Restrikce zůstanou i na Velikonoce. Vláda povolí vycházky mimo obec, okresy ale zůstanou uzavřené

Od pondělí bude možné chodit na vycházky a sportovat i mimo katastr obce. Hranice okresů ale zůstanou uzavřené. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Další uvolnění restrikcí vláda zatím neplánuje, měly by zůstat přes Velikonoce. Blatný uvedl, že vláda v pondělí projedná žádost o prodloužení nouzového stavu. Slíbil, že opozici poskytne data, která by měla potvrdit důvodnost stávajících omezení.

  • možnost chodit na vycházku a sportovat i mimo katastr obce, kde člověk bydlí, ale stále pouze v rámci okresu
  • sportování bez roušky při dodržení dvoumetrového odstupu od ostatních
  • pravidelné testování na úřadech do 50 zaměsntanců a ve školách
  • očkování lidé nebudou muset podstoupit test při návštěvě sociálních zařízení

Od prvního března nesmějí lidé opouštět okres, kde žijí, pokud necestují za prací, k lékaři, případně za někým, kdo se bez jejich pomoci neobejde. Po okresu je možné jezdit na nákup, ale vycházky a sport vláda povolila pouze na území domovské obce. K tomu se zavřely téměř všechny zbylé školy, tedy zejména mateřské školy a první a druhé třídy základních škol, a začala platit povinnost nosit v obci venku respirátor nebo nejméně chirurgickou roušku. Uzavřela se i část obchodů, které dosud měly výjimku.

Většinu těchto pravidel vláda ponechá beze změny i po 21. březnu, kdy měla skončit. Jediné významnější uvolnění se týká vycházek. „Nově budou omezeny na celý okres. To znamená, bude možno se i za přírodou, při sportování a podobně pohybovat po celém okrese. Zůstává nicméně v platnosti omezení pohybu mezi okresy,“ popsal ministr zdravotnictví Jan Blatný. K tomu ještě bude nově legální v zastavěné oblasti venku sportovat bez roušky, nebude-li nikdo blíže než na dva metry.

Pohyb mezi okresy je podle Blatného nutné udržet na co nejnižší úrovni. „Nejsme v takové situaci, abychom si mohli dovolit větší změny,“ řekl.

Nepřijde ale ani žádné zpřísnění. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) odmítl, že by připadalo v úvahu zavřít některé podniky na Velikonoce. Firmy podle něj plní významnou roli testovacích center.

Velikonoce jsou zároveň obdobím, do kterého stávající restrikce s nejvyšší pravděpodobností vydrží bez dalších změn. „Velikonoce budou stejné, jako byly. To znamená, že lidé budou s rodinami – aby byli s nejbližšími, aby ještě vydrželi. Po Velikonocích nastane situace, kdy budeme řešit rozvolňování,“ avizoval premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že nejvyšší prioritou bude návrat dětí do škol. 

Kdy se začnou současná pravidla zmírňovat, vláda ještě neví. Formálně jsou vyhlášena do 28. března, to ale souvisí s aktuálním termínem konce nouzového stavu. Ministr zdravotnictví řekl, že je cílem začít uvolňovat záhy po Velikonocích, ale nelze to podle něj zatím slíbit. „Žádná data říkat nechci, nebylo by to seriózní. Školy jsou trvale prioritou, umím si představit, že to je něco, co je na dohled v řádu měsíce, ale ani tady nechci žádný konkrétní termín udávat,“ uvedl Blatný po čtvrtečním jednání vlády.

Dodal, že v následujícím týdnu začnou jednání, z nichž by měl harmonogram rozvolňování vzejít. O návratu do škol budou jednat ministerstva zdravotnictví a školství. Již dříve Blatný řekl, že příprava plánu celkového rozvolnění je úkol pro novou hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou.

Vzhledem k prodloužení tvrdých opatření zřejmě požádá vláda o prodloužení nouzového stavu, který je zatím vyhlášen do 28. března. Podle Jana Blatného je k současnému rozsahu opatření nutný. „Pandemický zákon není schopný v současné rizikové situaci zabezpečit to co nouzový stav,“ podotkl ministr. Samotnou žádost ale vláda projedná až v pondělí.

Opozice by chtěla víc – volnosti i dat

Že budou stávající omezení pokračovat a nanejvýš bude možné chodit na vycházky i mimo území obce, dávali ministři najevo předem. Příliš tím nepotěšili opozici – ta čekala větší rozvolnění. „Chtěli bychom, aby byl zpátky zaveden pohyb občanů mezi okresy,“ podotkl předseda SPD Tomio Okamura.

Předseda STAN Vít Rakušan by zase byl ocenil, kdyby do jiného okresu mohli jet alespoň ti lidé, kteří tam mají nemovitost. To ale vláda nepovolila, podle ministra zdravotnictví by to vedlo k tomu, že by mezi okresy cestovalo příliš mnoho lidí.

Podle místopředsedy STAN Víta Rakušana i opozičního poslance Marka Výborného (KDU-ČSL) je dobře, že se drobně zmírní omezení volného pohybu a povinnost nosit venku roušku. Jak se obě strany postaví k žádosti o prodloužení nouzového stavu, však ještě nevědí. Záležet bude především na konkrétních datech o dopadech březnových opatření, jako je omezení pohybu.

Opozice si je vyžádala ve středu na jednání s Blatným. „Chceme vědět, v jakých parametrech došlo ke změně,“ zdůraznil poslanec ODS a bývalý prezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda.

Jan Blatný ujistil, že požadovaná data opozici poskytne. Věří, že díky nim získá vláda podporu pro prodloužení nouzového stavu.

Některé opoziční strany jsou však skeptické. Dlouhodobě odmítá nouzový stav SPD a podle poslance Petra Třešňáka jej nechtějí ani Piráti. „Bylo by to pouze prodlužování domácího vězení a agonie,“ řekl. I poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová není nakloněna tomu, že by měl nouzový stav pokračovat, zásadní pro ni však bude postoj poslaneckého klubu. 

Testovat budou úřady do 50 zaměstnanců

Vláda na svém mimořádném jednání schválila i další rozšíření povinného testování zaměstnanců. Již nyní testují téměř všechny firmy (povinnost se vztahuje na ty, které mají více než deset zaměstnanců) a větší úřady. Nově se bude testovat i na menších úřadech, kde je méně než 50 lidí. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka budou muset dokončit první kolo testování do 30. března.

Novinkou by mělo být i testování ve školách – totiž těch, které se starají o děti zdravotníků a členů integrovaného záchranného systému a jsou jediné otevřené.

O případném zintenzivnění testování zaměstnanců vláda zatím nerozhodla. Karel Havlíček avizoval, že návrh řešení na zvýšení frekvence testování předloží kabinetu na příštím jednání v pondělí. Je podle něj třeba vyřešit ekonomické dopady na firmy, testů je dost. 

Vláda jedná s podnikatelskými svazy také o zvýšení příspěvků na testování. Zatím dává stát 60 korun na jednu testovací sadu, Svaz průmyslu a dopravy ale tvrdí, že většina firem platí přes sto korun za test. Havlíček ujistil, že si vláda uvědomuje finanční zátěž, kterou musejí firmy nést, a jeho návrh, který v pondělí předloží, by měl řešit i tuto otázku.

Testů naopak ubude v sociálních zařízeních. Podstupovat již je nebudou muset očkovaní lidé, kteří přijdou na návštěvu například do domova pro seniory.

Vláda podpořila 80procentní ošetřovné

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že se vláda na svém mimořádném jednání zabývala také jedním zákonem – poslaneckým návrhem na navýšení a rozšíření ošetřovného na 80 procent zpětně od prvního března. Návrh ministři podpořili. Ošetřovné ve výši 80 procent dostávali rodiče dětí, které nemohly chodit do školy, i loni na jaře.

Na rozdíl od vládních a ministerských opatření ale nemá kabinet poslední slovo, nyní se zákon opět vrátí poslancům. „Jsem si jistá, že i sněmovna ho schválí, když se na něm shodli poslanci napříč politickým spektrem,“ uvedla Maláčová. Pod návrh se podepsali poslanci ČSSD, Pirátů, SPD, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN.