Nemocnice obnovují návštěvy, lidé ale musí dodržovat přísná opatření

Nemocnice vzhledem ke zlepšení epidemické situace v posledních dnech obnovují možnosti návštěv. Lidé ale musí dodržovat přísná hygienická pravidla. Návštěvník je povinen zdravotnickému personálu předložit dokument o negativním antigenním nebo PCR testu, který není starší 48 hodin, nebo musí mít certifikát o očkování, případně potvrzení o prodělaní covidu-19, od kterého neuplynulo více než 90 dní. Povinný je také nasazený respirátor. Některá zařízení si navíc nastavila vlastní pravidla, omezují například dobu nebo počet návštěv.

Možnost návštěv obnovuje většina nemocnic v Jihomoravském kraji. Za svými blízkými smí lidé přijít ve středu a v neděli. Všude ale musí dodržovat požadované hygienické podmínky. „Pokud je nesplní, tak třeba v nemocnici v Tišňově je možné se nechat otestovat přímo před návštěvou,“ upřesnila redaktorka ČT Kateřina Beranová.

Ve zdejší nemocnici zatím plošně návštěvy ale nepovolili, je však možné si je domluvit individuálně po telefonu. „Podle ředitele Bořka Semráda je to proto, aby se v jeden čas a na jednom místě neshromažďovalo mnoho lidí,“ doplnila redaktorka. Takhle si návštěvy mohou užít jak pacienti, tak jejich blízcí a mohou k tomu využít třeba prostor přilehlého parku.

Nemocnice obnovují návštěvy (zdroj: ČT24)

Do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně lze zase přijít na návštěvu jen v rozmezí od 15:00 do 17:00 hodin, a to jen jeden člověk a na dobu pouze patnácti minut. Výjimky mohou být po dohodě s lékařem u pacientů v terminálním stadiu nemoci. Nemocnice ale apeluje na lidi, aby dodržovali všechny pokyny a chodili na návštěvy pouze v případě, že se cítí zdraví a mají všechny potřebné dokumenty. Návštěvy se nevztahují na covidová oddělení.

V nemocnici v Ivančicích jsou ale návštěvy dál zakázané, podle tamního ředitele Jaromíra Hrubeše zatím řeší, jak návštěvy zajistit personálně.

Návštěvy ve středu a v neděli povolily Fakultní nemocnice Brno a nemocnice zřizované krajem jako například Znojmo nebo Břeclav.

Nemocnice znovu povolují návštěvy (zdroj: ČT24)

Stavba urgentního příjmu zkomplikuje cesty do pardubické nemocnice

Také lůžková zdravotnická zařízení v Pardubickém kraji postupně obnovují návštěvy pacientů. Od pondělí jsou opět povoleny v pěti nemocnicích akutní péče nebo v Léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví. V dalších dnech bude možné pacienty navštívit i v dalších léčebnách a ústavech, stále však bude nutné dodržovat protiepidemická opatření. 

V Nemocnici následné péče Moravská Třebová jsou návštěvy povoleny od středy, od úterý jsou možné v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. Návštěvy zatím nepovolil odborný léčebný ústav Albertinum v Žamberku nebo Odborný léčebný ústav Jevíčko.

V Pardubické nemocnici začala ale zaroveň výstavba nového centrálního urgentního příjmu, který může návštěvy komplikovat. „Pro pacienty a návštěvníky nemocnice z toho plyne omezení možnosti dopravy po nemocničním areálu a také omezení počtu parkovacích míst. Zábor stavební plochy postupně ztíží také přístup k některým budovám,“ uvedla nemocnice na svém webu.

Do karlovarské nemocnice mohou po roce návštěvy

Po téměř roce obnovila návštěvy také Karlovarská krajská nemocnice (KKN). Dosud mohli lidé pacienty navštívit pouze ve výjimečných případech. I zde musejí návštěvy dodržovat podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. 

Návštěvy pacientů jsou možné na všech odděleních. „Nicméně je třeba zvážit, pokud pacient je pouze krátkodobě hospitalizovaný, jestli je nutné návštěvu vykonat, obavy z nákazy přetrvávají. Pochopitelně na odděleních, kde jsou pacienti delší dobu, tam rozumíme, že určitou složkou léčebného procesu je právě návštěva blízkých, která pomáhá, takže to podporujeme,“ řekla mluvčí KKN Markéta Singerová.

Návštěva musí také respektovat návštěvní hodiny na oddělení, přičemž nemocnice se doporučuje dohodnout přímo s personálem, aby návštěva nezasáhla do chodu oddělení. Povolené jsou zde jen návštěvy jednoho pacienta pouze jedné osobě nejvýše na 30 minut.

V hradeckém kraji platí řada podmínek

K běžnému provozu, včetně umožnění návštěv, se postupně vracejí i nemocnice v hradeckém kraji. Konkrétní podmínky zveřejňují na svých webových stránkách.

Například Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové povoluje návštěvy hospitalizovaných denně od 14:00 do 17:00 hodin, návštěvy v jiný čas může ve výjimečných případech povolit ošetřující lékař. „Povolena je návštěva maximálně dvou osob k jednomu pacientovi za den. Doba návštěvy je časově omezena na 30 minut. V individuálních případech s ohledem na zdravotní stav může ošetřující lékař návštěvu nepovolit nebo ukončit,“ uvedl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Na hematologických a onkologických odděleních jsou návštěvy povoleny pouze se souhlasem ošetřujícího lékaře, návštěvy u covid-19 pozitivních pacientů pouze za specifických hygienických opatření, po dohodě s ošetřujícím lékařem, a u lidí s nejistou, závažnou prognózou či v konečném stádiu nemoci, uvedli zástupci fakultní nemocnice.

Návštěvy jsou možné buď v určených prostorách jednotlivých oddělení nebo na pokojích pacientů. Pokud to zdravotní stav pacienta dovolí, může být návštěva ve venkovních prostorách nemocničního areálu. „Nedoporučujeme, aby děti do deseti let věku navštěvovaly pacienty,“ dodal Sochor.

Přítomnost otců u porodu je povolena bez testu, je ale zamezen kontakt s dalšími rodičkami a lidmi na porodním sále. Návštěvy si mohou po předchozí rezervaci nechat provést antigenní nebo PCR testy také v odběrovém centru hradecké fakultní nemocnice.

Podle mluvčí nemocnic Královéhradeckého kraje Lucie Chytilové jsou povoleny za přísných pravidel také návštěvy pacientů v krajských nemocnicích. Hradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, kam spadá i rychnovská nemocnice.

Návštěvy umožňují některá zdravotnická zařízení na Vysočině

Ze zdravotnických zařízení na Vysočině je umožněná návštěva pacientů v Nemocnici Jihlava, a to po předchozí konzultaci u pacientů hospitalizovaných déle než pět dní. K pacientovi smí jen jeden člověk nejvýše na půl hodiny, přesné dny nebo hodiny návštěv stanovené nejsou. Podle mluvčí nemocncie Moniky Zachrlové se to ale netýká porodnice, kde je pobyt většinou čtyřdenní. 

Třebíčská nemocnice umožní stejně jako nemocnice v Pelhřimově návštěvy ve vyhrazené době ve středu a v neděli. Novoměstská nemocnice obnoví návštěvy ve stejném režimu o týden později, od 26. května.

Nemocnice v Havlíčkově Brodě zatím návštěvy nepovolila. Možnost vyhodnotí po tomto týdnu. Nemocnice se zatím vrátila k zákrokům, které nevyžadují dlouhou hospitalizaci, návštěvy tak nejsou podle ní nezbytné. U dlouhodobě hospitalizovaných pacientů se už dřív možnost návštěv řešila individuálně. Nemocnice v tom zatím bude pokračovat. 

Ústecký kraj už za pacienty pouští

Od pondělí umožňuje návštěvy v lůžkových zařízeních pod svou správou také společnost Krajská zdravotní, která pro Ústecký kraj spravuje nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Litoměřicích. 

Lidé mohou za pacienty také v Olomouckém kraji. Konkrétně ve FN Olomouc jsou návštěvní hodiny od 14:00 do 16:30, výjimečně může ošetřující lékař umožnit návštěvu mimo tuto dobu. V jeden čas smí za pacientem maximálně dvě osoby a návštěvy dětí do šesti let jsou možné pouze se svolením ošetřujícího lékaře. Vůbec pak nejsou povoleny u pacientů hospitalizovaných s onemocněním nebo s podezřením na covid s výjimkou pacientů v terminálním stádiu.

V rámci Plzeňského kraje návštěvy pouští například Fakultní nemocnice v Plzni. Jejich délka však z provozních a epidemiologických důvodů nesmí překročit půl hodiny. Na izolačních jednotkách jsou návštěvy i nadále zakázány. 

Lidé mohou za pacienty také do FN Ostrava v Moravskoslezském kraji. Návštěvní hodiny jsou ale omezené na středu a neděli, v čase 15 až 17 hodin na jednu osobu.

Zákaz návštěv už neplatí ani v Nemocnici Zlín ve Zlínském kraji. I tady smí k pacientovi vždy jen maximálně jedna osoba a doba je omezena na patnáct minut. Přijít je doporučeno v časovém úseku od 14 do 17 hodin.

V Jihočeském kraji naopak zákaz návštěv platí dále v Nemocnici České Budějovice. Její generální ředitel Michal Šnorek ve zprávě minulý týden uvedl, že navzdory zlepšení epidemické situace se řadí stále společně se Zlínským krajem a Vysočinou mezi regiony nejvíce postižené pandemií covidu-19, z toho důvodu návštěvy do českobudějovické nemocnice nadále nesmí. „Pokud vše půjde dobře, rádi bychom se do téměř běžného režimu vrátili od 1. června,“ dodal.  

Nemocnice v Krči zatím návštěvy neumožňuje

V rámci Středočeského kraje návštěvy povolila už i kladenská a mladoboleslavská nemocnice, s omezením pak i benešovská.

Kladenská nemocnice povolila návštěvu jedné osoby k jednomu pacientovi. V Mladé Boleslavi bude maximální doba návštěvy u jednoho pacienta stanovená na 20 minut a také v tomto případě platí, že může být u jednoho pacienta pouze jedna osoba. „Návštěvy nejsou nadále povoleny na odděleních, kde jsou hospitalizovaní pacienti s onemocněním covid-19. Na odděleních JIP jsou povoleny od třetího dne hospitalizace,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

V reakci na uvolnění opatření proti covidu-19 umožnila návštěvy pacientů za podmínek stanovených ministerstvem zdravotnictví i většina pražských nemocnic. Výjimkou je Fakultní Thomayerova nemocnice v Krči (FTN), kde po celý tento týden návštěvy umožněny nebudou.

„S ohledem na nepředvídatelnou epidemiologickou situaci v rámci celostního rozvolňování a nárůstem jiných infekčních onemocnění, které vyžadují izolaci, nadále platí ve FTN centrální zákaz návštěv. Naším cílem je především ochránit zdraví pacientů a zároveň našeho zdravotnického personálu,“ uvedla nemocnice na Facebooku. Návštěvy jsou podle informací nemocnice možné pouze individuálně po domluvě s vedoucím lékařem daného oddělení.

Nemocnice na Františku umožňuje návštěvy od útery s omezeními nad rámec vládních, které lze aktuálně sledovat na webu. K pacientovi například smí jen jeden návštěvník a omezena je i doba návštěvy. 

Přísnější podmínky mají také v IKEMu, kde podle mluvčí Markéty Šenkýřové návštěvy už umožňují. „V IKEMu v současné době kvůli specifickému profilu pacientů (zejména transplantovaní a po velkých kardiochirurgických výkonech) povolujeme návštěvy u pacientů nezletilých, s omezenou svéprávností a v terminálním stadiu nemoci, a to za dodržení všech podmínek nařízených mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví,“ sdělila.

Dodala, že o dalším rozvolnění režimu návštěv bude krizový štáb zařízení jednat začátkem příštího týdne.

Před návštěvou zdravotnického zařízení je dobré se o aktuální možnosti návštěv informovat na webové stránce či Facebooku. Podmínky jednotlivých nemocnic se mohou lišit.