Nejvyššího státního zástupce neodvolávat, shodují se Pelikán, Blažek a Michálek

Otázky Václava Moravce: Mocná bezmocná spravedlnost (zdroj: ČT24)

Po ustanovení nové vlády by nebylo moudré odvolávat státního zástupce Igora Stříže. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli exministři spravedlnosti Robert Pelikán, Pavel Blažek (ODS) a místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Podle zástupců dvou stran z nově připravované koalice ale panují spory v tom, jak by měla vypadat připravovaná podoba normy o státním zastupitelství. Stejně tak se politici rozcházejí v názorech na snížení DPH u elektřiny a plynu na nulu.

Končící vláda schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Vláda těmito kroky reagovala na rostoucí ceny energií na světových trzích. K přijetí došlo i navzdory doporučení ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), aby se tak nedělo.

Podle bývalého ministra spravedlnosti za ANO Pelikána je situace natolik výjimečná, že si žádá odhlédnutí od názoru odborníka. Obecně je ale potřeba je respektovat, zdůrazňuje. „Cenová regulace může limitovat jenom marže, ale tady asi nebude problém, protože dodavatel poslední instance má určenou cenu, takže problém bude jinde. Případně se na to může jít přes daně nebo podporu státu, jiné cesty asi nejsou. Říkala to i Evropská komise před dvěma týdny,“ vysvětluje.

Další bývalý šéf resortu Blažek je názoru, že je situace v pořádku, jelikož vláda pouze navrhuje novelu sněmovně. „Pokud právo dostalo na frak, tak se to dá ještě spravit v obou komorách. Je otázka, zda novela pomůže obyvatelstvu dlouhodobě, těch receptů bude více a musí se o tom debatovat, netroufám si to úplně hodnotit,“ říká Blažek.

„Pokud vstupní náklady rostou tak, že ty firmy nemají jinou možnost než ty ceny zvyšovat, tak nepomůže ani aplikace tohoto zákona,“ doplňuje exministr.

Podle místopředsedy Pirátů Michálka jsou sociální dopady zdražování energií neodmyslitelné, kroky vlády ale nepovažuje za správné. „Pokud dosluhující vláda zruší následující vládě daňové příjmy tak, aby jí zavařila, a jsme v situaci, kdy dochází k rekordnímu zadlužování, není  to systémový přístup. Měli bychom to posoudit i s ohledem, jakým způsobem pomoci lidem, ale jestli všem paušálně odpustit daň, nedokážu posoudit.“

Nejvyššího státního zástupce neodvolat

V červnu letošního roku byl vládou Andreje Babiše jmenován novým státním zástupcem Igor Stříž. Ten nastoupil poté, co ve funkci skončil kvůli nátlaku ministryně Benešové Pavel Zeman. Opozice jmenování Stříže ostře kritizovala a někteří politici volali i po jeho okamžitém odvolání.

Podle Michálka se před úvahami o odvolání musí nejprve dořešit zákon o státním zastupitelství, který je horkým tématem už několika vlád. „Dům se má stavět od základů. Nejdříve bychom měli dát dohromady základní pravidla, která jsme slibovali občanům. Odvolání se pak bude vztahovat na kárné řízení, aby nebylo závislé na vládě. Tudíž, když se premiér špatně vyspí, tak nemůže státního zástupce jen tak lusknutím prstu odvolat,“ argumentuje.

„Myslím, že jsou společensky závažnější problémy. Strašit, že až vznikne nějaká vláda, tak se spustí gilotina a budou padat hlavy, by bylo velkou chybou. Kdybych si představil, že budu ministrem, tak první je potřeba s funkcionářem (Střížem) mluvit. Začít se musí dialogem,“ apeluje Blažek.

I Pelikán by považoval odvolání Stříže za nemoudré. Doufá, že nová vláda bude ctít princip apolitičnosti úřednické funkce a zachová se podle služebního zákona. „Igor Stříž nemá nic společného s politikou. Než někoho začnu odvolávat, tak je potřeba mu vysvětlit, jakým způsobem porušil princip apolitičnosti, ale ne něco automaticky předpokládat.“

Změny v zákoně o státním zastupitelství

O nové připravované podobě zákona o státním zastupitelství panují podle zástupců budoucí koalice zatím neshody. Kandidát na ministra spravedlnosti za ODS Blažek apeluje na to, že jelikož ministr a vláda jsou za zastupitelství odpovědní, není možné, aby neměli vůbec žádné kompetence.

Vysvětluje, že kromě nepatřičných pravomocí má ministr pouze možnost státního zástupce pouze jmenovat, či odvolat. „Nedělejme ze státních zástupců vždycky jen to plus, jsou tam i negativní jevy, a vláda má právo nějakým způsobem do toho zasahovat.“

„Po světě formálně nemá státní zastupitelství žádnou zvláštní nezávislost, ta je dána nějakou politickou kulturou. Když (Stříž ve funkci) setrvá, tak víme, že vláda soustavu obsazuje, když je potřeba, a nikoliv, aby si prosazovala své potřeby. Pokud se odvolá, tak je otázka, jestli nějaké zákonné změny vůbec potřebujeme,“ říká exministr Pelikán.

Expert na justici za Piráty Michálek si stojí za tím, že nejvyšší justiční úřednickou funkci je nutné od politického vlivu oddělit tak, aby mělo odvolání a jmenování na starosti soudní řízení. „Zákon by měl být připravený tak, že když někdo nezvládá svoji funkci, tak by mělo být možné ho vyměnit, i třeba v kárném řízení. Šel bych cestou novely, rochníme se v tom dvacet let, je potřeba do toho opravdu říznout a dohodnout se,“ zdůrazňuje.