Sociální demokracie zatím zůstává ve vládě. Ta schválila navýšení fondu dopravy

Události: První zasedání vlády po volbách (zdroj: ČT24)

Poprvé po volbách se sešla vláda. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se nevedla diskuse o tom, že by sociální demokraté ve vládě nepokračovali poté, co se jejich strana nedostala do nové sněmovny. Premiér Andrej Babiš (ANO) později televizi Nova řekl, že kabinet dovládne ve stejném složení. Na jednání vláda prezidentu Zemanovi navrhla jmenování šesti vojáků do generálských hodností. Zároveň schválila rozpočet státního fondu dopravní infrastruktury, ten bude v příštím roce hospodařit s více než 130 miliardami korun.

„Atmosféra byla pracovní a věcná. V podstatě jsme neřešili vůbec výsledky voleb. Nebyla k tomu žádná diskuse, nepadlo ani téma, jak kdo bude, nebo nebude ve vládě. Jednoduše řečeno jedeme v režimu, v jakém jsme jeli před volbami,“ uvedl Havlíček. Kabinet se sejde i příští pondělí, doplnil. „Předpokládám, že v tomto režimu se bude pokračovat nadále,“ uvedl.

Jednání se zúčastnili z ministrů ČSSD vicepremiér Jan Hamáček, ministr kultury Lubomír Zaorálek a zemědělství Miroslav Toman, dodal Havlíček. „Jak vláda vždy začínala a končila, tak to bylo i tentokrát,“ řekl. Podle Havlíčka nemá rekonstrukce vlády smysl ve chvíli, kdy není jasné, jak dlouho tu kabinet ještě bude. „Domnívám se, že by se to mělo dohrát v této sestavě,“ konstatoval.

Babiš na dotaz televize Nova, zda ČSSD zůstane i nadále ve vládě, odpověděl, že ano. „My jsme spolu mluvili a myslím, že v globálu byla spolupráce dobrá. Myslím, že by to ani nebylo důstojné, že bych to takhle řešil,“ řekl. Vláda podle něj dovládne ve stejném složení.

„Mám ve vládě i kolegy ze sociální demokracie, se kterými se mi spolupracuje velmi dobře, takže bych byla ráda, kdyby zůstali,“ apelovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dosavadní opozice pak na vládu tlačí, aby už rozhodovala spíš jen o provozních věcech. „Neměla by dělat žádné zásadní kroky, protože ten její mandát už není,“ myslí si předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Dosavadní vláda by zdrženlivější být měla, protože je potřeba respektovat výsledek voleb. Uvidíme, jaká vláda bude sestavena a získá důvěru,“ reaguje pak předseda SPD Tomio Okamura.

Ministři ale tvrdí, že kabinet bude fungovat naplno. Potřeba je podle nich schvalovat podklady související s evropským předsednictvím nebo sporem mezi Českem a Polskem ohledně dolu Turów. Zároveň chce vláda odsouhlasit dotační operační programy nebo do sněmovny znovu poslat zákony, které dolní komora v původním složení neprojednala.

Fond dopravy

Vláda měla na programu běžnou agendu. Rozpočet fondu, z něhož jsou financovány dopravní stavby v zemi, zvýšila v roce 2022 na nejvyšší v jeho dosavadním fungování od roku 2001. Meziročně pak jde o nárůst zhruba o tři miliardy.

Nejvíce peněz ze SFDI by podle ministra mělo jít na silniční a dálniční stavby. Ředitelství silnic a dálnic tak bude hospodařit s více než 60 miliardami korun. Následovat dále budou stavby na železnici, Správa železnic by měla mít rozpočet kolem 55 miliard korun. Rozpočty obou organizací jsou podobné jako letos, kdy silničáři měli k dispozici 61 miliard korun a Správa železnic kolem 54 miliard korun.

Zbytek rozpočtu budou tvořit například peníze pro kraje, které by měly dostat více než 5,6 miliardy korun, dále finance na nové technologie nebo zabezpečení nebo cyklostezky. „Kdyby nebyl tento rozpočet schválen, tak by se musely pozastavit některé klíčové stavby,“ podotkl Havlíček.

Stát při sestavování rozpočtu fondu počítá s národními i evropskými zdroji. Z evropských peněz by mělo jít přes 46 miliard korun.

Schválený rozpočet SFDI pro letošní rok činí 127,5 miliardy korun, přičemž národní zdroje přesahují 90,5 miliardy korun, zbytek tvoří evropské dotace. V průběhu roku se podle šéfa SFDI Zbyňka Hořelici podařilo zapojit další evropské zdroje a v současné době se tedy rozpočet SFDI pro letošek pohybuje kolem 135 miliard korun.

Vláda souhlasila i s nákupem mrazicích boxů pro uskladnění vakcín proti covidu-19. Zveřejnila to ve výsledcích jednání na webu. Správa státních hmotných rezerv pořídí 50 boxů, kam se vejde šest milionů dávek očkovací látky Comirnaty od Pfizer/BioNTech. Odhadovaná cena je asi 12,5 milionu korun. Vyplývá to z materiálu, který má k dispozici ČTK.

Podle informací na vládním webu kabinet schválil také materiál, podle kterého se dočká rekonstrukce prázdná a chátrající budova na pražském nábřeží Edvarda Beneše naproti Strakově akademii, kde sídlí úřad vlády. Ministerstvo financí by ji mělo zrekonstruovat do roku 2028 za zhruba jednu miliardu korun, práce mají začít v roce 2024. V budoucnu se mají do budovy přestěhovat někteří vládní úředníci, část prostorů se bude využívat pro reprezentační účely nebo pořádání konferencí.

Další téma soudci

Vláda schválila také to, aby ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla prezidentovi Miloši Zemanovi ke jmenování 50 nových soudců. Je mezi nimi 28 žen a 22 mužů. Nejvíce kandidátů má tentokrát zamířit k soudům spadajícím pod Městský soud v Praze.

Soudcem se může stát český občan, který je bezúhonný a dosáhl věku nejméně 30 let. Mezi nově navrženými kandidáty je čerstvých třicátníků 18. Naopak nejstaršímu z kandidátů je 45 let. Celkem 22 navržených dosud působilo jako justiční čekatelé. Ostatní za sebou mají jinou právní praxi. Pracovali jako advokáti, asistenti soudců nebo vyšší soudní úředníci.

Nejvíce nováčků, a to 17, mají získat obvodní soudy v hlavním městě, jedna další kandidátka pak míří k pražskému městskému soudu. K soudům spadajícím pod středočeský krajský soud a pod Krajský soud v Ostravě přibude po osmi soudcích. Čtyři posily jsou určeny pro okresní soudy v působnosti Krajského soudu v Ústí nad Labem, po třech nováčcích získají soudy pod Krajským soudem v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Plzni a Brně.