Ministerstvu obrany hrozí pokuta za zakázku na vrtulníky, antimonopolní úřad zahájil přestupkové řízení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil přestupkové řízení s ministerstvem obrany kvůli zakázce na víceúčelové vrtulníky pro armádu. České televizi to potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda. Úřad sice už nákup dvanácti amerických vrtulníků za více než sedmnáct miliard korun povolil, připustil ale, že ministerstvo chybovalo. Smlouvu totiž uzavřelo dřív, než vyřídilo námitky italské firmy Leonardo, která měla o zakázku zájem.

„Mohu potvrdit, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současné době vede s ministerstvem obrany prvostupňové správní řízení o možném spáchání přestupku při uzavírání smlouvy na nákup víceúčelových armádních vrtulníků. Rozhodnutí zatím nebylo vydáno,“ uvedl mluvčí antimonopolního úřadu.

ÚOHS letos povolil ministerstvu pokračovat v nákupu vrtulníků od firmy Bell z USA za sedmnáct miliard korun i přes chyby, kterých se během výběru dodavatele resort dopustil. Konkrétně se úřadu nelíbilo, že ministerstvo uzavřelo smlouvu ještě předtím, než vyřídilo námitky italské firmy Leonardo, která měla o zakázku zájem.

„Zadavatel obdržel uvedené námitky 20. 11. 2019 a hned následující den uzavřel smlouvu, přičemž o námitkách rozhodl až 5. 12. 2019,“ vysvětlil mluvčí úřadu Švanda. Právě společnost Leonardo přišla s návrhem na zákaz plnění smlouvy, který ale úřad před měsícem pravomocně zamítl.

Úřad zamítnutí návrhu Italů zdůvodnil tak, že by zákaz plnění smlouvy ohrozil „širší obranný nebo bezpečnostní program, který má zásadní význam z hlediska bezpečnostních zájmů státu.“ A srpnový verdikt úřadu potvrdil v listopadu někdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj – pár týdnů předtím, než odešel z funkce. Zakázku se chystá prověřit ještě Evropská komise.

Trestný čin se nestal, říká policejní orgán

Smlouvu na vrtulníky podepsal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Tendr na nákup vrtulníků ale připravoval už ministr Martin Stropnický (ANO), který podpis smlouvy původně nechal na své nástupkyni Karle Šlechtové (za ANO).

Ta ale odmítla v některých zakázkách resortu pokračovat a nechala je přezkoumat. Kromě vrtulníků šlo třeba o pasivní radary. Závěry auditu podle ní ukázaly na velmi závažná pochybení, předala je proto Vojenské policii. Ani italská ani americká nabídka vrtulníků přitom podle ní Česku nevyhovovala.

Vojenská policie zakázku prověřovala ve spolupráci s Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ), letos byl ale případ odložen. „Policejní orgán došel k závěru, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak,“ shrnul závěry prověřování dozorující státní zástupce Miloš Klátik z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Ministerstvo pořizuje pro armádu dvanáct vojenských vrtulníků, které mají nahradit ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35. Americká firma Bell českým vojákům dodá za 646 milionů dolarů, tedy 17,6 miliardy korun s DPH, osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper.

Italská nabídka na stroje Agusta AW 139M byla levnější, ale měla podle ministerstva nedostatky. Stroje například nesplňovaly armádní požadavek na odzkoušení v operacích.