Koalice trvají na svém nároku na šéfa sněmovny, ANO funkci ani nepožaduje

Události, komentáře: Česko po volbách (zdroj: ČT24)

V Česku skončily volby do Poslanecké sněmovny. Vládu chce sestavovat hnutí ANO Andreje Babiše i koalice SPOLU vedená Petrem Fialou. O povolebním uspořádání Poslanecké sněmovny nebo i skládání vlády diskutovali zástupci sněmovních uskupení Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Karel Havlíček (za ANO), Vít Rakušan (STAN) a Tomio Okamura (SPD) ve speciálním vysílání Událostí komentářů.

Možnost, že by koalice SPOLU a PirátiSTAN nabídly předsedovi ANO Andreji Babišovi křeslo předsedy Poslanecké sněmovny, vylučuje jak Vít Rakušan, tak Markéta Pekarová Adamová. V historii držela opozice post předsedy sněmovny jen třikrát.

O vlastních kandidátech pro předsednický post ve sněmovně Pekarová Adamová ani Rakušan mluvit nechtějí – a konkrétní jméno nezmiňuje ani šéf lidovců Marian Jurečka, byť uvádí, že by si přál, aby vlivná ústavní pozice připadla politikovi z koalice SPOLU.

ANO se požadavku na vedení sněmovny ústy svého ministra Karla Havlíčka vzdalo. „My nekšeftujeme s posty, pro nás není podstatné, jestli budeme mít předsedu nebo místopředsedu sněmovny. Naše strana dostala milion a půl hlasů a nedělali jsme to proto, abychom to vyměnili za post předsedy sněmovny. Program budeme prosazovat buďto jako vládní strana nebo tvrdá opozice,“ poznamenal Havlíček.

Poslední formace zastoupená v nové sněmovně, hnutí SPD, by pak uvítala místopředsednický sněmovní post. „Myslím, že by bylo ideální, abychom se dohodli na poměrném zastoupení ve sněmovně,“ řekl šéf hnutí Tomio Okamura, který coby místopředseda řídil sněmovní schůze i v dosavadním období. Má za to, že politické uskupení může díky křeslu ve vedení dolní komory lépe prezentovat svůj program voličům.

Stav prezidenta Zemana a další postup

Prezident Miloš Zeman se v neděli dopoledne setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a poté byl znovu převezen do ústřední vojenské nemocnice v Praze. Lékaři prezidenta hospitalizovali po jedné hodině odpoledne na oddělení intenzivní medicíny. Podle jeho ošetřujícího lékaře to bylo kvůli komplikacím, které provázejí chronické onemocnění.

„S panem prezidentem jsem ve středu nebo v úterý telefonoval, byla to diskuze technického charakteru. Komunikoval bez větších problémů, musím říct, že má výbornou paměť,“ popisuje Karel Havlíček (za ANO) svůj nedávný kontakt s hlavou státu.

„Očekávala bych od kanceláře pana prezidenta, že bude informovat veřejnost o zdravotním stavu, samozřejmě ne úplně do detailu, ale veřejnost si zaslouží informaci o míře závažnosti onemocnění,“ deklaruje Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Nedostatek informací podle ní vede k šíření fám.

Vít Rakušan (STAN) přeje prezidentovi brzké uzdravení a chápe citlivost informací o zdravotním stavu. „Čekal bych predikci toho, zda pan prezident bude schopen v nejbližších dnech vykonávat mandát a dostát své funkci v povolební době,“ říká Rakušan. Ve vyjednávání o vládě podle něj budou koalice pokračovat dál, pouze bez impulsu prezidenta, když je nyní v nemocnici.

„Určitě by bylo dobré, abychom věděli, jak ta práce nyní bude pokračovat, je potřeba někoho pověřit, je potřeba někoho jmenovat,“ upozorňuje Okamura a shoduje se s Rakušanem v tom, že pro veřejnost by bylo dobré znát stav prezidenta, aby bylo jasné, jak bude možné sestavit novou vládu a jak se mají politici zařídit.

Situaci, kdy by se prezidentská funkce uvolnila, ať už na základě ústavní žaloby, abdikace, zdravotního stavu či úmrtí hlavy státu, řeší Ústava v článku 66. V takovém případě se do 90 dnů konají nové volby prezidenta, které do deseti dnů od uvolnění funkce hlavy státu vyhlašuje předseda Senátu.

Podle Havlíčka by bylo využití článku 66 velmi necitlivé a nepřipadá to v úvahu, protože to není nezbytné. „Skutečně je to podle mého názoru teď předčasná diskuze,“ přidává se Okamura. Využití článku 66 by podle něj mohlo být závažně vnímáno i v zahraničí.

„Je to velmi citlivé, pomohla by nám jednoduchá informace, zda pan prezident bude schopen plně vykonávat svůj úřad, pokud ano, tak je úvaha nad článkem zbytečná,“ říká Rakušan. Stejně to vidí i předsedkyně TOP 09. „Hlavním problémem je nedostatek informací, které bychom si zasloužili,“ rozvíjí Pekarová Adamová. Zmiňuje i to, že by měl prezident svolat novou sněmovnu k zasedání.

Vyjednávání o nové vládě

Záměr dvou koalic sestavit kabinet společně a vystřídat ve Strakově akademii Anreje Babiše trvá, a to i přesto, že by prostá sněmovní většina stačila koalici SPOLU a Starostům i bez Pirátů a – jak v Interview ČT24 uvedl předseda lidovců Marian Jurečka – trojkoalice SPOLU zvažovala před volbami možnost vytvořit se Starosty čtyřčlenný blok.

Blízké jsou si nyní nicméně obě koalice jako celky a Piráti nezůstávají mimo hru. „Bereme to tak, že s nimi (Piráty a Starosty) jednáme jako s kompletní koalicí dvou stran, byť by nám matematicky mohlo stačit jednat třeba jen s kolegy ze STANu, dělat to nebudeme. Řekli jsme před volbami, že jsou pro nás partnerem, platí to i po volbách a my to budeme držet,“ poznamenal už v Interview ČT24 Jurečka.

Obdobně to vidí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které se strany za více než rok fungování koalice naučily hledat shodu.

„Počítám s tím, že přijdou těžké okamžiky, nebude lehké formulovat programové prohlášení, ale lidé si nás zvolili pro to, abychom se dohodli,“ deklaruje Rakušan. „Občanská poptávka je tak silná, že zklamat lidi nemůžeme, nestane se to, my se dohodneme.“

ANO i SPD ale mají o pevnosti formující se vládní většiny pochybnosti. „Pětikoalice bude mít opravdu hodně práce,“ předpokládá šéf SPD Okamura. Podle něj bude těžké, aby taková vláda vydržela. „To by byl evropský zázrak, kdyby zde vydržela pětikoalice celé období,“ zmiňuje Karel Havlíček (za ANO). Práce ve vládě ale podle něj není tak lehká, jako když se strany pouze vymezí proti společnému nepříteli v podobně ANO.

Hnutí vedené Andrejem Babišem se navíc nevzdává představy, že vládu bude sestavovat ono. „Chceme začít se všemi partnery jednat, jako strana, která má nejvíce hlasů, tak o to bude alespoň elementární zájem,“ uvádí Havlíček.

SPD se pak připravuje na vyjednávání ve sněmovně. „Budeme sice tvrdou opozicí ale férovou, je dobré si sednout ke stolu, stejně se musíme nakonec dohodnout, já se na tu spolupráci se všemi těším, každý bude bojovat za svůj program,“ avizuje do nového období dolní komory Okamura.

O lidech a rozdělení vládních ministerstev nechce spekulovat ani Markéta Pekarová Adamová ani Vít Rakušan. Stejně tak Marian Jurečka nechce mluvit o personálním obsazení nové vlády, to je podle něj předčasné.

Strany SPOLU s další koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých uzavřely v sobotu večer memorandum, podle kterého pětice subjektů chce vytvořit společnou vládu. Prezidenta požádaly, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení vlády. Jurečka uvedl, že je reálné složit vládu do Vánoc, další jednání by dle Jurečkových slov mohla pokračovat ve středu.