Za únik informace o ruském agentovi s ricinem nikdo potrestán nebude. Policie případ odložila

Policii se nepodařilo vypátrat, kdo stál za loňským únikem informací o údajném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricin. Ten měl do Prahy přivézt ruský diplomat. Policie případ odložila, sdělil ČT dozorující státní zástupce Marek Bodlák. Policisté případ prověřovali na základě trestního oznámení, které loni podala Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle BIS únik informací zásadně zkomplikoval práci kontrarozvědky i policie a téměř znemožnil vyšetření případu.

„Prověřování bylo ukončeno a věc odložena, neboť původce úniku informací se zjistit nepodařilo,“ uvedl k případu Bodlák.

O údajném příjezdu ruského agenta, který měl mít diplomatický pas a měl přivézt jed ricin, napsal loni v dubnu týdeník Respekt. V souvislosti s tím dostali policejní ochranu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, které Rusko kritizovalo kvůli krokům jejich úřadů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně o několik týdnů později uvedl, že kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Kauza vyvrcholila vyhoštěním dvou ruských diplomatů.

Podle BIS ale únik informací do médií výrazně zkomplikoval prošetření případu. „I za této velmi složité situace pokračovali důstojníci BIS ve své činnosti a nakonec získali jasné a nezpochybnitelné informace o pozadí celého případu,“ stojí v prohlášení, které kontrarozvědka loni zveřejnila na svém webu. V krátkém čase a pod tlakem spekulací médií se podle ní podařilo rozkrýt, co se na velvyslanectví odehrálo, kdo za e-mailem stál a jaký cíl sledoval.

BIS zároveň odmítla, že by za zveřejněním informace o muži s ricinem mohla stát sama. „Službu zveřejnění informace významně poškodilo a téměř znemožnilo došetření případu. Pokud by BIS informace sama zveřejnila, tak by de facto sama sobě překazila práci,“ upozornila. Proto také sama tajná služba podala trestní oznámení.

O možném exemplárním potrestání viníka hovořil loni v květnu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj ohrozil únik informace spoustu životů a zkomplikoval práci českým bezpečnostním službám. Odkud informace do médií unikly, se policii nicméně vypátrat nepodařilo, a případ tak nyní definitivně uzavřela.