Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.

„Trestní řízení bude pokračovat,“ řekl Moravčík s tím, že Volný i Rozner neobhájili poslanecký mandát, takže jim skončila imunita.

Policie Volného podezírá v souvislosti s příspěvkem na sociální síti o léku ivermektin ze šíření poplašné zprávy. V něm tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku. „Podle mých informaci se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ napsal na sociální síti.

Policie v březnu uvedla, že si pisatele předvolá k podání vysvětlení, v květnu pak odeslala do sněmovny žádost o Volného vydání k trestnímu stíhání. To doporučil sněmovní mandátový a imunitní výbor, dolní komora se jím už ale před volbami nezabývala.

Roznera policie podezírá ze zpochybňování genocidia

Bývalého zákonodárce hnutí SPD Miloslava Roznera chtěli policisté před dvěma roky obvinit kvůli jeho výroku o někdejším romském táboře v Letech u Písku. Podezírali ho z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Rozner kritizoval odkup vepřína, který stojí v místě tábora a který odkoupila bývalá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Tábor při tom označil za „neexistující pseudokoncentrák“.

Podle Roznera nemělo jeho vyjádření zpochybnit utrpení lidí v době nacistické okupace, týkalo se dle něho vynaložení „obrovské a nepřiměřené“ částky na záměr památníku. Mezi poslanci nakonec převážily argumenty, že při obdobných vyjádřeních zákonodárců v minulosti nebylo trestní stíhání zahájeno, a Roznera v březnu 2019 nevydali. Teď už ho ale policie obviní.

U třech poslanců požádá policie o vydání

Naopak tři poslanci mandát v letošních volbách obhájili a policie by tak měla znovu žádat o jejich vydání. V případě premiéra Andreje Babiše (ANO) to dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch udělá až po ustavující schůzi nové sněmovny. Poslanci o jeho vydání hlasovali už dvakrát, v obou případech s ním souhlasili. Babiše policisté obvinili spolu s Janou Nagyovou (dříve Mayerovou) v kauze Čapí hnízdo z poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) poslanci nevydali v případu městské karty Opencard. Policisté neuspěli ani se žádostí o vydání zákonodárkyně SPD Karly Maříkové, která na sociální síti přirovnala migranty k invazivním druhům rostlin a zvířat, jimž by měl být zakázán vstup do Evropské unie.

Policie už nebude stíhat komunistického exposlance Zdeňka Ondráčka, kterého policisté chtěli obvinit za výroky o bývalém prezidentském kandidátovi Michalu Horáčkovi. Ondráček ho v médiích nařkl ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností a označil ho za veksláka. Sněmovna ho vydat odmítla, Horáček na něj ale později podal žalobu u civilního soudu.

Tam nakonec uspěl a Ondráček se Horáčkovi veřejně i v osobním dopise omluvil. Podle policie to stačí. „Případ znovu otevřen nebude, postačuje uplatnění odpovědnosti podle předpisů civilního práva,“ řekl pro server iROZHLAS.cz policejní mluvčí Jan Daněk.