V neděli přibylo 107 případů koronaviru, více než před týdnem. Kvůli covidu se ztíží příjezd z Bulharska

V neděli přibylo v Česku 107 případů covidu, což je o 31 víc než před týdnem. Reprodukční číslo ale mírně kleslo pod hodnotu jedna na 0,96, což značí zpomalování epidemie. V nemocnicích je s koronavirem aktuálně hospitalizováno 52 lidí, z toho osm ve vážném stavu. S pondělím se mění také pravidla pro cestování. Například Tunisko už není extrémně rizikové, ztíží se však příjezd z Bulharska. Česko zároveň začalo uznávat očkování i některým lidem ze zemí mimo EU.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se drželo v předchozích dvou týdnech nad úrovní jedna, ale podle revidovaných údajů ministerstva zdravotnictví se pod tuto hranici dostalo v sobotu i v neděli.

Takzvané incidenční číslo, které udává týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel, se třetí den po sobě drží pod hodnotou 12. Nejvyšší je dlouhodobě v Praze s 28 nakaženými, nejméně se epidemie šíří v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji s týdenní incidencí zhruba šest.

Laboratoře provedly v neděli zhruba 13 400 testů na koronavirus přesnější metodou PCR a přes 44 tisíc antigenních, tedy o něco méně než o týden dříve.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru a s covidem zemřelo 30 385 lidí. Úmrtí za poslední týden přibylo devět, zatím poslední z nich v pátek, o víkendu ministerstvo zatím žádného zemřelého neregistruje.

Převažuje varianta delta

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí informoval, že z variant koronaviru v Česku nadále dominuje nakažlivější delta – stejně jako před týdnem je ve zhruba 95 procentech z kontrolovaných pozitivních testů. Na všechny ostatní varianty, včetně dříve dominantní alfy, připadá kolem jednoho procenta záchytů.

Zhruba tři procenta vzorků nelze takzvaným diskriminačním testem PCR určit, zařadí je časově náročnější a přesnější celogenomová sekvenace. Podle ní roste zastoupení subvariant delty, obecně označovaných jako delta plus.

Celogenomové sekvenace za srpen ukazují podle ústavu podíl původní varianty delta zhruba 77 procent. Na subvarianty delta připadá aktuálně zhruba 20 procent nálezů. „Subvarianty delta zatím v praxi nenasvědčují žádné zásadní změně průběhu onemocnění. Jedná se tedy o zpřesnění klasifikace viru a odborné označení,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Ústav má za posledních 14 dnů k dispozici data z 2105 testů provedených metodou diskriminačního PCR. Sekvenováno bylo 143 vzorků se srpnovým datem odběru. „Za červen a červenec bylo dosaženo kýženého desetiprocentího podílu sekvenovaných vzorků,“ upozornil SZÚ.

Otevírají se další očkovací centra bez registrace

V neděli se proti koronaviru očkovalo necelých 12 800 lidí, zhruba stejně jako před týdnem. Od začátku vakcinace loni v prosinci zdravotníci podali již více než 11,2 milionu dávek, dokončené očkování má přes 5,5 milionu lidí. Cílem je dosáhnout proočkovanosti kolem 70 procent. Vakcinace je nyní možná od 12 let.

Vakcínu proti covidu budou moci zájemci nově od úterního rána, a to i bez nutnosti předchozí registrace, dostat ve dvou zlínských obchodních centrech Zlaté Jablko a Centro Zlín. Očkování bude nově k dispozici i na Masarykově náměstí v centru Vizovic, potvrdil ČT Milan Plesar, majitel Jesenické polikliniky, která ve spolupráci s laboratořemi GHC Genetics očkovací místa spustí.

Zájemcům jsou na každém místě k dispozici vakcíny od společností Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. Po konzultaci s lékařem si každý bude moct vybrat vakcínu podle své preference. Očkování zde bude denně přibližně pro 150 lidí. „Kapacita se může samozřejmě navýšit – závisí to na zájmu osob, aby se vakcíny využily všechny a nemusely se vyhazovat,“ vysvětlil Michal Mikšík, mluvčí společnosti GHC Genetics. Centra doposud sloužila k testování, které zde běží i nadále.

Očkovací centrum ve zlínském Zlatém jablku bude otevřené denně od 8 do 20 hodin, včetně víkendů. Druhé místo v obchodním centru Centro Zlín – Malenovice bude fungovat každý den od 9 do 20 hodin a ve Vizovicích se lidé mohou přijít naočkovat od pondělí do pátku v časech 8 až 11 hodin a 14 až 18 hodin. S sebou by měli mít občanský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny. 

Posilující dávka by měla minimalizovat možnost cirkulace viru, uvedl Chlíbek

Česká vakcinologická společnost v pondělí doporučila aplikaci třetích dávek vakcín proti covidu některým skupinám obyvatel. Upozorňuje na možné riziko šíření další vlny epidemie a na zahraniční data, která naznačují, že ochrana po očkování může časem klesat.

Třetí dávku by tak podle tohoto doporučení měly dostat zejména osoby se závažnou poruchou imunity. O tom, pro koho je v tomto případě vhodná, by měl vždy rozhodovat lékař specialista, přiblížil v ČT předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. 

  • V případě poruchy imunity Česká vakcionologická splečnost doporučuje podání dodatečné (třetí) dávky po dokončení základního schématu u osob s těmito stavy: 
  • středně těžká a těžká imunosuprese, jako například aktivní léčba pro zhoubný solidní nádor a hematologické malignity, nemocní v riziku po transplantacích orgánů nebo kmenových buněk, chronické stavy jako je asplenie nebo chronické renální selhávání, které může být spojeno s různou úrovní imunosuprese 
  • středně těžké a těžké primární imunodeficity (dle konkrétní situace a indikace klinického imunologa) 
  • pokročilá nebo neléčená infekce HIV 
  • stavy vyžadující imunosupresivní terapii včetně chemoterapeutik, zejména antiproliferačních, terapie vysokými dávkami systémových kortikosteroidů a některé druhy biologické léčby

 Aplikaci posilovací (booster) dávky doporučuje pak vakcinologická společnost také dalším nejzranitelnějším skupinám osob, například v návaznosti na věk. „Kdy my (aplikaci) doporučujeme seniorům ve věku 65 plus a potom osobám, které jsou umístěné v zařízeních sociálních služeb, domovech důchodců, anebo těm, které jsou v dlouhodobé lůžkové péči,“ konkretizoval Chlíbek.

Epidemiolog Roman Chlíbek k třetí dávce očkování (zdroj: ČT24)

Zvážit by se měla podle něho ale i aplikace třetí dávky vakcíny u osob specifických povolání, jako jsou například zdravotničtí pracovníci nebo zaměstnanci zařízení sociálních služeb. Ačkoliv podle něho studie dokládají, že i v čase přetrvává dlouhodobě ochrana proti závažným průběhům nemoci a hospitalizacím – například u vakcíny Corminaty od firem Pfizer a BioNTech byla publikována data potvrzující, že i po šesti měsících sledování počáteční účinnost 96 procent klesla jen na 83 procent – něco jiného je účinnost proti symptomatické formě covidu. 

„A pokud jsou to vybrané profese, které pečují o ohrožené jedince, tak se ukazuje, že posilující dávka by měla minimalizovat možnost cirkulace viru právě v těch zařízeních, například v domovech důchodů. Ale musí to být určitě individuální, protože se ukazuje, že lidé, kteří prodělali covid a přesto byli očkování dvěma dávkami, tak tam ochrana je dostatečná a ti nemusí uvažovat o přeočkovací látce,“ dodal.

  • Z důvodu oslabení imunity v čase a potřeby zajištění dostatečné ochrany proti převažující delta variantě SARS-CoV-2 doporučuje Česká vakcinologická společnost aplikaci posilovací (booster) dávky těmto nejzranitelnějším skupinám osob: 
  • senioři ve věku 65+ let
  • osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, anebo v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem
  • osoby s chronickými onemocněními s predispozicí k těžkému průběhu nemoci covid-19
  • zdravotníci a pracovníci v zařízení sociálních služeb

Aplikaci této posilovací (booster) dávky doporučuje společnost za 8 –12 měsíců od ukončení základního očkovacího schématu. V případě promeškání tohoto intervalu je ale možné ji aplikovat i kdykoli později. 

O tom, kdo skutečně třetí dávku nakonec dostane, by měla vláda rozhodnout do konce srpna.

Tunisko už není extrémně rizikové, ztíží se ale příjezd z Bulharska

Ze seznamu zemí s extrémním rizikem koronavirové nákazy, do kterých ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat, vypadly s pondělím Rusko, Indie nebo Tunisko. Do této kategorie ministerstvo už také nezařazuje ani sedm dalších afrických států včetně Jihoafrické republiky. Důrazné doporučení necestovat tak trvá pro Brazílii, Kolumbii, Paraguay, Peru, Nepál, Mosambik a Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba).

Na druhou stranu výrazně náročnější podmínky než dosud musejí nově splnit lidé přijíždějící z Černé Hory, Izraele, Kosova, Libanonu, Severní Makedonie a Spojených států amerických. Ministerstvo tyto země přesunulo v takzvané mapě cestovatele z nejméně přísné zelené až do tmavě červené kategorie, která značí země s velmi vysokým rizikem nákazy.

Nově pak mezi země s vysokým rizikem nákazy, které jsou označeny červeně, patří Bulharsko, Lichtenštejnsko, Monako, Španělsko kromě Baleárských ostrovů a Švýcarsko. Cestující, kteří přijíždějí z červených či tmavě červených států hromadnou dopravou, musejí před návratem jít na test. Po příjezdu pak mají povinnost absolvovat mezi pátým a 14. dnem PCR test a do jeho výsledku zůstat v samoizolaci.

U turisty oblíbeného Bulharska, které bylo dosud oranžové, jde ale podle Asociace cestovních kanceáří o další z řady bezdůvodných negativních zásahů. Ministerstvo zdravotnictví oponovalo, že země jsou do jednotlivých kategorií zařazovány na základě dat, kterými se řídí celá Evropská unie.

Cestovatelská mapa
Zdroj: ČT24

Ze zelené do oranžové kategorie, která značí střední riziko, se s pondělím pak přesunulo Německo nebo Chorvatsko. Podmínky návratu jsou ale u obou kategorií stejné, lidé musejí nejpozději do pěti dní po příjezdu podstoupit antigenní nebo PCR test. V samoizolaci do výsledku odběru zůstávat nemusejí.

Povinnost testování nebo samoizolace se netýká lidí, kteří mají dokončené očkování nebo mají potvrzení o tom, že v posledních 180 dnech prodělali covid-19.

Česko uzná očkování i některým lidem ze zemí mimo EU

S pondělím zároveň Česko začne uznávat doklady o očkování proti nemoci covid-19 i u části lidí ze zemí mimo Evropskou unii. U daných lidí ale musí být vakcína, kterou jsou naočkováni, schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA) nebo Světovou zdravotnickou organizací (WHO) pro nouzové použití, jak oznámil minulý týden v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Změna v uznávání očkovacích certifikátů se podle Vojtěcha bude týkat například Britů, kteří jsou často očkování vakcínou AstraZeneca vyráběnou v Indii. Dosud pro ně platilo, že se v Česku musejí standardně testovat.

Obyvatelé zemí Evropské unie mohou od začátku července využívat jednotné covidové certifikáty pro prokazování bezinfekčnosti například při cestování přes hranice nebo při vstupu na hromadné akce. Bezplatná osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci začaly v červenci vydávat a uznávat nejen všechny unijní země, ale i Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

Školy se připravují na návrat žáků, ministerstvo spusilo informační linku

Příští týden znovu usednou do lavic žáci a studenti - musejí se třikrát testovat na koronavirus, nebo prokázat prodělání nemoci či dokončenou vakcinaci. Ministerstvo školství už v pondělí proto spustilo telefonickou linku, na které bude odpovídat na dotazy ohledně výuky jak školám, tak i veřejnosti, obracet se lze na čísla 771 139 410 a 771 139 398.

Resortní mluvčí Aneta Lednová pro ČT upřesnila, že na dotazy bude odpovídat celkem 22 zaměstnanců ministerstva a dodala, že využít lze také e-mail: koronavirus@msmt.cz.  Doporučení pro školy a školská zařízení, jak postupovat při výuce a testování, lze také nalézt v manuálu resortu, který je k dispozici na stránkách vlády. 

Jak bude vypadat testování ve školách? (zdroj: ČT24)