Parašutisté mířili do protektorátu i z východu. Jejich neznámé osudy popisuje nová kniha

Události: Parašutisté mířili do protektorátu i z východu (zdroj: ČT24)

Parašutisty na území protektorátu nevysazovali za války pouze Britové. Bojové skupiny vysílal i Sovětský svaz. Zpět domů se tímto způsobem vrátilo bojovat přes sto Čechoslováků, zhruba stejně jako z Velké Británie. Plnili jak zpravodajské úkoly, tak pomáhali budovat partyzánské sítě. Jejich osudy poprvé uceleně popisuje v nové knize nazvané S Moskvou za zády badatel Pavel Šmejkal.

Do Pražského povstání se v roce 1945 zapojil i československý parašutista Vendelín Roblička vyslaný ze Sovětského svazu. „Jako poloviční Němec musel narukovat do wehrmachtu. A posléze na východní frontě zběhl k partyzánům, kterým předtím ještě v německé uniformě pomáhal,“ popsal Šmejkal. 

Do protektorátu ho pak Sověti jako zpravodajce museli vyslat dvakrát. „Když byl prvně vysazen, tak při dopadu se mu poškodila radiostanice. Napadlo ho jediné, že se vrátí zpátky, což se mu po několikatýdenním pochodu přes frontu podařilo,“ dodal Šmejkal. 

Až druhé vysazení parašutisty do protektorátu bylo úspěšnější. Z domu v Americké ulici vysílal Vendelín Roblička během Pražského povstání pomocí utajené radiostanice zprávy sovětské armádě. Nacisté ho neodhalili a dočkal se tam konce války.

„Tím, že sloužil ve wehrmachtu, tak to mu vyneslo nakonec i věznění, přestože to byl z dnešního pohledu opravdu hrdina,“ řekl badatel.

Přestože přišli z východu, uznání se mnoho československých bojovníků nedočkalo. Spousta z nich podle Šmejkala skončila v emigraci, ve vězení nebo přišli o práci.  Kvůli nepřístupnosti ruských archivů ale stále není jasné, kolik Čechoslováků přesně Sověti do protektorátu vyslali, ani jaký byl jejich poválečný osud.