Pokud jsou lékaři proti očkování, je to problém, řekl zástupce WHO v Česku. Nemá však být povinné

Události, komentáře: Má být očkování v Česku povinné, či dobrovolné? (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje všem zemím, aby bylo očkování dobrovolné, v Událostech, komentářích to řekl vedoucí kanceláře WHO v Česku Srdan Matić. Vyzdvihl roli zdravotníků, kteří tím, že se nechali vakcinovat, dávají dobrý příklad ostatním Čechům. Vyjádřil ale obavy nad tím, že vliv na občany mohou mít i lékaři, kteří očkování odmítají, což označil za problém. K dobrovolnému přístupu se přiklánějí také místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Julius Špičák (ANO) a člen stejného výboru Vlastimil Válek (TOP 09).

„WHO doporučuje zemím, aby očkování nebylo povinné, ale aby občany přesvědčovaly správnými informacemi či kampaněmi. Je to daleko lepší a účinnější způsob, jak zajistit proočkovanost. Myslím si, že v České republice je dobré, že asi 85 procent lékařů, 75 procent zdravotních sester a dalších zdravotníků už je plně naočkováno,“ uvedl Matić. 

Připomněl také, že zdravotníci jsou velmi důvěryhodnými osobnostmi ve společnosti, a můžou tak být pro ostatní vzorem. „Doufám, že to má dopad i na zájem občanů o vakcínu. V České republice to probíhá dobře,“ míní zástupce WHO. 

Podobně velký, ale opačný efekt však můžou mít podle Matiće i názory těch zdravotníků, kteří vakcinaci odmítají. „Jestliže lékaři jsou odborníci a jsou proti, tak je to závažný problém. Nemyslím si ale, že lékaři jsou hlavním zdrojem vlivu, protože velká část populace už byla očkována,“ dodal. 

Očkování: Přesvědčování místo nařizování

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude postupem vlády v otázce očkování i nadále přesvědčování místo nařizování. Souhlasí s tím i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), kvůli povinné vakcinaci by se totiž zřejmě musel změnit i zákon o veřejném zdraví. Babiš zatím povinné očkování nepřipouští ani u zdravotníků.

Podle Špičáka úvaha o povinném přístupu doposud na vládní úrovni nezazněla. Povinné očkování je posledním řešením i podle Válka. „Nicméně si dovedu představit, že budou existovat profese, kde bude nutné očkování proti covidu. Vzpomeňme si, když byla spalničková epidemie před dvěma lety, tak se velmi vážně uvažovalo o tom, že třeba na dětských odděleních se budou muset zaměstnanci očkovat,“ přiblížil.

„Jsou různé způsoby, jak lidi přesvědčovat nebo je podpořit. Pokud jde o právo rozhodnout se, jak člověk se sebou naloží, to je důležité. Chci ale říci těm, kteří jsou proti očkování, že lidé nemají jenom práva, ale i povinnosti,“ poznamenal Matić.

Testování ve školách jako prevence

Prevencí protí šíření koronaviru je dosud i testování. Konec proplácení testů od letošního září označil Špičák za logický krok. „Je třeba jasně definovat, za jakých okolností testy budou hrazeny a za jakých nikoliv. Například pokud bude vytrasován jako kontakt, tak si ho jistě platit nebude,“ uvedl.

„Má to své plusy i minusy. Určité riziko, které vidím já, spočívá v tom, že pokud si budou lidé za ty testy platit, tak velmi pravděpodobně budou shánět ty nejlevnější a nejednodušší testy, a víme, jak to dopadlo, když se tyto testy začaly používat v supermarketech. Ukázalo se, že část z nich je naprosto nepoužitelná,“ upozornil Válek.

Ve školách se zatím od září počítá se třemi koly testování. Stát na to zajišťuje antigenní testy přes správu hmotných rezerv. Školy si ale kromě toho mohou individuálně objednat i sady pro PCR testování na koronavirus. „Je možné, že se nakonec přikročí k určité lokální úpravě (podle situace v jednotlivých regionech),“ zmínil Špičák. 

„Já jsem ho (ministra zdravotnictví Vojtěcha) prosil, ať aspoň zváží, pokud opravdu bude nezbytné testovat ty děti, protože pokud se ta situace bude zlepšovat, tak si myslím, že to nebude nezbytně nutné, tak aby zvážil třebu udělat u těch prvňáčků místo tří testů jeden,“ sdělil Válek. 

Aktuální pokyny pro školy má ministerstvo zdravotnictví dodat do konce července. „Pan ministr (Vojtěch) na zdravotním výboru slíbil, že se to nebude nutně týkat celé republiky, bude se to řídit tím, jaká bude incidence, respektive počet pozitivních testů,“ řekl Válek s tím, že bude apelovat na ministra, aby byla větší podpora pro školy, které chtějí testovat PCR metodou. 

Testování ve firmách

Pokud jde o případné testování ve firmách po skončení prázdnin, Špičák řekl, že zatím by k plošnému testování nepřistupoval. „Já bych provedl jakousi analýzu charakteru jednotlivých pracovišť a podle toho bych upravil to testování. Ale za zásadně důležité považuji to, aby se používaly skutečně kvalitní certifikované testy,“ upozornil. Připomněl také, že PCR testování by bylo rozhodně efektivnější. 

S tím souhlasí také Válek. „Plošné testování u zaměstnanců není dobrá cesta. Já bych tady daleko víc důvěřoval zaměstnavatelům, že si vyhodnotí rizikovost toho provozu, ale snad s jedinou výjimkou, a tam bych od pana ministra chtěl slyšet informaci, jak hodlá přistoupit k domovům pro seniory,“ uvedl.