Důchody v červnu vzrostou o 1017 korun, oznámil Jurečka. Jde o reakci na inflaci

Brífink ministra Jurečky k návrhu mimořádné valorizace důchodů (zdroj: ČT24)

Průměrný měsíční důchod by měl podle vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) od června vzrůst o 8,2 procenta, tedy průměrně o 1017 korun. Důvodem mimořádné valorizace je výrazný nárůst inflace především za leden, uvedl ministr. Vláda podle zákona musí přidat na penzích v mimořádném letním termínu, pokud inflace přesáhne pět procent. V lednu zrychlila na 9,9 procenta.

Tento nebo příští týden by měla materiál projednat a schválit vláda, informaci o navýšení důchodů potom lidem rozešle Česká správa sociálního zabezpečení. 

„S tímto oznámením budou také rozesílat poživatelům všech typů důchodů informaci o tom, jak jim můžeme pomoci v souvislosti s energetickou krizí a s úhradami cen a plynu. S tím to spojíme, abychom měli co nejširší informační kampaň,“ avizoval během tiskového brífinku Jurečka.

K celkovému růstu důchodů v roce 2022 je podle Jurečky třeba přičíst už lednový nárůst průměrně o 805 korun, dohromady se tedy letos zvýší důchody průměrně o 1822 korun. 

„To není žádná solidarita vlády, to je zákonná povinnost. Otázka je, o kolik budeme navyšovat nad rámec této tisícovky,“ uvažuje Aleš Juchelka (ANO) z poslaneckého výboru pro sociální politiku. 

O dalším navýšení nad rámec zákonné valorizace ale vláda zatím neuvažuje. „Celkové rozpočtové dopady jsou přes 20 miliard korun, přidají se ještě některé náklady ze strany ministerstev vnitra a obrany, které souvisí s jejich specifickými výplatami důchodů,“ popisuje Jurečka.  

O uvedených 8,2 procenta se zvýší zásluhová část penze všem lidem, kteří mají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod. Důchod se skládá ze dvou částí. Základní díl je pro všechny stejný a měl by odpovídat desetině průměrné mzdy. Letos činí 3900 korun. Zásluhová část se stanoví podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů. 

Více tedy dostanou přidáno ti s vyšším důchodem. Třeba člověk, jehož důchod činí 12 tisíc korun bude mít nově o 665 korun víc, člověk s 15 tisíci pak o 911 korun a důchodce s 20 tisíci si polepší o 1321 korun. Peníze na valorizaci v navrhovaném rozpočtu ministerstvo práce už má připraveny.  

Mimořádná valorizace

Penze se navyšují vždy od ledna. Vláda je ale může zvednout mimořádně i jindy, pokud ceny za sledované období vzrostou nejméně o pět procent. Všichni lidé s penzí tak letos v lednu dostali už minimálně 650 korun navíc. Průměrný starobní důchod vzrostl celkem o 805 korun. Další přidání po mimořádné červnové valorizaci by mělo následovat příští rok v lednu.

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen překročí pětiprocentní hranici. Upraví se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Zvedne se o tolik procent, o kolik se navýšily od loňského července ceny. Využívá se index růstu spotřebitelských cen od statistického úřadu. Kabinet má pak nařízení o mimořádné valorizaci vydat do padesáti dnů po skončení měsíce s alespoň pětiprocentním cenovým růstem.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo loni na konci září 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň z toho bylo 2,38 milionu. Své důchodové systémy mají pak resorty obrany či vnitra.