeus Okolo se narodil 18. prosince 1956 v Nigérii. Po studiu teologie byl roku 1983 vysvěcen na kněze kardinálem Francisem Arinzem. Následně působil ve Vatikánu v rámci papežské kurie, kde se věnoval dialogu katolíků s křesťanskými sektami. V Římě získal také doktorát z oblasti kanonického práva. Roku 1990 vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce.

Okolo už v Česku působil, ovládá češtinu

Během své kariéry působil jako reprezentant Vatikánu na několika různých postech včetně České republiky, kde se naučil ovládat češtinu. Roku 2008 přijal biskupské svěcení a byl jmenován apoštolským nunciem ve Středoafrické republice a Čadu. O pět let později pak byl přesunut do Dominikánské republiky.

Jeho dosud poslední diplomatickou misí bylo Irsko, kde byl nunciem od roku 2017. Papež František jmenoval Okola apoštolským nunciem v Česku 1. května. Pětašedesátiletý Okolo nahradil Charlese Daniela Balva, jehož papež v lednu poslal do Austrálie.