Ve čtvrtek přibylo přes deset tisíc nakažených. Objevila se jihoafrická mutace

Testy potvrdily ve čtvrtek 10 576 nových případů covidu, nejméně od 15. února. Počet zemřelých stoupl na 24 331. Česko má opět nejvíce nových případů za 14 dní v EU. Vláda prodloužila restrikce i po 21. březnu, pouze povolí širší vycházky. V dubnu pak dorazí desítky tisíc jednodávkových vakcín od firmy Johnson & Johnson, kterými budou očkovat praktičtí lékaři.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Nemocnice jsou stále přeplněné, ve čtvrtek v nich bylo 8773 lidí s covidem, o téměř čtyři sta méně než ve středu. Pacientů s vážným průběhem ubylo o pět desítek na 1992. Volných je nyní dvanáct procent lůžek na jednotkách JIP a ARO, pro covidové pacienty jich zbývalo 134.

Reprodukční číslo k pátku mírně stouplo z 0,92 na 0,93. Pokud stoupne nad jedna, epidemie zrychluje.

Nemocnice Liberec chce od pondělí snížit počty covidových lůžek a zrušit koronavirovou jednotku. Pacienty s covidem má kam dát. Podle nemocnice je teď stejnou nutností obnovit lůžkové oddělení specializovaných center, jako je kardiocentrum nebo neurocentrum.

V liberecké krajské nemocnici je osm set lůžek a ještě minulý týden zaplnili pacienti s covidem na standardních odděleních 196 z nich. V pátek jich je 172 a nemocnice také začala přijímat pacienty z jiných krajů. A to přesto, že se tam objevila jihoafrická mutace. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty je situace pod kontrolou a zatím se v žádném případě nejedná o komunitní přenos.

Primář ARO krajské nemocnice v Liberci a krajský koodinátor lůžkové péče Dušan Morman k tomu uvedl, že oddělení se musí v prvé řadě uklidit a některá by se podle něho mohla také vymalovat. „Pokud budeme muset oddělení na týden zavřít – a my bychom ho rádi ,vyřadili‘ na týden z provozu, sestry bychom mohli nechat vydechnout,“ dodal.

Liberecký kraj chce rušit covidová lůžka (zdroj: ČT24)

Velká spotřeba kyslíku

Kvůli pacientům s covidem mají také nemocnice extrémní spotřebu kyslíku. Například ve Slaném mají desetitunovou cisternu, kterou za normálního stavu doplňovali jednou měsíčně, teď vystačí nejvýš na deset dní.

„Každé lůžkové zařízení má železnou zásobu v tlakových lahvích, protože nemocnice nemůže být bez kyslíku. V případě krátkodobého výpadku v dodávkách jsou schopna všechna lůžková zařízení zabezpečit kyslík v tlakových lahvích,“ přiblížil v ČT středočeský krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Existují i nemocnice, které si kyslík vyrábí samy. Jednou z nich je Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze pod Petřínem. Tamní spotřeba však narostla čtyřnásobně a nemocnici přestala její stanice stačit. Musí se za zhruba čtyři miliony korun rekonsturovat. Přispělo město a jednotliví dárci. Přípravné práce už začaly a hotovo by mělo být v červnu.

Jihoafrickou mutaci má 20 lidí

Ministerstvo zdravotnictví eviduje 20 případů, u kterých byla potvrzena nebo je velmi pravděpodobná jihoafrická mutace nového koronaviru. Případy pocházejí ze dvou ohnisek, která spolu přímo nesouvisejí. Jedno je kolem účastníka zájezdu do Zanzibaru a druhé je mezi pracovníky celní správy, kteří zajišťují kontrolu příletů na Letišti Václava Havla.

Podle čtvrtečního vyjádření Generálního ředitelství cel byla nakažlivější jihoafrická mutace zjištěna nebo je na ni podezření u šesti pracovníků Výcvikového střediska služební kynologie v Heřmanicích na Liberecku. Šlo o čtyři občanské zaměstnance a dva celníky.

Dalších 40 pracovníků celní správy je v karanténě. Informaci o nákaze celníků přinesl server HlidaciPes.org s tím, že se zřejmě nakazili při kontrole na ruzyňském letišti v Praze. To ale podle ředitelství cel není prokázané. Podle ministerstva zdravotnictví se jedná o dvě nepřímo související ohniska potvrzených nebo vysoce podezřelých případů jihoafrické mutace.

Nyní se dle mluvčí ministerstva Barbory Peterové nastavují protiepidemická opatření, dohledávají se další možné kontakty a ty se testují. V laboratoři Krajské nemocnice Liberec se také zkoumá, zda pozitivní PCR testy nemají jihoafrickou mutaci.

Zúžit seznam možných testů pro školy musí Blatný, zdůraznila správa rezerv

Testů na přítomnost koronaviru laboratoře provedly ve čtvrtek přes 150 tisíc, zatím nejméně v tomto týdnu. Méně jich bylo i v mezitýdenním srovnání, a to o téměř 29 tisíc. Zhruba osmdesát procent vzorků je v poslední době prověřeno méně citlivými antigenními testy, zbytek spolehlivějšími PCR testy.

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr zdůraznil, že seznam možných testů v tendru na dodávky pro školy musí zúžit ministr zdravotnictví. Vláda ve čtvrtek rozhodla o pořízení pěti milionů sad antigenních testů do pohotovostních zásob SSHR a jejich distribuci školám. Blatný po jednání kabinetu ale uvedl, že ministerstvo zdravotnictví do výběru nebude zasahovat.

„Vláda ve čtvrtek rozhodla, že ministerstvo školství nám už nemusí dodat specifikaci. Nyní je úkolem ministerstva zdravotnictví vybrat testovací sady od konkrétních výrobců, které jsou vhodné pro školáky. Jakmile tento seznam dostaneme, obrátíme se na jejich distributory s poptávkou o co nejrychlejší dodání,“ řekl Švagr.

Podle informací Radiožurnálu ministerstvo zdravotnictví původně chtělo, aby státní rezervy musely pro nákup testů získat atest jejich citlivosti, což se ale nelíbilo premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ministerstvo zdravotnictví se podle něj rozhodlo udělat ze správy rezerv „zkušební laboratoř“, uvedl ve středu Radiožurnál.

„Ten tendr budou provádět státní hmotné rezervy. Jedná se o výrobky, které mají nyní výjimku,“ uvedl na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání vlády Blatný. Usnesení kabinetu však ukládá ministru zdravotnictví předložit SSHR „seznam vhodných sad antigenních testů od konkrétních výrobců určených pro samotestování pro užití ve školství“. 

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek sdělil, že ministerstvo školství má mít prostřednictvím SSHR k dispozici celkem 7,654 milionu testů. „Z toho 2,654 převodem z ministerstva vnitra a pět milionů nákupem formou veřejné zakázky,“ uvedl. V únoru vláda pro testování žáků vybrala čínské antigenní testy od společnosti Lepu, u kterých se odebírají vzorky z kraje nosu. Stejné používají rakouské školy, podle některých odborníků ale nejsou spolehlivé.

Školy jsou nyní kvůli epidemii koronaviru zavřené, ministerstvo školství má ale plán testování žáků. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve středu ve sněmovně uvedl, že by chtěl, aby se při testování ve školách používaly vedle antigenních také spolehlivější testy PCR. Antigenní testy jsou proti PCR levnější a jejich výsledek je rychle k dispozici.

Restrikce zůstanou

Vláda prodloužila většinu opatření účinných od počátku března, jako je zákaz cestování mezi okresy. Povolila pouze chodit na vycházky nebo sportovat mimo území obce, kde člověk žije. Další uvolnění zatím neplánuje, opatření by měla tak zůstat i přes Velikonoce.

  • možnost chodit na vycházku a sportovat i mimo katastr obce, kde člověk bydlí, ale stále pouze v rámci okresu
  • sportování bez roušky při dodržení dvoumetrového odstupu od ostatních
  • pravidelné testování na úřadech do 50 zaměsntanců a ve školách
  • očkování lidé nebudou muset podstoupit test při návštěvě sociálních zařízení

Starosta Kyjova a předseda Svazu měst a obcí František Lukl uvítal, že vláda rozšířila od pondělí možnost sportování a pohybu nad rámec okresu. „Pokud se vláda ptá, jak je možné, že neklesá počet přenosů, tak je to možná dáno právě tím, že v mnohých obcích, malých městech, jsme občany ve volném čase vrhli do jednoho či dvou míst, místo toho aby se rozprostřeli,“ vysvětlil pro ČT.

Podle něho by se mělo občanům více věřit. „Drtivá většina z nás se chová slušně a pravidla nezneužívá a ti, kteří je chtějí porušovat, dělají to i přes tyto silné restrikce,“ uvedl s tím, že pokud by byl umožněný pohyb v širší míře než dosud, lidé by se tak lépe rozložili. „V tuto chvíli, o víkendu jsme to viděli, jsou přehlcené cyklostezky i pěší trasy. Nechci zpochybňovat to, jestli opatření mohou mít nějaký vliv na nárůst či snížení počtu nakažených, jen apeluji, chovejme se vzájemně s důvěrou a věřím, že tímto způsobem i takto dokážeme těžkou dobu daleko lépe přežít,“ dodal.

Studio ČT24: František Lukl, starosta Kyjova a předseda Svazu měst a obcí ČR k omezení pohybu na okresy (zdroj: ČT24)

Očkování pokračuje, chroničtí pacienti dostanou kódy

Dále pokračuje očkování, celkem bylo podáno 1,26 milionu vakcín, přičemž 340 tisíc lidí bylo očkováno i druhou dávkou. V posledních pracovních dnech zdravotníci podají zhruba 40 tisíc dávek denně, ve čtvrtek to bylo konkrétně 42 647. Na očkování byly už zhruba tři pětiny všech seniorů nad 80 let a pětina sedmdesátníků.

Vybraní chroničtí pacienti by se měli nově mít možnost sami hlásit do očkovacího centra, jakmile dostanou kód od abmulatního specialisty. Podle Blatného by se tak mělo začít dít od středy 24. března. Seznam diagnóz, se kterými budou mít lidé přednost zatím podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka hotový není.

Lze žádat o ošetřovné za únor

Živnostníci mohou od pátku žádat o ošetřovné za únor. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přístup do on-line formuláře otevřelo v 09:00, žádosti bude přijímat do 19. dubna. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mají stejně jako v předchozích měsících nárok na příspěvek 400 korun na den. Dotaci si nemohou nárokovat za období jarních prázdnin a nemohou ji čerpat zároveň s kompenzačním bonusem.

Zájemci o ošetřovné by měli žádost posílat přednostně vlastní datovou schránkou, bude tak nejrychleji zpracována i vyplacena. Odeslat ji budou moci ale i e-mailem s elektronickým podpisem, případně poštou a obálku označit „fpuno21“. Resort podnikatele žádá, aby při zaslání žádosti poštou listy nesešívali. Osobní podání v budově MPO nebude z hygienických důvodů možné.

Každý živnostník může podat za stanovené období jen jednu žádost. Dotaci si nemůže nárokovat, pokud si dítě nebo ošetřovaného člověka nechal doma dobrovolně.