Stavební zákon by ve sněmovně mohl projít, podporu připouštějí někteří komunisté

Události ČT: Stavební zákon se vrátil do sněmovny (zdroj: ČT24)

Pro zamítnutý stavební zákon by se ve sněmovně mohla najít potřebná většina nejméně 101 hlasů. Podporu totiž teď připouští někteří komunisté, a to výměnou za záruky, že se sporná část ohledně definice obytných místností upraví vyhláškou. Takovou úpravu chce i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Proti ale zůstávají třeba opoziční ODS nebo Piráti, podle kterých by současná podoba návrhu stavební řízení nezrychlila.

Při hlasování o zamítnutí nového stavebního zákona v Senátu bylo pro všech 65 zákonodárců v sále. Zákon tak poslali zpět do dolní komory. Najít dostatečnou většinu tam ale může být obtížnější.

Při posledním hlasování zákon totiž sice získal většinu přítomných, nikoliv ale všech poslanců. Z čtrnáctitičlenného klubu ČSSD ho podpořili jen tři, pro pak bylo už jen hnutí ANO a SPD. Celkem tak šlo o 92 hlasů, což na možné přehlasování Senátu nestačí.

Dostálová věří, že se 101 hlasů najít podaří. Komunisté totiž původně byli pro, po přijetí úpravy, která z definice obytné místnosti vypustila požadavek na přímé denní světlo a větrání, ale pro zákon odmítli hlasovat.

„Stavební zákon je potřeba pro konkurenceschopnost. Naštěstí se ten pozměňovací návrh dá spravit vyhláškou. Samozřejmě že nikdo nebude bydlet ve sklepích,“ říká ministryně Dostálová.

„Budeme chtít záruky, že to takhle bude. Budu se snažit přesvědčit kolegy v klubu, že toto je schůdná cesta. Samozřejmě i v našem klubu v tomto není jednota,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Ministryně Dostálová má jednat i s koaliční ČSSD. Většina jejího klubu totiž byla proti, neboť sdílela výhradu komunistů ohledně definice bydlení. Sociálním demokratům ale vadila i další ustanovení.

„Po krajině by se nám mohla rozsít celá řada mobilních domů, protože by na to nebyla skoro žádná regulace. Bude se pak jednat a všemi těmito výhradami se budeme znovu zabývat,“ dodal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

SPD je pro, ODS či Piráti proti

SPD zamítnutý zákon podpoří. „Chceme, aby si lidé levněji a rychleji mohli pořídit vlastní bydlení. Česká republika se pohybuje v délce stavebního řízení na úrovni rozvojových zemí,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. 

Na svém původním hlasování ale setrvá třeba ODS. „Ten nový mega stavební úřad, než by se rozpohyboval, tak by mohl ochromit stavební činnost na měsíce nebo dokonce léta,“ míní místopředseda strany Martin Kupka. 

Proti jsou nadále také Piráti. „Místo toho (centrálního úřadu – pozn. red.) se má digitalizovat a propojit ty úřady tak, aby bylo jasné, kde případné stavební řízení vázne, a problém by se odstranil,“ řekl za Piráty poslanec Ondřej Profant. 

Zamítnutý stavební zákon doputoval do Poslanecké sněmovny ještě v pátek. Zákonodárci ho sice budou projednávat na schůzi, která začne už ve středu, na řadu ale může přijít až po dodržení desetidenní lhůty, tedy nejdříve od 13. července.