Situace na Ukrajině je vážná. Evropa je krok od války, prohlásil Fiala

Premiér Petr Fiala byl hostem OVM (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) hodnotí vývoj kolem ukrajinské krize jako velmi vážný. Podle něj Rusko může zaútočit na Ukrajinu kdykoliv. Všechny diplomatické pokusy zatím nevedou k žádnému výsledku, řekl Fiala v Otázkách Václava Moravce. Zároveň ocenil jednotu Evropské unie i spolupráci NATO. Pokud dojde k ruské invazi na Ukrajinu, musí za to Moskva tvrdě zaplatit, prohlásil předseda vlády.

„Situace je vážná, je vážnější každým dnem. Není přehnané tvrdit, že Evropa je krok od války a pravděpodobnost mírového řešení se snižuje“ prohlásil premiér.

Fiala si myslí, že ruská vojska jsou připravena na útok, který může podle něj začít v jakékoliv chvíli. „To je něco nesmírně vážného,“ dodal.

Podle českého premiéra se stále hledají všechny cesty k diplomatickému řešení. „Je potřeba odvrátit válku, Západ není připraven obětovat Ukrajinu,“ dodal Fiala.

Zároveň také vyzdvihl jednotu Evropské unie posílenou NATO. „Ruský prezident Vladimir Putin s tak jednotným postojem Západu nepočítal,“ uvedl předseda vlády.

Pokud se Rusko k útoku odváží, má za to podle Fialy tvrdě zaplatit. „Jsme připraveni k nejtvrdším sankcím. Nevíme, jaký typ sankcí bude uplatněn podle toho, jak bude vypadat případná ruská agrese,“ sdělil Fiala. Státy Evropské unie podle něj budou na jednání Ruska reagovat velmi rozumně. 

Dopad sankcí na ČR

Fiala uznal, že by Česká republika zřejmě patřila k zemím, které by byly uvalením sankcí vůči Rusku více zasaženy. Pravděpodobně by podle něj dostala kompenzace.

Premiér také připomněl dosavadní pomoc Česka Ukrajině v podobě daru dělostřelecké munice nebo v oblasti zdravotnictví. Druhou fází je podle něj dar deset milionů korun na zdravotnický materiál. Pokud by se tamní humanitární situace zhoršila, mohla by následovat další humanitární pomoc asi za 100 milionů korun, řekl.

Zatím podle něj nepřišel požadavek, aby česká armáda vyslala své vojáky na Slovensko. Fiala si to dovede osobně představit, musely by o tom ale rozhodnout vláda a Parlament.

Odpoledne zasedal krizový štáb ministerstva zahraničí. Zabýval se posledními informacemi, které z východu Evropy přicházejí. Podle Česka se ruská vojska od hranic s Ukrajinou nestahují. Resort zároveň připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů. Ministr Jan Lipavský (Piráti) vyzval Čechy, aby na Ukrajinu necestovali.