Bartoš, Hamáček a Stanjura kritizovali komunikaci kolem Vrbětic

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) předpokládá, že další evropští spojenci budou přijímat kroky proti Rusku v souvislosti s vrbětickým útokem. K objasnění míry operací na evropském území podle něj může pomoci i spolupráce mezi českou a bulharskou policií. Podle Zbyňka Stanjury (ODS) však západní spojence ve vyhošťování dalších ruských diplomatů odrazují výroky některých čekých politiků. Předseda Pirátů proto předpokládá, že situaci bude premiér Andrej Babiš (ANO) ve vládě řešit, zaznělo v Otázkách Václava Moravce.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) i vicepremiéra Hamáčka je vyšetřovací verze k vrbětickým výbuchům jen jedna, podle prezidenta Miloše Zemana dvě, ministryně spravedlnosti Marie Benešová dokonce mluvila o několika verzích.

„Vyšetřovací verze je jedna, policie pracuje pouze s ruskou stopou, s tím, že za výbuchem jsou příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, speciálně jednotky 29155. Žádná jiná vyšetřovací verze není,“ zopakoval ministr vnitra Hamáček v neděli.

V kabinetu podle něj panuje stejný názor mezi členy vlády, kteří se účastnili výborů pro zpravodajskou činnost. Mezi nimi podle Hamáčka Benešová nebyla a dostala jen obecnou informaci ze strany BIS. „Má méně informací, než máme my,“ komentoval Hamáček. Její výrok, stejně jako projev prezidenta Miloše Zemana, podle něj nahrál „někomu jinému než České republice“. Nemyslí si však, že je to dostatečný důvod k odvolání ministryně, a to i v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami.

Podle místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury to svědčí o tom, že členové vlády nechovají důvěru k předsedovi a místopředsedovi kabinetu. „V politice musí fungovat důvěra. Je jenom vybraný okruh lidí, kteří mohou dostat klíčové informace. Evidentně věří víc Miloši Zemanovi nebo Rusku,“ řekl. Benešová by podle něj měla úřad opustit.

I podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše se jedná o zásadní problém, který jen násobí fakt, že na Vrbětice je upřena světová pozornost. „Očekávám, že se to na vládě vyjasní a že pan premiér udělá nějaké kroky,“ uvedl Bartoš.

Babiš poté sdělil ČTK, že s Benešovou situaci ohledně kauzy Vrbětice už probral. Shoda je podle něj na tom, že aktuálně je pouze jedna vyšetřovací verze.

Odvolání státního zástupce Zemana se podle Hamáčka nechystá

Ministryně spravedlnosti také v souvislosti s vrbětickou kauzou kritizovala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se podle ní ke kauze „přimotal“. V rozhovoru pro Novinky.cz řekla, že Zeman „do toho nemá co mluvit, protože není ani v dozoru, ani v dohledu“. Benešová podle informací Otázek Václava Moravce měla na pondělní jednání vlády připravené Zemanovo odvolání.

Podle Hamáčka však v pondělí žádný podobný návrh na jednání vlády nepadl. „Nemám žádné signály, že by měla něco takového předkládat do budoucna,“ uvedl Hamáček. Podle něj nejvyšší státní zástupce ve vrbětické kauze „odvedl kus práce“ a je s jeho prací spokojen.

Hamáček očekává další postup Evropy proti Rusku

Za Českou republiku se v souvislosti s Vrběticemi postavily některé evropské státy, diplomaty vyhostilo Slovensko, Rumunsko, Estonsko, Litva a Lotyšsko. Hamáček očekává, že se připojí další země: „Mimo EU by to měla být Velká Británie, vyjádřili nám velmi silnou podporu. Z Evropy bych očekával nějaké kroky od těch největších, to znamená Německa a Francie.“

Odpoledne hovořil americký ministr zahraničí Antony Blinken s premiérem Andrejem Babišem a vyjádřil Česku podporu v jeho sporu s Ruskem. Blinken to uvedl to na Twitteru.

Jednoho diplomata vyhostilo také Bulharsko kvůli zapojení země do tamních výbuchů. „Bulharsko bych nepodceňoval. Byla zahájena policejní spolupráce mezi Českou republikou a Bulharskem. Když to úplně zjednoduším, tak teď Bulharům došlo, co se jim tam dělo,“ uvedl.

Bulharská stopa podle něj může přispět ke zmapování působení jednotky 29155 v Evropě, což by mohlo vést k dalším evropským reakcím vůči Rusku. Podle Stanjury však výroky prezidenta i ministryně Benešové západní spojence od reakcí odrazují.

Vyhoštění ruských diplomatů do 29. dubna
Zdroj: ČTK

Podle auditu Evropské komise je premiér ve střetu zájmů

Evropská komise minulý pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, která konstatovala, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Podle auditu Babiš spolurozhoduje o směřování unijních peněz a současně ovládá Agrofert. Premiér reagoval, že je audit účelový. Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) následně potvrdila, že Evropská komise prověří, zda se v Česku opakovaně porušuje o pravidlo o střetu zájmů.

Podle Hamáčka auditní orgán není „žádný právní titul“, proti kterému stojí argumentace České republiky. „Jsou tu dva právní názory – názor auditorů, názor České republiky. Jediné, co je možné, je získat rozsudek soudu, který řekne, kdo má pravdu,“ uvedl Hamáček. Do doby, než by evropské soudy rozhodly, by podle něj Agrofert nemusel vracet žádné z dotací, které byly proplacené z českých zdrojů.

S tím nesouhlasí Stanjura. „Není v zájmu nás všech, aby o tom rozhodl evropský soud. V zájmu nás všech je, aby dotace Agrofertu neplatili čeští daňoví poplatníci,“ prohlásil. Bartoš uvedl, že Babiš nenaplnil dikci zákona, což audity jen potvrdily. Audit podle něj zároveň pokrývá jen část prostředků, o které firmy holdingu žádaly jak z národních, tak evropských zdrojů.

Opatření uvolňují

V České republice se začínají rozvolňovat opatření. Do škol se vrací někteří žáci a od pondělí může otevřít i část poskytovatelů služeb. Všechny maloobchodní prodejny by se k nim měly přidat od 10. května. Postup vlády čelí ale také kritice, například části učitelů se nelíbí, že opatření rychleji mizí v oblasti sportu než školství.

Dle Hamáčka vláda musí při uvolňování pravidel postupovat opatrně a podle balíčků ministerstva zdravotnictví. Uznal však, že některé kroky mohou vyvolávat otazníky. „Taky nevím, proč se pustil sport tak rychle. (…) Tohle uznávám, že asi byla chyba,“ uvedl Hamáček, který si však za zbytkem uvolňování stojí.

Stanjura kritizoval, že vláda celou dobu boje s covidem-19 zvýhodňuje velké podnikatele oproti těm malým, v lavicích dle jeho názoru už měli sedět také všichni školáci prvního a druhého stupně. „Proto jsme přednostně očkovali učitele,“ uvedl. Upozornil také, že by se stát měl zaměřit více na očkování nejstarších občanů, 60 tisíc seniorů nad 80 let totiž stále na svou dávku vakcíny čeká. Podle Hamáčka jde o pacienty registrované u praktických lékařů, o problému však ví a ve středu se mu chce věnovat na jednání Ústředního krizového štábu.

V souvislosti s očkováním zněla kritika i od Ivana Bartoše. Vláda opatření zdůvodňuje snížením mobility, premiér Babiš však láká k registraci všech do velkokapacitního centra v Praze. „Nemůžete přejet přes region, protože tím způsobíte strašný průšvih na chatě, ale všichni mohou do Babišova očkovacího centra,“ řekl Bartoš. Hamáček však kontroval, že toto centrum má fungovat pro spádovou oblast, tedy hlavní město a střední Čechy.