Poslanci nedokončili jednání o exekuční novele

Sněmovna přerušila projednávání návrhu takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany. O odškodňovacím zákonu má sněmovna jednat až v pátek, opozici se nepodařilo bod prosadit na program, stejně jako vládní novelu o kompenzačním bonusu, kterou vrátil poslancům Senát. Projednávání změn v exekucích poslanci nedokončili.

Ještě ve čtvrtek by mohla sněmovna podle jejího šéfa Radka Vondráčka (ANO) projednat bonus při karanténě nebo krizovou novelu.

Přednostní projednání dvojice předloh pokládá Vondráček za logičtější. Vláda požádala o jejich schválení zrychleně ve stavu legislativní nouze. Sněmovna může návrh programu schůze upravit, připomněl předseda dolní komory.

Krizová novela předpokládá, že by policisté získali přehled o tom, kdo opakovaně porušuje vládní nařízení proti šíření covidu-19. Druhý vládní návrh zákona by zavedl lidem v nařízené karanténě bonus až 370 korun k náhradě mzdy. Příspěvek by vyplácel zaměstnavatel po deset dnů, o výdaje by si snížil sociální odvody. Podle návrhu by se měl bonus vyplácet od března do konce května.

Opozice neprosadila odškodňovací zákon

Kvůli odškodňovacímu zákonu, ale také vládní novele o kompenzačním bonusu vracené ze Senátu byly v dolní komoře spory. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek namítal, že podle dohod se sešla dolní komora v polovičním počtu, přičemž k přehlasování senátních návrhů jsou nutné hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury ale musí být jasno, jak se sněmovna postaví k podnikatelům, kteří museli kvůli vládním protikoronavirovým restrikcím zavřít.

Zástupci ODS, TOP 09 a lidovců podmiňují přednostním projednáním odškodňovacího zákona aspoň v úvodním kole možnou podporu pro prodloužení nouzového stavu. O něm budou poslanci jednat ve čtvrtek.

Šéf lidovců Marian Jurečka poukazoval na úterní schůzku předsedů sněmovních stran k prodloužení nouzového stavu. Zazněla podle něho podmínka části opozice, že před tím je nutné projednat odškodňovací zákon a schválit senátní verzi kompenzačního zákona. „Pan premiér u toho byl a vnímal to,“ prohlásil Jurečka.

„Vládě je úplně jedno, jak to ve čtvrtek dopadne,“ dodal Stanjura. Šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek nařkl kabinet z toho, že jeho jediným plánem je apel na dodržování pravidel a zvyšování represí a postihů.

Poslanec a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) kritizoval postup opozice. Podle něho není fér podmiňovat prodloužení nouzového stavu schvalováním kompenzačních zákonů.

Návrh odškodňovacího zákona předpokládá, že stát by hradil plnou výši pevných nákladů těm podnikatelům, kteří kvůli vládním opatřením museli zastavit činnost úplně. V případě omezení činnosti by se jednalo o náhradu poloviny fixních nákladů. Kompenzační bonus by měli podle vládní novely dostávat i živnostníci v úpadku. Senát chce mimo jiné zvýšit částku z 500 na 667 korun za den a rozšířit nárok také na podnikatele bez provozoven.

Sněmovna také odmítla zahájit projednávání lidovecké novely volebního zákona, v níž by mohla nahradit pasáže, které zrušil Ústavní soud. Návrh nepodpořili poslanci ANO, SPD a Trikolóry, k přijetí chyběly čtyři hlasy. Podle opozice tím opět byla porušena úterní dohoda zástupců parlamentních stran.

„Nedržíte ani dohody, které se udělaly s premiérem,“ uvedl na adresu odpůrců projednávání předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj předseda vlády Andrej Babiš (ANO) údajně informaci o dohodě nepředal poslancům svého hnutí.

Nová pravidla pro dětské dlužníky

Navrhované omezení vzniku a vymáhání dluhů dětí sněmovna zřejmě schválí. Vládní novelu občanského zákoníku postoupili poslanci k finálnímu hlasování, které se uskuteční pravděpodobně v březnu. Vymáhání peněžitých dluhů dětí by bylo podle předlohy možné jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost. Obdobně by novela ohraničila také vymáhání smluvních pokut. Cílem úprav je předcházet tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti s dluhy.

Novela současně zavádí ručení zákonného zástupce za dluhy, které přesahují jmění nezletilého. Bude se to týkat případů, kdy dluhy vzniknou na základě právního jednání, k němuž dal zákonný zástupce souhlas nebo které učinil za dítě. Omezení možnosti vymáhání peněžitých dluhů nezletilého zahrnuje i dluhy z nájmu bytu, které na dítě přešly po smrti nájemce, s nímž žilo ve společné domácnosti.

Škodu, kterou způsobí dítě mladší 13 let, má podle novely hradit ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled. Z tohoto pravidla zavádí návrh dvě výjimky. Dítě bude odpovědné, pokud škodu způsobí skutkem majícím povahu úmyslného trestného činu, nebo pokud to dovolí jeho majetkové poměry. Jde například o případ, kdy dítě zdědí rozsáhlé jmění.

Do závěrečného čtení zákonodárci ve středu posunuli předlohu, dle níž budou moci rodiny lidí s poruchou autistického spektra, kteří nemají vážné mentální postižení, žádat o příspěvek na pořízení auta. Lidem s demencí by stát přispíval na invalidní vozík. Vládní návrh se zřejmě dostane ve sněmovně do poslanecké novely zejména lidoveckých poslanců, která v některých případech zjednodušuje postup pravidelné výměny průkazu osoby se zdravotním postižením.

Obrana se chce proti pokutě za vrtulníky případně bránit i soudně

Sněmovní výbor pro obranu požádal šéfa armádního resortu Lubomíra Metnara (za ANO), aby zvážil možné personální změny kvůli nákupu armádních vrtulníků. Za chyby při tendru antimonopolní úřad ministerstvu obrany uložil zatím nepravomocně pokutu 550 milionů korun.

Metnar zdůraznil, že ministerstvo proti rozhodnutí úřadu podá rozklad a případně se bude bránit i soudní cestou.

Volný neuspěl s námitkou na podjatost imunitního výboru

Sněmovní organizační výbor zamítl námitky nezařazeného poslance Lubomíra Volného na podjatost mandátového a imunitního výboru a jeho členů. Volný čelí před výborem disciplinárnímu řízení kvůli incidentu na sněmovním plénu.

Šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) připomněl, že imunitní výbor vzniká ze zákona. „Není všeobecný důvod, že by měl být v této věci podjatý,“ uvedl. Když Volný poukazoval na vyjádření členů výboru o konfliktu v médiích, nepochopil podle Vondráčka disciplinární řízení a fungování sněmovny. Imunitní výbor je politický orgán, nejde o soud ani o správní orgán, dodal Vondráček.

Volný na jednání organizačního výboru nedorazil. Tvrdil, že měl dlouhodobě předem domluvený lékařský zákrok.

Hledání dodavatele dostavby Dukovan

Opozice oddálila schvalování zákona, který se týká stavby nového bloku dukovanské elektrárny. Vládní koalice nechce uzákonit bezpečnostní záruky stavby. Do procesu hledání dodavatele dostavby Dukovan by podle některých opozičních stran neměly být připuštěny ruské a čínské firmy.

Exekuce a oddlužení

Vládní exekuční novela je ve druhém čtení a předpokládá, že věřitelé by hradili zálohu na náklady vymáhání dluhu. Zavedla by také třeba zastavování marných exekucí. Ústavně-právní výbor doporučil z předlohy škrtnout soustřeďování všech exekuci na jednoho dlužníka soustředily u jednoho exekutora a prosazuje i další změny, jež se týkají například dluhů z minulosti.

Poslanci ve středu projednávání exekuční novely nedokončili.

Vládní insolvenční novela je v úvodním kole. Zkrátila by dobu oddlužení na tři roky pro všechny dlužníky.