TÉMA

Článek 66

Policie odložila případ Zemanova podpisu ke svolání sněmovny. Listinu podepsal sám a při vědomí

Policie odložila případ podpisu prezidenta Miloše Zemana na listině o svolání ustavující schůze nově zvolených poslanců. Podle vyšetřovatelů prezident listinu podepsal sám, dobrovolně a při vědomí, sdělil mluvčí pražských státních zastupitelství Aleš Cimbala. Zeman dokument podepsal během své hospitalizace loni v říjnu. Listinu mu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) přinesl bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a podepsanou ji pak ukázal médiím. Následně se začalo spekulovat o pravosti podpisu a policie řešila trestní oznámení kvůli možnému padělání veřejné listiny a přisvojení pravomoci úřadu.
24. 2. 2022|

Zbavit prezidenta pravomocí není naše přání, prohlásila senátorka Němcová

Senát zvolil v případě aktivace článku 66 ústavy racionální postup, myslí si senátorka ODS a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Podle ní horní komora rozhodně nechce prezidenta zbavit pravomocí za každou cenu. Prezident Miloš Zeman je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Podle poslední zprávy se jeho stav mírně zlepšil. Vzhledem k současné situaci nechce Němcová mluvit o své kandidatuře na prezidentku. Exšéfka dolní komory byla hostem Interview ČT24.
25. 10. 2021|

Pohled právníků: Článek 66 je podle experta na ústavu Tomoszka jediná možnost

Přenést prezidentské pravomoci na jiné vrcholné ústavní činitele může parlament poměrně snadno díky tomu, že to není nevratný krok a navíc se může prezident snadno a rychle bránit u Ústavního soudu, objasnil ústavní právník Maxim Tomoszek. V nynější situaci – vzhledem ke sdělení Ústřední vojenské nemocnici o neschopnosti Miloše Zemana plnit pracovní povinnosti – se domnívá, že zákonodárci ani nemají jinou možnost než přenesení pravomocí iniciovat. Advokát Tomáš Sokol ovšem varoval před unáhlenými kroky, jako by mohlo být odvolání kancléře premiérem v případě, že by bylo zřejmé, že se prezident zanedlouho vrátí. O právních aspektech nynější situace diskutovali odborníci v 90' ČT24 a Událostech, komentářích.
20. 10. 2021|

Mynář není člověk na svém místě, míní Vystrčil. Podle Valachové měl kancléř informovat ústavní činitele

Kritika z politické sféry míří směrem ke kancléři hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi. Ten byl podle informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o stavu hlavy státu informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a končící místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové kancléř výrazně pochybil. Shodli se na tom v úterních Událostech, komentářích. Dalšími hosty debaty byli Tomio Okamura (SPD) a Patrik Nacher (za ANO).
20. 10. 2021|

Mám obavu, zda okolí prezidenta nechrání spíše samo sebe, uvedl Rakušan

Česko míří k bezprecedentnímu rozhodnutí. Parlament v listopadu možná určí, zda převést pravomoci prezidenta republiky. Předseda STAN Vít Rakušan v Interview ČT24 uvedl, že kancléř Vratislav Mynář není tím, kdo by prezidenta chránil, a že hrozí reálné nebezpečí, že by jednal za prezidenta. V pořadu Rakušan mluvil i o vyjednávání o budoucí vládě nebo Tomiu Okamurovi.
19. 10. 2021|

Co přesně říká a jak funguje článek 66 Ústavy ČR?

Článek 66 Ústavy ČR, o němž se mluví v souvislosti s názorem Ústřední vojenské nemocnice, podle něhož prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti, se věnuje zejména přenesení prezidentských pravomocí na jiné ústavní činitele v situaci, kdy se uvolní funkce prezidenta a nová hlava státu ještě není zvolena nebo nesložila slib. Už první věta článku ovšem hovoří i o tom, že se tato pravidla mohou uplatnit také v situaci, „nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát“. V české ústavě je toto ustanovení od jejího schválení koncem roku 1992 a nezměnilo se ani poté, co byla v roce 2012 zavedena přímá volba prezidenta.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 22:53|

Koalice trvají na svém nároku na šéfa sněmovny, ANO funkci ani nepožaduje

V Česku skončily volby do Poslanecké sněmovny. Vládu chce sestavovat hnutí ANO Andreje Babiše i koalice SPOLU vedená Petrem Fialou. O povolebním uspořádání Poslanecké sněmovny nebo i skládání vlády diskutovali zástupci sněmovních uskupení Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Karel Havlíček (za ANO), Vít Rakušan (STAN) a Tomio Okamura (SPD) ve speciálním vysílání Událostí komentářů.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 22:32|