Prezident Zeman vyjádřil obdiv a podporu Cichanouské v boji s diktátorem

Osobní podporu Svjatlaně Cichanouské a přání, aby běloruská opozice zvítězila v boji s diktátorem, vyjádřil při setkání na lánském zámku prezident republiky Miloš Zeman. Ocenil také odvahu Cichanouské. Lídryně běloruské opozice, která loni kandidovala proti Alexandru Lukašenkovi v prezidentských volbách, je od neděle na návštěvě v Česku. V pondělí se setkala s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), v úterý pak jednala také s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ve středu vystoupí s projevem v Senátu.

Prezident dal předem najevo, že se bude zajímat o to, jaká je situace v Bělorusku. „Vyjádřil Svjatlaně Cichanouské osobní podporu, podporu České republiky a vysoce ocenil její odvahu. Popřál opozici vítězství v boji s posledním evropským diktátorem,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Také Cichanouská po setkání s českým prezidentem uvedla, že ji „ujistil o naprosté podpoře běloruského demokratického hnutí“ a vyjádřil přání, aby režim Alexandra Lukašenka brzy skončil. Doplnila, že s Milošem Zemanem probrala situaci novináře Ramana Prataseviče, kterého běloruská policie zadržela v letadle, které úřady přinutily přistát během přeletu nad zemí, i možnosti, jak podpořit běloruskou diasporu v Česku.

Svjatlana Cichanouská přijela do Lán zhruba půl hodiny před polednem. Přivezla ji dlouhá kolona aut doprovázená policií. „Paní Cichanouské byla přidělena ochrana, a to na základě vyhodnocení bezpečnostních rizik,“ komentoval její doprovod policejní mluvčí Ondřej Moravčík. Před příjezdem kolony prohledali okolí zámku policisté se psy a zrcadly, pátrali po případných výbušninách.

Odpoledne jednala Svjatlana Cichanouská i s předsedou české vlády Babišem. Témata jejich rozhovoru byla podobná jako na lánském zámku – politická situace v Bělorusku, možná pomoc demokratické opozici či osud zadrženého novináře Prataseviče.

„Ujistil jsem ji, že naši podporu v boji za svobodu a dodržování lidských práv bude mít vždy,“ poznamenal premiér. Dodal, že jej potěšilo, když Cichanouská vyzdvihla Česko jako zemi, která Bělorusko podpořila konkrétními kroky, například pomocí přes humanitární program Medevac. Zdravotně-humanitární program koordinovaný ministerstvem vnitra dosud pomohl 89 perzekvovaným Bělorusům.

V úterý se Cichanouská setkala také s předsedy opozičních Pirátů Ivanem Bartošem a STAN Vítem Rakušanem. „Teď, když Lukašenkův režim stupňuje násilí, potřebujeme všechny politické síly k pokračování důsledného přístupu k Bělorusku,“ řekla k jednání s opozicí.

S Bartošem a Rakušanem hovořila o zadržení Prataseviče a také o možné nabídce programů pomoci běloruským vysokoškolským studentům nebo tamním firmám. Kromě politiků se sešla i se zástupci neziskových organizací a také s velvyslanci některých zemí. Ve středu přednese projev v Senátu a setká se s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD).

V pondělí jednala Cichanouská s Vystrčilem i Havlovou

Cichanouská, která opustila Bělorusko loni v létě po pochybných volbách, jejichž vítězem se prohlásil dosavadní vůdce Alexandr Lukašenko, jednala již s oběma nejvyššími ústavními činiteli České republiky. Předseda Senátu Miloš Vystrčil po pondělním setkání prohlásil, že političku považuje za skutečně zvolenou běloruskou prezidentku, o čemž svědčilo i její přijetí v horní komoře jako „hlavní představitelky Běloruska“.

Sama ve svém projevu po jednání s Vystrčilem vyzvala Českou republiku, „aby byla důsledná v reakci na nezákonný režim v Bělorusku“ a aby přijala další sankce vůči Minsku.

Kromě Vystrčila a dalších senátorů se představitelka běloruské opozice v pondělí sešla i s Dagmar Havlovou. Uvedla, že mluvily o Václavu Havlovi. „Jeho poslední dopis byl poslán běloruským politickým vězňům,“ poukázala. Dodala, že se rozhodly všechny vyzvat, aby zasílali dopisy lidem vězněným běloruským režimem.