Koalice Pirátů a STAN představila společný program, celostátním lídrem je Bartoš

Se sloganem Vraťme zemi budoucnost míří koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) do podzimních sněmovních voleb. Podle pirátského předsedy Ivana Bartoše Česko trápí pokračující klientelismus, chaos v řízení státu nebo jeho neschopnost vyrovnat se s krizovými situacemi. Šéf STAN Vít Rakušan považuje za důležité vrátit zemi správný kurz a postarat se o to, aby všichni lidé měli perspektivní budoucnost. Program, nové logo i heslo kampaně představili Piráti a STAN v úterý v Praze na Alšově nábřeží.

Celostátním lídrem je Bartoš, který zároveň povede kandidátku v Ústeckém kraji. Rakušan bude v čele kandidátky ve Středočeském kraji. STAN obsadí pozici lídra kandidátky ve čtyřech krajích – Středočeském, Plzeňském, Libereckém a Olomouckém, zbytek povedou kandidáti Pirátů.

Do Ústeckého kraje se podle Bartoše koncentrují nejpalčivější problémy ČR, zmínil korupci, sociální nerovnosti nebo exekuce. Cestou k lepší budoucnosti je podle něj zvyšování kvality vzdělávání. Koalice chce, aby do školství proudily peníze ve výši pěti procent hrubého domácího produktu.

Lídr kandidátky v Pardubickém kraji – poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) – považuje za zásadní dát do pořádku veřejné finance, podpořit růst ekonomiky či udržet veřejné služby. V čele kandidátky pro Královéhradecký kraj bude pirátský poslanec Martin Jiránek, který se zaměřuje na hospodářství. Lídrem v Olomouckém kraji bude kandidát STAN Tomáš Müller, který se chce zaměřit na efektivní proměnu regionů.

Zahájení předvolební kampaně Pirátů a STAN (zdroj: ČT24)

Richterová je v čele pražské kandidátky

V čele pražské kandidátky bude poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, jako prioritu zmínila podporu rodiny. V Libereckém kraji kandidátku povede šéf poslanců STAN Jan Farský, který jako cíl vytyčil boj s korupcí, prosazení nového trestního řádu nebo maximální nezávislost státních zástupců.

Podle Jakuba Michálka, předsedy klubu Pirátů a dvojky na pražské kandidátce, tvorba programu trvala šest měsíců a připravovalo jej 14 expertních týmů. Jde podle něj o středový a protikorupční program.

Piráti a Starostové definitivně odsouhlasili vznik volební koalice v lednu. Vyhlásili tehdy cíl získat ve volbách alespoň čtvrtinu hlasů. Poslední průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi přisoudil Pirátům a STAN zisk 27 procent, koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) 21,5 procenta a třetímu ANO 21 procent. Podle agentury Median by Piráti a Starostové v dubnu získali 27,5 procenta hlasů před druhým ANO s 21 procenty a koalicí Spolu se 17 procenty.